Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz a közoktatási törvény módosításában rögzített titoktartási kötelezettség miatt. A párt úgy ítéli meg, hogy a jogszabály vonatkozó rendelkezései ellentétesek az alkotmánnyal.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint alkotmányellenes a rendelkezés azon eleme, amely "a harmadik fél irányába történő titoktartási kötelezettséget általános érvénnyel kiterjeszti a kiskorú gyermekek szüleire is". Az ellenzéki politikus szerint a szülő akkor tudja gyakorolni maradéktalanul a gyermekneveléshez kapcsolódó alapjogát és tud eleget tenni a szülői felügyeletből fakadó kötelezettségeinek, ha tudomása van mindenről, ami a gyermekével a személyes felügyeletén kívül történik. "A szülők jogát gyermekük nevelésére csak akkor és annyiban korlátozhatja az állam, ha és amennyiben ez más alkotmányos alapjog érdekében szükséges és arányos, s a neveléshez való jog lényegét a korlátozás nem érintheti. Jelen esetben ez nem áll fenn" - fogalmazott a Fidesz alelnöke. A volt oktatási miniszter kitért arra is, hogy a módosítás szerint nem szerepel a közölhető adatok között az, amikor a pedagógusnak a diáktól vagy más forrásból a tudomására jut, hogy tanítványa drogot fogyaszt, teherbe esett és abortuszt fontolgat, öngyilkossági késztetése van, vagy bűncselekmény elkövetőjével került szoros kapcsolatba. Pokorni értékelése szerint az érintett rendelkezés feleslegesen és alkotmányellenesen falat épít a szülő és a gyermek közé. A Fidesz alkotmánybírósági beadványát várhatóan augusztus végéig készíti el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal