szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bozóki Andrást kérte fel a miniszterelnök a távozó Hiller István helyére a kultusztárca élére.

© Végel Dániel
Az MSZP elnökségének egyhangú támogatásával a mai napon kulturális miniszternek kértem fel Bozóki Andrást - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium vezetése Hiller István szocialista pártelnök február 14-iki távozásával üresedik meg, aki teljes intenzitással irányítja majd az MSZP választási felkészülését.

Bozóki András (1959) politológus, szociológus. Az ELTE jogi karán végzett 1983-ban, majd 1985-ben szociológusi diplomát is szerzett. Több külföldi egyetemen tanult. 1989 és 1992 között a Magyar Narancsot szerkesztette, 1996-ig a hetilap főmunkatársa volt.

Politikai pályafutása 1987-ben indult: részt vett az első Lakiteleki Találkozón, ahol a Magyar Demokrata Fórum mozgalomként megalakult. 1988 májusában tagja lett a Szabad Kezdeményezések Hálózatának. 1989-ben, a rendszerváltás évében - amíg a Fidesz és az SZDSZ közötti kettős tagság lehetséges volt - tagja volt az SZDSZ-nek.

1988 júniusától 1993 novemberéig a Fidesz tagja volt. 1989 nyarán a Fidesz és az Ellenzéki Kerekasztal képviseletében részt vett a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon, ahol a politikai átmenet erőszakmentessége garanciáival foglalkozó I/6-os munkabizottságban tárgyalt.

Az első szabad választások idején - 1990 januárjától áprilisáig - a Fidesz szóvivője és kampányának egyik arculattervezője volt. Részt vett a párt 1990-es választási programjának megalkotásában. 1991-92-ben a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tanácsadójaként dolgozott.

1993 óta a Közép-európai Egyetemen tanít. 2002-től az Európai Politakatudományi Hálózat elnökségi tagja.

Korai tudományos korszakában az anarchizmust és az alternatív politikai mozgalmakat tanulmányozta. Később a demokratikus átmenet elméleti és gyakorlati kérdései izgatták, és e tárgykörben publikált.

A tervek szerint szerdán hallgatja meg kinevezése előtt Bozóki Andrást, a kulturális tárca miniszterjelöltjét az Országgyűlés kulturális bizottsága.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Harsányi cáfolja, hogy ő lesz Hiller utódja

Harsányi László cáfolja, hogy ő váltaná a kulturális miniszteri poszton Hiller Istvánt; a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke szerint minden alapot nélkülöz a személyével kapcsolatban pénteken megjelent újsághír.

MTI Itthon

Hiller február közepén távozik

Február 14-én távozik a kulturális miniszteri pozícióból Hiller István és onnantól kizárólag MSZP-elnök lesz. Hiller pártelnökké választása után ígérte meg, hogy a 2006-os választási kampány előtt távozik a miniszteri székből.

MTI Itthon

Hiller újabb ünnepnapot akar

Január 31-ét nyilvánítsák a köztársaság napjává - szorgalmazta Hiller István kultuszminiszter egy budapesti konferencián kedden.

Hét nap

HILLER CSAK PÁRTVEZÉR

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén, vagyis február 14-én lemond kulturális miniszteri posztjáról Hiller...