Tetszett a cikk?

A médiatörvény módosításában látja a kiutat a közszolgálati és kereskedelmi televízióknál és rádióknál tapasztalható problémákból az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, valamint a parlamenti frakciók vezérszónokai is.

"Nagyon sokszínűvé vált a magyar elektronikus média, de uniformizálódott a program, és a közszolgálati média sem képes színvonalbeli egyensúlyt adni a kereskedelmi televíziókkal szemben" - mondta Kovács György, az ORTT elnöke a testület 2003-as tevékenységéről szóló beszámoló, illetve az ezzel kapcsolatos határozati javaslat általános vitájában, kedden a parlamentben. Az ORTT elnöke a médiatörvény módosítását a kábel- és digitális televíziók terjedése érdekében is szorgalmazta.Kovács foglalkozott a "kiegyensúlyozott tájékoztatás hiányosságaival", amit szerinte a civil szférának és a kisebbségi szervezeteknek nyújtott "megszólalási minimum" is orvosolhat. Az ORTT elnöke szólt arról, hogy többször alkalmaztak szankciókat kisebbség elleni gyűlöletet célzó vélemények sugárzásáért.Balogh Miklós, az MSZP vezérszónoka korrektnek nevezte a beszámolót és úgy vélte, törvényhozási feladat a médiastruktúra fejlődése előtti gát eltüntetése. Hozzátette azonban, hogy kétharmados törvény lévén, politikai akarat nélkül nem lehet változtatni a nyolc éve hatályba lépett médiatörvényen. Pető Iván (SZDSZ) szerint a médiatörvény fő dilemmája az, hogy milyen mértékben kell a közönség igényeit kielégíteni, illetve a parlamentnek milyen mértékben van joga ezt korlátok közé szorítani."Probléma van a magyar média függetlenségével" - mondta a Fidesz-frakció nevében felszólaló Halász János, elfogadhatatlannak nevezve az ORTT tevékenységét. Pártja "egy kormánytöbbségtől független médiahatóság megteremtésében érdekelt" - tette hozzá az ellenzéki képviselő. Balogh László (MDF) ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány szűkíteni próbálja a médiahatóság mozgásterét, amikor "arra kényszeríti", hogy a műsorszolgáltatói alapból legyen kénytelen pénzt elvonni működése biztosítására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!