Tetszett a cikk?

A Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn elutasította a viszkis rabló néven ismertté vált Ambrus Attila védőjének felülvizsgálati kérelmét és fenntartotta hatályában a 17 év fegyházbüntetésről hozott jogerős ítéletet.

Az egykori jégkorongozót az LB tavaly szeptemberben ítélte jogerősen 17 év fegyházra, két évvel súlyosbítva a Fővárosi Bíróság 2000 decemberében hozott elsőfokú ítéletét. Az LB összesen 46 rendbeli különböző értékre, részben fegyveresen, részben bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablást, továbbá lőfegyverrel visszaélést, szökést és rongálást rótt Ambrus Attila terhére.
Ambrus Attila 1993 és 1999 között összesen mintegy 200 millió forintot rabolt különböző pénzintézetek, takarékszövetkezetek, posták, utazási irodák elleni, javarészt fegyveres támadások során. Ambrust 1999 januárjában fogták el, de júliusban megszökött a Gyorskocsi utcai rendőrségi épületből és csak 1999 októberében sikerült ismét kézre keríteni. Ambrus Attila a rablásokat illetően részletes, feltáró jellegű vallomást tett, amit a bíróságok enyhítő körülményként értékeltek. A büntetőperben Ambrus Attila mellett két másik személy letöltendő, kettő pedig felfüggesztett szabadságvesztést kapott.
Magyar György ügyvéd, a viszkis védője korábban közölte: felülvizsgálati kérelmében négy ponton, törvénysértés miatt támadta a jogerős ítéletet. Az egyik például az, hogy az LB az első fokon eljáró FB-től eltérően külön-külön egy-egy önálló rablási cselekményként értékelte azt, amikor a pénzintézetek elleni támadás során Ambrus Attila elvette a biztonsági őröktől a fegyverüket. Szintén törvénysértőnek tartja a védő a több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádpontjával kapcsolatos legfelsőbb bírósági eljárást. Ambrust ezzel azért vádolta meg az ügyészség, mert az egyik rablás során menekülés közben többször hátrafelé lőtt. Az eset során senki nem sérült meg. Ebben a vádpontban az FB felmentő rendelkezést hozott, az LB azonban ehelyett foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést állapított meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

"Írjam alá, vagy kirúgnak" – Így ment a statáriális jogviszonyváltás a kórházakban

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon

Felrobbant egy családi ház Mátranovákon