szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország "viszonylag messze" elmehet a határon túl élők érdekeinek képviseletében, csak azt nem teheti meg, hogy összekeverje a nemzethez való tartozást az államhoz való tartozással - mondta Gyurcsány Ferenc a BBC-nek.

Gyurcsány Ferenc szerint a jobboldal a nemzeti arrogancia, a baloldal pedig a nemzeti felelősség politikáját folytatja a szomszédos országok, a határon túli magyarok ügyében. A kormányfő a BBC magyar adásának a brüsszeli EU-csúcs előtt adott interjút. Gyurcsány tagadta, hogy a baloldali magyar kormányok túlságosan lojális hangot használnának Bukaresttel, Pozsonnyal vagy Belgráddal a határon túli magyarok ügyében, szerinte azonban nem hangoskodni kell egy probléma felmerülésekor, hanem meg kell oldani azt. A tények a baloldali kormányok politikájának eredményességéről tanúskodnak a határon túli magyarok helyzetét illetően.

Magyarország "viszonylag messze" elmehet a határon túl élők érdekeinek képviseletében, csak azt nem teheti meg, hogy összekeverje a nemzethez való tartozást az államhoz való tartozással. Ez utóbbiból előbb-utóbb nacionalizmus jön létre, amely Kelet-Közép-Európában annyi tragédiát okozott az elmúlt száz
évben - véli a minszterelnök. Gyurcsány szerint a népszavazás arról szólt, hogy hat és félmillió ember nem akarta ezt a megoldást. Hamis megközelítésnek nevezte, hogy a tizenötmilliós közös magyarság azonos lenne a határon túli magyarság érdekeivel. Nem attól vagyok jó magyar, hogy valamennyi következmény számbavétele nélkül hajtogatom azt, amire egyébként mindenki azt mondja, jaj de jó lett volna, ha megmenekülök ettől a kérdéstől - jelentette ki Gyurcsány.

A miniszterelnök az uniós pénzek elköltéséről is nyilatkozott, amely, mint Gyurcsány fogalmazott, "nem olyan látványos, csak sokkal sikeresebb". Hiányzik egy átlátható stratégia Magyarországon az uniós pénzek elköltésére, 2002-ben kiderült, nincs semmilyen stratégiai program - mondta a miniszterelnök utalva arra, hogy tavasszal bemutatnak egy hosszú távú programot arra vonatkozóan, hogy szerintünk miről szól Magyarország a következő tíz évben. Lesz eleje, közepe, világos szektorpolitikát tartalmaz majd, hogy legyen arca, meséje Magyarországnak - tette hozzá.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyurcsány: a "minél rosszabb, annál jobb" politikája

A versenyképesség kulcskérdése az árfolyampolitika, s a mostani erős forint az importot segíti, a magyar vállalkozásokat viszont sújtja - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki közgyűlésén Budapesten.

MTI Itthon

Gyurcsány könnyítené a honosítást

A határon túli magyarok honosítási eljárását egyszerűsítő jogszabály-módosítás kidolgozásával bízta meg az igazságügy-minisztert a kormányfő. A miniszterelnök ígéretet tett arra is, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjeszti az állami tulajdonú egészségügyi intézmények jövőjét érintő elképzeléseit.