A miniszterelnök a mai hatállyal felmentette tisztségéből Gál J. Zoltán kormányszóvivőt, utódja Gulyás Erika eddigi kormányszóvivő-helyettes lesz - értesült hétfőn a hvg.hu. Kéri László politológus szerint a kormányzati kommunikáció nevű „szomorú dráma”, úgy tűnik, fordulópontjához érkezett.

Megkeresésünkre a kormányszóvivő irodájában csak annyit mondtak, ha "valami történik ezzel kapcsolatban, közleményben tudatják a sajtóval." A miniszterelnök a kormányszóvivői feladatokkal Gulyás Erika eddigi kormányszóvivő-helyettest bízta meg.A kormányzati kommunikáció már tavasz óta – méltó – kritika tárgya – mutatott rá Kéri László politológus a hvg.hu-nak. Szerinte Gál J. Zoltán leváltása nem meglepő, a kormányszóvivő ugyanis rosszul fogta fel szerepét. Kéri szerint a kormányzati kommunikáció nevű „szomorú dráma”, úgy tűnik, fordulópontjához érkezett. Nyilvánvalóan tarthatatlan az a helyzet, hogy a kormányzati kommunikációnak öt-hat központja van, azok ugyanis csak akadályozzák egymás munkáját – mondta Kéri László politológus.Gaál J. Zoltán lemondatása azt jelzi, hogy a miniszterelnök és az MSZP - csakúgy, mint tavaly nyáron, Máté Dániel PM-szóvivő leváltása előtt - a kommunikációban kívánja megtalálni a felelőst a népszerűségvesztés miatt – mondta el a hvg.hu-nak Kumin Ferenc politológus. Egyelőre azonban nem látom, hogy honnan kerül elő az az új csapat, amely Medgyessy egyre fogyatkozó bizalmi emberei helyét foglalja majd el – tette hozzá Kumin.A Medgyessy-kormány szorult helyzetben van, ezt is jelzi, hogy két fontos miniszter, köztük a párt jövőbeni miniszterelnök-jelöltjének számító Gyurcsány Ferenc bejelentette önkéntes távozási szándékát. A lemondás kezdeményezése, úgy tűnik, nem Medgyessy felől indult, inkább Gyurcsány érezheti úgy, hogy majd jobb időkben szeretne színre lépni – véli Kumin.A kormányzati kommunikáció átalakítása már a nyár elején megkezdődött. Braun Róbert, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) kormányzati közszerepléseket koordináló helyettes államtitkárának június 15-ei hatállyal szűnt meg a munkaviszonya, helyére akkor Szigetvári Viktor, a sportminiszter sajtófőnöke került.Gál J. Zoltán 2002. május 27-e óta töltötte be a kormányszóvivői posztot, korábban Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt kommunikációs ügyekért felelős kabinetfőnök-helyetteseként dolgozott. 2002-től országgyűlési képviselő, az MSZP országos listájáról jutott a parlamentbe. Gulyás Erika 2003. június 1-jétől a kormányszóvivő általános helyettese, korábban újságíróként dolgozott, többek között a Magyar Rádióban, a Magyar Televízióban és a Klubrádióban.Medgyessy Péter miniszterelnök egyébként hétfőn találkozik azokkal az MSZP-vezetőkkel és a kormány azon szocialista tagjaival, akik pillanatnyilag nem tartózkodnak szabadságon. A megbeszélésen - az Index internetes hírportál szerint - a kormányfő bizalmi szavazást kérhet maga ellen. Lapinformációk szerint a találkozóra nem kapott meghívót Horn Gyula volt miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc sportminiszter; az MTI egyelőre egyik információt sem tudta megerősíttetni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár