Vasárnap déltől az esti órákig 50 százalékos teljesítményen üzemelt a paksi atomerőmű 3-as blokkja, mert egy feszültségváltó meghibásodása miatt a turbógenerátor védelmi rendszere visszaterhelte; a meghibásodott műszert lecserélték, a generátor újraindult - közölte Kocsis István vezérigazgató hétfőn Pakson.

Folyamatban van egy nagyérzékenységű neutronmérő üzembe állítása; a mérőműszer egyik fontos elemét, a detektort a szlovák atomerőmű szolgáltatja Paksnak, s várhatóan kedden kapják meg - közölte Hetzmann Albert műszaki vezérigazgató-helyettes, hozzátéve: az alkatrész átadása nemzetközi szabályok és hatósági jóváhagyás alapján történik; mivel hasadó anyagot tartalmaz, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által is ellenőrzött a szállítás nyomon követése.
Szerdán várhatóan befejeződik a fűtőelemek átrendezése, illetve részleges cseréje - mondta Kocsis István vezérigazgató a 4-es blokk éves karbantartási munkálatairól. Kocsis szükségtelennek nevezte a 2-es blokk fölé betonszarkofág építését, amit Illés Zoltán, a Parlament Környezetvédelmi Bizottsága alelnöke vetett fel. Az alelnöknek arra a kijelentésére pedig, amellyel a megrongálódott fűtőelemeket tartalmazó tartályban előforduló uránmassza veszélyességére, a láncreakció kialakulására figyelmeztet, kijelentette: a Paksi Atomerőmű intézkedései során "a Központi Fizikai Kutató Intézet munkatársai által kiszámított és előírt fizikai paramétereket követi, amiket a tudományos intézmény a legrosszabb következmények feltételezése alapján közelített meg". A sérült fűtőelem kerámia formációban helyezkedik el, uránpor, illetve uránmassza jelenlétére semmi információ nem utal - szögezte le a vezérigazgató-helyettes. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő