A médiatörvény módosításában látja a kiutat a közszolgálati és kereskedelmi televízióknál és rádióknál tapasztalható problémákból az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, valamint a parlamenti frakciók vezérszónokai is.

"Nagyon sokszínűvé vált a magyar elektronikus média, de uniformizálódott a program, és a közszolgálati média sem képes színvonalbeli egyensúlyt adni a kereskedelmi televíziókkal szemben" - mondta Kovács György, az ORTT elnöke a testület 2003-as tevékenységéről szóló beszámoló, illetve az ezzel kapcsolatos határozati javaslat általános vitájában, kedden a parlamentben. Az ORTT elnöke a médiatörvény módosítását a kábel- és digitális televíziók terjedése érdekében is szorgalmazta.Kovács foglalkozott a "kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányosságaival", amit szerinte a civil szférának és a kisebbségi szervezeteknek nyújtott "megszólalási minimum" is orvosolhat. Az ORTT elnöke szólt arról, hogy többször alkalmaztak szankciókat kisebbség elleni gyűlöletet célzó vélemények sugárzásáért.Balogh Miklós, az MSZP vezérszónoka korrektnek nevezte a beszámolót és úgy vélte, törvényhozási feladat a médiastruktúra fejlődése előtti gát eltüntetése. Hozzátette azonban, hogy kétharmados törvény lévén, politikai akarat nélkül nem lehet változtatni a nyolc éve hatályba lépett médiatörvényen. Pető Iván (SZDSZ) szerint a médiatörvény fő dilemmája az, hogy milyen mértékben kell a közönség igényeit kielégíteni, illetve a parlamentnek milyen mértékben van joga ezt korlátok közé szorítani."Probléma van a magyar média függetlenségével" - mondta a Fidesz-frakció nevében felszólaló Halász János, elfogadhatatlannak nevezve az ORTT tevékenységét. Pártja "egy kormánytöbbségtől független médiahatóság megteremtésében érdekelt" - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Balogh László (MDF) ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány szűkíteni próbálja a médiahatóság mozgásterét, amikor "arra kényszeríti", hogy a műsorszolgáltatói alapból legyen kénytelen pénzt elvonni működése biztosítására. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját