Tetszett a cikk?

Beperelte a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalát (BM BÁH) az a szír származású orvos, akit április végén utasítottak ki Magyarországról, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal információi szerint egy terrorista szervezetet kívánt támogatni.

Diczig István, az orvos ügyvédje elmondta: bíróságon támadták meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal közigazgatási határozatát, amellyel tíz évre kiutasították a szír orvost Magyarországról. Emlékeztetett rá: a polgári eljárási törvény szerint azt a szervet kell perbe hívni, amelyik jogerőssé tette a jogsértő határozatot, ez ebben az esetben az országos hivatal. "A Baranya megyei bíróságon folyik majd a per" - tette hozzá az ügyvéd, aki elmondta: azt kérték a bíróságtól, helyezze hatályon kívül a jogsértő határozatot, hogy a szír orvos visszatérhessen Magyarországra.
Beszámolt arról is, a kiutasított férfinak joga van részt venni a tárgyaláson, ebben az esetben pedig a bevándorlási hivatalnak engedélyeznie kell egy egyszeri beutazást a tárgyalásra. "Ezt akkor fogjuk kérni, amikor a bíróság kitűzi a tárgyalás időpontját" - tette hozzá az ügyvéd, aki elmondta: június közepén adták be a Baranya megyei bíróságra a keresetet.
Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke elmondta: mivel a szír férfinak van magyar jogi képviselője, ők egyelőre nem kívánnak beleavatkozni az ügybe, ugyanakkor ha a magyar jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a Magyar Helsinki Bizottság természetesen rendelkezésére áll a férfinak, hogy nemzetközi szinten érvényesítse jogait.
A szír állampolgárságú, Pécsett orvosként dolgozó férfit azt követően utasították ki április végén Magyarországról, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal információi szerint egy terrorista szervezetet kívánt támogatni. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár az MTI-nek akkor úgy indokolta a döntést, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben résztvevő országok gyakorlata szerint jártak el. Sajtóértesülések szerint a szír férfi nem szándékosan került kapcsolatba a terrorszervezettel: gyermekek támogatására utalt át pénzt egy bankszámlára, amelyről utóbb kiderült, hogy a Hamaszé. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

Gigantikus biciklit lehet festeni 800 ezerért Kazincbarcikán

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből

6 ezer pedagógust oltottak be eddig a 195 ezerből