Tetszett a cikk?

"Folyamatos lesz a párhuzamosság" - nyilatkozta Dávid Ibolya az Orbán Viktorral való találkozó után, míg a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke az együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

A megbeszélésen - amely a tavalyi parlamenti választások óta az első hivatalos magas szintű találkozó volt a két ellenzéki párt vezetői között - az MDF-et Dávid Ibolya pártelnök mellett Font Sándor frakcióvezető-helyettes és Katona Kálmán alelnök képviselte, a Fideszt pedig Orbán Viktor pártelnökön kívül Mátrai Márta frakcióvezető-helyettes és Martonyi János volt külügyminiszter. A két vezető az MDF budapesti székházában tartott megbeszélés után nyilatkozott a sajtónak. A két pártelnök egyetértett abban, hogy a gazdaságban "szaporodnak a baljós jelek, válság közeli állapot körvonalazódik", ezenkívül abban, hogy a kormányzat sorozatban "a magyar vidékkel szemben" hoz döntéseket.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke arról beszélt, hogy a két ellenzéki párt továbbra is egymás mellett fejti ki ellenzéki tevékenységét. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a megbeszélésen arra kérte a demokrata fórumot, fontolja meg az európai parlamenti választáson az önálló listaállításról szóló korábbi álláspontját. A találkozón, mint Orbán Viktor közölte, szó esett a kettős tagság intézményéről, amelyet a Fidesz szövetséggé alakulásakor tett lehetővé a nagyobbik ellenzéki párt. Orbán Viktor hangsúlyozta, szeretne minél szorosabb együttműködést az MDF-fel, majd leszögezte: "eljön majd a teljes magyar nemzeti összefogás", amelynek megvalósítása felé az MDF-fel történt tárgyalás egy lépés volt.
Az MDF elnöke szerint elsősorban a két párt együttműködésének részletkérdéseiben nem volt teljes az egyetértés. Dávid Ibolya a megbeszélés után tartott tájékoztatóján kifejtette, a kettős tagság idegen az európai és a hazai gyakorlattól, és azért nem lehet a Fidesz belügyének tekinteni, mert más pártokat is érint. Leszögezte: az MDF-ben nincs erre igény. Egyetért Orbán Viktorral abban, hogy egy táborba tartoznak, az európai néppártok táborába, "de az oda vezető út nem biztos, hogy egy párton keresztül vezet". Az MDF február 16-án megfogalmazta, hogy az európai uniós választáson önállóan állít listát, valamennyi fórumán legitimálta ezt a döntést, és ennek szellemében megkezdték a felkészülést. "Ezért azt kértem Orbán Viktortól, hogy tisztességes párhuzamos kampányt folytassunk, hiszen mindannyiunknak az az érdeke, hogy az Európai Néppárt frakcióját bővítsük" - mondta, hozzátéve, "ma egyetlen érvényes megállapodás sincs a két párt között, mert a Fidesz egyoldalúan felmondta azokat". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Véget ér egy korszak: 11 év után végleg beszántják a Farmville-t

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?

Hogy válasszunk laptopot, hogy az tényleg jó legyen?

2024-ben űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek, 2117-ig beköltözne a Marsra

2024-ben űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek, 2117-ig beköltözne a Marsra