A Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója elfogadta a biztonsági igazgató - korábban vezérigazgató-helyettes - lemondását; a döntést Kocsis István vezérigazgató jelentette be, akinek felelősségét nem vizsgálta a vállalati bizottság. Az Energia Klub szerint ugyanakkor Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest, s nem Vámos Gábor biztonsági igazgatót terheli közvetlen felelősség a nem megfelelő hűtésből adódó paksi üzemzavarért.

Az erőmű vezetője a korábbi - az alkalmazott technológia engedélyezési eljárásának idején pozícióban lévő - biztonsági igazgatót, aki az üzemzavar bekövetkezésekor műszaki igazgató volt, egy évre alacsonyabb beosztásba helyezte, személyi alapbére és javadalmazása csökkentésével, s ugyanígy járt el a műszaki osztály vezetőjével szemben is. Kocsis az új vezetői megbízásokról várhatóan még ezen a héten dönt, a lemondott biztonsági igazgató munkáját addig helyettese látja el.
A korábbi műszaki igazgatóval szemben a joghátrány alkalmazási eljárása megindult, betegállománya miatt azonban az ellene folyó eljárást felfüggesztették - közölte a vezérigazgató. A nukleáris biztonsági osztály vezetője írásbeli figyelmeztetésben, prémiummegvonásban részesült.
Az áprilisban történt súlyos üzemzavar belső műszaki és biztonsági felelősségének vizsgálatát a humán terület törzskari igazgatójának irányításával két vezető beosztású alkalmazott és a részvénytársaság munkajogászának részvételével létrehozott vizsgáló bizottság végezte. Kocsis István személyiségi jogokra való hivatkozással a felelősségre vontak nevét nem közölte, de kijelentette: arányosak és mértéktartóak voltak a személyi intézkedések, s "ezeknek a szakembereknek a tudására a jövőben is számítanak".
Kocsis István nem tartja magát felelősnek, mert "konkrétan nem tartozik a hatáskörébe a műszaki tervek áttanulmányozása, a biztonsági igazgató biztonsági kérdésekben nincs alárendelve a vezérigazgatónak" - mondta.
Pakson nem a most leváltott biztonsági igazgató jelentett biztonsági kockázatot - idézi az Energia Klub közleménye a klub egyik szakértőjének véleményét, amely szerint a legfőbb biztonsági probléma az, hogy a biztonsági ellenőrzési jogkörök jó részét az erőműhöz helyezték át. Mivel nincs független és hatékony hatósági ellenőrzés az erőmű döntései fölött, nem változtat a helyzeten Vámos Gábor elmozdítása; inkább a jelenlegi ellenőrzési viszonyokat kellene módosítani - emeli ki a közlemény, amely szerint Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettest terheli közvetlen felelősség az üzemzavarért. Az Energia Klub az erőműtársaság által közzétett vizsgálati jelentés, illetve a fegyelmi intézkedések alapján jutott erre a következtetésre, bár szerintük a jelentésből nem derülnek ki az üzemzavar előzményei, az üzemanyag-kötegek tönkremeneteléhez vezető eseménysorozat tényleges körülményei.
A biztonsági igazgató leváltása nem előzhette volna meg a klub szerint formálisan független hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal hivatalos jelentését, a döntés így munkajogilag is aggályos - véli az Energia Klub. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

A Magyar Idők kultúrharcosa nekiment a Fidesz politikájának

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban