szerző:
hvg.hu

A korábbi gyakorlattal szakítva több parlamenti képviselő is feltüntette vagyonnyilatkozatában, milyen vadásztrófeákhoz jutott a múlt évben, bár azok értékét általában nem közölték - írja a HVG csütörtökön megjelenő száma.

Bár tavaly január 25-28. között kilenc parlamenti képviselő vett részt azon a Bige Lászlónak, a Bige Holding Rt. tulajdonosának - a magyar vegyipar egyik legbefolyásosabb vállalkozójának - vendégeként elköltött társas vadászaton, amelynek végszámlája legalább bruttó 11 millió forint volt, s az egy személyre jutó „ingyenes juttatás" értéke átlagosan 1 millió forintra jött ki, a lónyai „disznózásban" részt vettek közül hárman említést sem tettek vagyonnyilatkozatukban elejtett állatokról, hatan - ide számítva Vári Gyula szocialista képviselő, egykori vadászpilóta „nemleges nyilatkozatát" is - több-kevesebb részletességgel beszámoltak róla.

Mint a HVG csütörtökön megjelenő lapszáma arról beszámol, az „ajándék" rovat teljesen üresen maradt az MDF-es Karsai Péter, valamint a Fidesz-MPSZ képviselőcsoportjába tartozó Semjén Zsolt és Szabó Ferenc esetében. Mégsem lehet azt mondani, hogy a szocialisták vallottak, az ellenzékiek hallgattak a vadászatokról. A fideszes Szabó József Andor 250 ezer forintos értéket is megjelölve feltüntetett ugyanis egy 2004 februárjában kapott vaddisznótrófeát, míg az MSZP-s Tóth Sándor az „E" rovatot üresen hagyta ugyan, de „gyűjteményként" megemlített 1994 óta megszerzett 11 őz-, két dámvad- és négy vadkantrófeát.

A kilenc „lónyai vadász" egyikének előző évi, tehát 2003-ra vonatkozó vagyonbevallásában sem szerepelt vadászattal kapcsolatos ajándék, így többük idei listája szemléletváltást tükröz: az eredetileg a Bige-féle vadászat tényét is titokban tartani akaró képviselők egy része belátta, az effajta ajándék ténye is a nyilvánosságra tartozhat.

A közhatalmat gyakorlókra kiterjedő szigorú számadásról persze változatlanul nincsen szó, hisz a Polt Péter legfőbb ügyésszel szembeni, vadásztrófeákkal kapcsolatos, kedden lezárult vagyonvizsgálat azt mutatja, hogy az ajándék „értékének" a többség mindössze az agancsok, agyarak néhány tíz- vagy százezer forintos piaci árát tekinti, amennyiért azokat elvben el lehetne adni, nem pedig azt a százezres vagy akár milliós nagyságrendű összeget, amelyet a kilövési jogért kell fizetni, így az „alacsony értékű" ajándékok kimaradhatnak a bevallásból.

Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügy-miniszter, a Magyar Országos Vadászkamara etikai bizottságának elnöke a HVG kérdésére is azt hangsúlyozta, hogy a vagyonnyilatkozat csak a személyek vagyonában bekövetkező, tényleges gyarapodásra terjedhet ki.


A képviselők vadászatáról szóló bővebb cikket a HVG holnapi számában olvashatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Bizottság előtt Polt Péter vadászavató videója

Csütörtökön tart ülést az Országgyűlés mentelmi bizottságából alakult vagyonvizsgáló bizottság Polt Péter legfőbb ügyész vagyonnyilatkozatáról - közölte a bizottság szocialista elnöke. Az ülésen azt a videófelvételt is megnézik, amelyen Polt Pétert vadásszá avatják.

MTI Világ

Bihari luxusvadászat bukott politikusoknak

"Bályoki mészárlásnak", "barbár merényletnek" nevezte a szerdai román sajtó azt luxusvadászatot, amelyet külföldi pénzemberek és bukott román politikusok kedvtelésére szervezett Ion Tiriac egy általa bérelt vadászterületen.

hvg.hu Gazdaság

Megbüntették a kartellező vadásztársaságokat

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanácsát 150 millió, Budapesti Agrárkamarát 15 millió, további 15 bérvadásztató és vadászatszervező vállalkozást összesen 17 millió forintra bírság megfizetésére kötelezte.

Gazdaság

A vadásztársaságok is Kellerre vadásznak

Személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen az egyik vadásztársaság, miközben Péterfi Attila adatvédelmi biztos a vadásztársaságoktól beszerzett adatok megsemmisítésére szólította fel Keller László közpénzügyi államtitkárt.

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Eltűnt egy tízéves kisfiú a fővárosban

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről