Beperelte a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalát (BM BÁH) az a szír származású orvos, akit április végén utasítottak ki Magyarországról, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal információi szerint egy terrorista szervezetet kívánt támogatni.

Diczig István, az orvos ügyvédje elmondta: bíróságon támadták meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal közigazgatási határozatát, amellyel tíz évre kiutasították a szír orvost Magyarországról. Emlékeztetett rá: a polgári eljárási törvény szerint azt a szervet kell perbe hívni, amelyik jogerőssé tette a jogsértő határozatot, ez ebben az esetben az országos hivatal. "A Baranya megyei bíróságon folyik majd a per" - tette hozzá az ügyvéd, aki elmondta: azt kérték a bíróságtól, helyezze hatályon kívül a jogsértő határozatot, hogy a szír orvos visszatérhessen Magyarországra.
Beszámolt arról is, a kiutasított férfinak joga van részt venni a tárgyaláson, ebben az esetben pedig a bevándorlási hivatalnak engedélyeznie kell egy egyszeri beutazást a tárgyalásra. "Ezt akkor fogjuk kérni, amikor a bíróság kitűzi a tárgyalás időpontját" - tette hozzá az ügyvéd, aki elmondta: június közepén adták be a Baranya megyei bíróságra a keresetet.
Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke elmondta: mivel a szír férfinak van magyar jogi képviselője, ők egyelőre nem kívánnak beleavatkozni az ügybe, ugyanakkor ha a magyar jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a Magyar Helsinki Bizottság természetesen rendelkezésére áll a férfinak, hogy nemzetközi szinten érvényesítse jogait.
A szír állampolgárságú, Pécsett orvosként dolgozó férfit azt követően utasították ki április végén Magyarországról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal információi szerint egy terrorista szervezetet kívánt támogatni. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár az MTI-nek akkor úgy indokolta a döntést, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben résztvevő országok gyakorlata szerint jártak el. Sajtóértesülések szerint a szír férfi nem szándékosan került kapcsolatba a terrorszervezettel: gyermekek támogatására utalt át pénzt egy bankszámlára, amelyről utóbb kiderült, hogy a Hamaszé. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Orbán megszólalt a „rabszolgatörvényről”: Nincs igazuk a szakszervezeteknek

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Fotó: máris mém lett Orbán parlamenti lesípolásából – de milyen!

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Hogy fehér lesz-e a karácsony? Egyelőre nem úgy tűnik

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol