Fővárosi ombudsmani posztot hoz létre és helyi antidiszkriminációs rendeletet alkot az önkormányzat a veszélyeztetett társadalmi csoportok befogadására - közölte a főpolgármester.

"Célunk az élet minden területén a hátrányos megkülönböztetés visszaszorítása, az esélyegyenlőség megteremtése, az egyenlő bánásmód elvének megvalósítása" - mondta sajtótájékoztatóján Demszky Gábor, miután megbeszélést folytatott Göncz Kingával, a szociális tárca államtitkárával. Hogy a rendelet működését az emberek is ellenőrizni tudják, egy önkormányzati biztosi posztot hoznak létre. Az önkormányzati biztoshoz - akinek személyére még nincs jelölt - bárki fordulhat, aki szabálysértést, tisztességtelen eljárást, hátrányos megkülönböztetést tapasztal. A fővárosi ombudsmani posztra még nincs jelölt, a választást a rendeletben szabályozzák.

Göncz Kinga és Demszky Gábor arról a szociális programról egyeztetett, melynek elkészítéséről a kormány december 18-án írt alá egyezményt az EU-hoz csatlakozó országok képviselőivel. A memorandumban az országok kötelezettséget vállaltak egy saját, társadalmi befogadásról szóló program megalkotására. Ennek fővárosi fejezetét készítik el, amelyben kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők és a nők helyzetére, valamint a foglalkoztatottság elősegítésére.

"Új biztos kinevezése és egy antidiszkriminációs rendelet nem oldja meg a fővárosi szegények problémáit" - fogalmaz a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője közleményében. Kupper András szerint "a főpolgármester nem vesz tudomást a szegény emberekről: a közműdíjakat jelentősen megemelte, a parlamentben ülő párttársaival a kedvezményes lakáshitel-rendszert tönkretette, lezüllesztette a budapesti egészségügyet, megszüntette a 300 millió forintos önkormányzati szolidaritási alapot, 2003-ban egy fillért sem költött a fogyatékosok közlekedésének megsegítésére". "Demszky Gábor főpolgármester a pr-eseményeken virít, a problémák felsorolásánál lapít" - zárja közleményét a frakcióvezető. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab