Tetszett a cikk?

A Fővárosi Főügyészség megszüntette a Happy End Kft. és a Mert 2000 Rt. vezetője, illetve az Országimázs Központ osztályvezetője ellen csalás, illetve hanyag kezelés gyanújával indult eljárást, mert a nyomozás adatai alapján bűncselekmény nem állapítható meg, károkozás nem történt – jelentette be a kiemelt ügyek osztálya hétfőn.

A rendőrségi nyomozás elrendelésére azért került sor, mert alapos volt a gyanúja annak, hogy a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Kft. között közbeszerzési eljárás alapján különböző kiadványok gyártására megkötött eseti szerződések kapcsán a vállalkozó cégek képviselői - a költségvetésből származó jogtalan haszon megszerzése céljából - a feladatok tényleges költségigényét meghaladó árajánlatokkal, fiktív alvállalkozói teljesítményekkel és számlák benyújtásával a MeH-et tévedésbe ejtették. Ezzel pedig fiktív jogalapot teremtettek a jogszerűen felvehető ügyleti díjat meghaladó kifizetésekre.
A MeH és a Happy End Kft. között közbeszerzési eljárás nyomán 1999. március 4-én létrejött vállalkozási keretszerződés alapján a Millenniumi Országjáró című kiadvány megjelentetésével, a millenniumi év megnyitásáról szóló Magyarország Mindannyiunké, illetve a Költségvetési Füzet kiadványokkal, továbbá a Hannoverben megrendezett világkiállításra készült szórólap és kiadvány előállításával kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja. A nyomozás során korábban meggyanúsították a Happy End Kft. ügyvezetőjét, a Mert 2000 Rt. vezérigazgatóját és az Országimázs Központ osztályvezetőjét.
Ugyanakkor a főügyészség álláspontja szerint a nyomozás során feltárt adatok alapján megállapítható, hogy a Mert 2000 Rt., illetve annak vezetője, Tüske Szabolcs a kiadványokkal kapcsolatban kimutatható és számon kérhető munkát végzett, melynek produktuma megfelelt az alvállalkozói szerződés rendelkezéseinek. Ezt tanúvallomások, okiratok és szakértői vélemény igazolta. Olyan bizonyítékot a nyomozás nem tárt fel, amely szerint a kiadványokért kifizetett díjak eltértek volna a piaci áraktól. Például az országjáró egy lappéldányáért 41-42 forintot fizettek, mely fele-harmada volt a piacon lévő napilapok árának. Erre figyelemmel a csalás elkövetési magatartása, a tévedésbeejtés, illetve tévedésben tartás, valamint a károkozás nem volt megállapítható. Károkozás hiányában a hanyag kezeléshez szükséges vagyoni hátrány sem volt kimutatható - tudatta a Fővárosi Főügyészség.
A főügyészség döntése ellen panasszal lehet élni, melyet a Legfőbb Ügyészség bírál el. Az új büntetőeljárási törvény már arra is ad lehetőséget, hogy pótmagánvádló közvetlenül a bíróság előtt léphessen fel az ügyben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melyik böngésző mennyire népszerű?

Melyik böngésző mennyire népszerű?

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz

Visszatért Magyarország áramfogyasztása a járvány előtti időszakéhoz