Pokorni Zoltán összefüggést lát a kormányfő Szász Károly leváltására vonatkozó kijelentése, illetve a Medgyessy Péter által korábban vezetett Inter-Európa Banknál a PSZÁF feljelentése alapján kezdődött nyomozás között. A kormányszóvivő visszautasította a Fidesz alelnökének kijelentését.

A Fidesz és az MDF parlamenti frakciója – közös vasárnapi sajtótájékoztatón - felkérte Medgyessy Pétert, hogy "ne hátráltassa Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének leváltásával az általa korábban vezetett bankkal szemben folyó törvényességi vizsgálatot". A PSZÁF 2003. július 28-án célvizsgálatot kezdett pénzmosás gyanúja miatt az Inter-Európa Banknál, amelynek elnöki székét 1999. tavaszán foglalta el Medgyessy Péter. A pénzügyi felügyelet a vizsgálat nyomán augusztus 18-án pénzmosás bűntette miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen - mondta el Pokorni Zoltán. Még aznap délután a miniszterelnök egy interjúban arról beszélt, hogy "elfogyott a türelmünk, le kell váltani a PSZÁF elnökét" - tette hozzá Pokorni Zoltán. 

A sajtótájékoztatón Font Sándor, az MDF frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy információik szerint 2000-ben kínai illetve arab személyek összességében több mint 7 milliárd forintot utaltak illetve vettek fel az Inter-Európa Bankban.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Fidesz sajtótájékoztatójára reagálva leszögezte: a miniszterelnök mindössze annyit mondott, hogy ha kiderül, hogy a PSZÁF mulasztott, az nem maradhat következmények nélkül. Pokorni Zoltán állítása ellenére a miniszterelnök nem mondta, hogy le kell váltani a PSZÁF elnökét. Pontosan annyi a valóságtartalma a Fidesz állításainak, mint ennek az idézetnek - szögezte le a kormányszóvivő, aki rámutatott: Medgyessy Péter két évvel ezelőtt, miniszterelnök-jelöltté választásakor lemondott az Inter-Európa Bank elnökségéről. "Ha tehát az ellenzék mindenképpen a miniszterelnököt akarja támadni, akkor legalább arra vegyék a fáradtságot, hogy a tényekkel megismerkednek" - hangoztatta Gál J. Zoltán.

Eközben Szász nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt büntetőeljárást, személyiségi jogi okok miatt pedig polgári peres eljárást indított Keller László közpénzügyi államtitkárral szemben. Szász Kellernek a Magyar Hírlap szombati számában tett nyilatkozata miatt kezdeményez büntetőeljárást. Keller az interjúban alkalmatlannak nevezte Szászt a felügyelet vezetésére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Fának hajtott egy autó Nagytarcsa közelében

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől