Tetszett a cikk?

Vasárnap déltől az esti órákig 50 százalékos teljesítményen üzemelt a paksi atomerőmű 3-as blokkja, mert egy feszültségváltó meghibásodása miatt a turbógenerátor védelmi rendszere visszaterhelte; a meghibásodott műszert lecserélték, a generátor újraindult - közölte Kocsis István vezérigazgató hétfőn Pakson.

Folyamatban van egy nagyérzékenységű neutronmérő üzembe állítása; a mérőműszer egyik fontos elemét, a detektort a szlovák atomerőmű szolgáltatja Paksnak, s várhatóan kedden kapják meg - közölte Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes, hozzátéve: az alkatrész átadása nemzetközi szabályok és hatósági jóváhagyás alapján történik; mivel hasadó anyagot tartalmaz, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által is ellenőrzött a szállítás nyomon követése.
Szerdán várhatóan befejeződik a fűtőelemek átrendezése, illetve részleges cseréje - mondta Kocsis István vezérigazgató a 4-es blokk éves karbantartási munkálatairól. Kocsis szükségtelennek nevezte a 2-es blokk fölé betonszarkofág építését, amit Illés Zoltán, a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága alelnöke vetett fel. Az alelnöknek arra a kijelentésére pedig, amellyel a megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tartályban előforduló uránmassza veszélyességére, a láncreakció kialakulására figyelmeztet, kijelentette: a Paksi Atomerőmű intézkedései során "a Központi Fizikai Kutató Intézet munkatársai által kiszámított és előírt fizikai paramétereket követi, amiket a tudományos intézmény a legrosszabb következmények feltételezése alapján közelített meg". A sérült fűtőelem kerámia formációban helyezkedik el, uránpor, illetve uránmassza jelenlétére semmi információ nem utal - szögezte le a vezérigazgató-helyettes. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!