szerző:
hvg.hu

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddig legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

Janics Natasa kajakozót egy ország zárta szívébe, amikor megnyerve a kajak egyest azt ordította maga elé: „én vagyok a legboldogabb ember a világon”. A viháncolásra sosem rest, Szerbiából honosított sportolót ez és a riválisok sem tudták megakadályozni abban, hogy egy órával később Kovács Katalint élete első, önmagát pedig második aranyérméhez segítse. Pedig nem volt könnyű a szurkolók szívét megnyerni, hiszen ehhez előzőleg éppen az olimpiász során egyeduralkodónak számító Kovács Katalint kellett megvernie a válogatón, csak így indulhatott egyesben. Angyal kapitány is nagy kockázatot vállalt, amikor az utolsó pillanatban összeültette a két klasszist, megfosztva így az olimpiai részvételtől két másik világverő párosunkat. De neki és különösen Janicsnak ez is bejött.

Fazekas Róbert diszkoszvetőt 2002-ben az év magyar férfi sportolójának választották. Karrierje jó ideje párhozamosan futott klub- és a külföldi versenyeken gyakran hálótársával, Annus Adriánnal. Egyszerre nyertek Európa-bajnoki aranyat, világbajnoki ezüstöt, és egyszerre dobták a legnagyobbat az athéni olimpia kalapács- és diszkoszvető számában. Hogy aztán egyszerre fosszák meg őket az olimpiai aranytól. Egy ország boncolgatta heteken át, miért nem volt képes Fazekas „vizeletet produkálni”. Tisztelőit azonban ez sem tartja vissza attól, hogy január 16-án – Anussal egyetemben – pótaranyérem átadásával kárpótolják őt, az akció neve: „Aranyigazság”.

Kiss Tibor dalszerző-gitárost, a hazai fiatalság körében kultikus Quimby zenekar frontemberét a magyar kispályás sóbiznisz fogaskerekei majdnem felőrölték. A média ignoranciája és a lemezipar impotenciája miatti, a megélhetésért kényszerűségből vállalt folyamatos koncertezés idegösszeomláshoz vezetett Kissnél; s a tehetséges dalszerző-gitáros eltűnt a színpadokról. Közel két évet töltött egy rehabilitációs központban, s szinte újra építette személyiségét. Idén decemberben tért vissza. Csöndes, ám mégis győzelmes comeback volt ez; a Quimby zenekar egy rövid turnét és két teltházas budapesti koncertet adott. A frontember pedig a Magyar Narancs interjújában beszélt elmúlt éveiről. Megrendítően és elgondolkodtatóan.

Lezsák Sándort, a Magyar Demokrata Fórum alapító atyját kiakolbólította saját pártja. A rendszerváltás során alakult pártok alapítói közül persze sokan megélhették már, hogy megritkul körülöttük a levegő (beszélhetne erről például Pozsgay Imre, Tölgyessy Péter, Fodor Gábor), de ők maguk vették a kalapjukat, és nem várták meg, hogy ajtót mutassanak nekik. Lezsáknak nem adatott meg az emelt fővel való távozás. Ez persze nem csak rajta múlott, úgy zárták ki az MDF képviselőcsoportjából, hogy a frakcióülés nem is volt határozatképes. És hiába volt a nagy sátorverővel szolidáris és lépett ki testületileg a maradék Lakitelek Munkacsoport, ha míg Lezsákék félévig biztosan a függetlenek keserű kenyerét eszik, addig Dávid Ibolyának legalább a frakció és a párt megmaradt.

Oláh Ibolya az utóbbi évtized legnagyobb magyar tömegkulturális sikertörténetét produkálta. A mondatban mindegyik szó egyformán hangsúlyos. Példátlan, hogy mindazzal a társadalmi hendikeppel, amely ma nálunk egy roma, árvaotthonban felnőtt, vidéki magyar lányra ráméretik, a teljes ismeretlenségből valaki az országos hírnévig emelkedjék. A TV2 Megasztár című zenei tehetségkutató versenyén ugyan Tóth Veronika mögött második lett, ám mégis ő az abszolút győztes. Torokszorító volt, ahogy a május 1-jei uniós csatlakozás pillanatában, éjfélkor, a Millenáris monstre koncertjén énekelte Máté Péter dalát: "bárki vessen követ rám / ez itt az én hazám". Első albuma platinalemez, turnéja országos siker, ám hogy a hazai médián és közfelfogáson mennyit változtatott megjelenése, e pillanatban még talány. Mindenestre a tiszadobi roma énekesnő sokat jelenthet hazánkban a tolerancia ügyének.

Molnár Gál Péter (M. G. P.) rettegett kritikusról kiderült, Luzsnyánszky Róbert álnéven az állambiztonság besúgója volt 1963 és 1978 között. Az egykor megbírált művészek egyike-másika szerint ez a tény utólagosan is hitelteleníti M. G. P. teljes életművét. A Népszabadság az ügy kipattanását követően közölte, amíg Molnár Gál nem számol el múltjával, nem közli színi kritikáit. Az Élet és Irodalom teljes moratóriumot érvényesít vele szemben. Az ügyet körüljáró kereskedelmi televíziós műsorban nyilatkozott M. G. P. egykori rovatvezetője, a Pozsonyban nyugdíjaskodó E. Fehér Pál, aki mélyen elítélte egykori beosztottját. Ez utóbbi el kell gondolkoztasson mindenkit, hogy valóban az egykori hálózati személyeket tekintsük-e a Föld söpredékének.

Patrubány Miklós informatikus-mérnök Orbán Viktor akarata ellenére lett a magyarok Világszövetségének elnöke, szándéka ellenére kezdte gyűjteni az aláírásokat a kettős állampolgárság érdekében tartott népszavazáshoz. Aztán fordult a kocka, és a Fidesz elnöke nyár végén úgy döntött, mégis támogatja Patrubány akcióját, sőt az ügy mellé állította a párt teljes propagandagépezetét is. A referendum eredménytelenül zárult, sőt az igenekből is csak kevéssel volt több, mint a nemekből. A szavazást követően támogatóitól hirtelen magára hagyott Patrubány igazi alakítása azonban csak ezután következett: a Legfelsőbb Bíróságon elérte, hogy – csalást feltételezve – megsemmisítsék a végeredményt, és újraszámolják a szavazókörök tizedében ladott voksokat. És a dolognak nincs még vége.

Medgyessy Péter pártja vereséget szenvedett az európai választáson, de nem végzeteset. A választásokba belebukó szocialista pártelnök, Kovács László saját visszavonulását bejelentve alighogy elengedte Medgyessy kezét, a „gyárilag naiv” miniszterelnök önálló elképzeléseire hagyatkozva fogott kormányátalakításba. Mivel azonban nem ilyenekről volt előtte sem híres, a kormányfő az első próbálkozásba belebukott: a szocialisták a koalíciós társ segítségével választották le magukról Medgyessyt, aki így - az „utazó nagyköveti” poszttal a hóna alatt - gyors csapásokkal evezett át a jellegtelenségből a feledés öblébe. Azóta is ott tartózkodik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddigi legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

Gazdaság

Megasztárok egy mikropiacon

Ugyan még nem tudható, ki nyeri az újabb tévés pop-tehetségkutatót, a Megasztárt, arra azért vannak példák, mi történik a győztesekkel. Noha mindig szinte kötelezően csodálkozunk: "mennyi tehetséges énekes van ebben az országban", többnyire eltűnnek a süllyesztőben. Így lesz most is? A hvg.hu szakemberek véleményét kérdezte.

hvg.hu Itthon

Könyvet ír a múltjáról M. G. P.

A távolabbi jövőben könyv formájában megírja a történetét Molnár Gál Péter kritikus, aki szerint az ügynökmúltjával kapcsolatos ügy "rosszul érinti", de mint mondta, egy ideig lehet szüneteltetni a kritikaírást.

Itthon

MDF: kizárták Lezsákot és Baloghot

Az MDF-frakció rendkívüli ülésén kizárta a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. A megbeszélésen nem vettek részt a Lakitelek munkacsoporthoz tartozó képviselők, mert szerintük későn értesítették őket.

Itthon

Medgyessy Péter utazó nagykövet lesz

Az előző miniszterelnök a gazdasági élet nemzetközi szereplőivel (OECD, európai uniós intézmények), valamint tudományos és szakmai szervezetekkel tartja majd a kapcsolatot.

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Videón, amit még a pilóták is ritkán látnak: 6 Airbus repült kötelékben

Videón, amit még a pilóták is ritkán látnak: 6 Airbus repült kötelékben

Újabb veszélyes potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Újabb veszélyes potencianövelőket vont ki a forgalomból a Nébih

Egy ábra, amely mutatja, hogyan látja Trump a világot

Egy ábra, amely mutatja, hogyan látja Trump a világot

Szörnyen hangzik: 100-ból 17 állat meghal a vizekben a klímaváltozás miatt

Szörnyen hangzik: 100-ból 17 állat meghal a vizekben a klímaváltozás miatt

Brutális vihar csapott le Komlóra

Brutális vihar csapott le Komlóra