Tetszett a cikk?

A Political Capital honlapján az elmúlt 15 évben a kiszivárogtatások révén összeállított "politikai" ügynöknévsort hétfőn felváltotta a tudományos kutatások eddigi eredményeit összegző "történészi lista", amely különbséget tesz az előző rendszer különböző felelősségű szereplői között.

"Ennek alapján a listán 41 új név olvasható, és lekerül róla a sajtóban ügynökként megjelenített, ám a történészek által nem ügynöknek tartott Fazakas Szabolcs, Járai Zsigmond és Szalay Gábor" - áll a Political Capital közleményében.

Az adatvédelmi ombudsmanhoz fordulnak a napokban "annak érdekében, hogy tisztázódjék a jogi helyzet a listán szerepeltethető nevek kapcsán"; emellett, tudatták, együttműködést tervez az intézmény az '56-os Intézettel és a XX. Század Intézettel a kutatások folytatására.

A http://www.politicalcapital.hu/lista/index.php cím alatt publikált, az ott olvashatóak szerint folyamatosan bővülő új lista a múlt hét péntekén közzétett lajstrom helyébe lép, amely azoknak az állambiztonsági szervekkel együttműködő személyek neveit tartalmazta, akik a médiában korábban megjelentek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Péterfalvi: várni kell az ügynöklistával

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint semmilyen ügynöklista nem legalizálja azt a körülményt, hogy egyes személyek kényszerhelyzetben nyilatkoztak múltjukról.

hvg.hu Itthon

Kiherélt ügynöktörvény

Úgy tűnik, nem hiába árasztották el névtelen levelekkel volt szolgálati tisztek (III/I-től III/IV-ig bezárólag) az MSZP vezető szerveit, figyelmeztetve őket az MSZP új ügynöktörvény-javaslatának veszélyeire, a szocialisták meghátráltak.

Hét nap

LENGYEL ÜGYNÖKLISTA

Óriási botrány kerekedett Lengyelországban abból, hogy Bronislaw Wildstein tekintélyes publicista, a demokratikus...

hvg.hu Itthon

Akik az "ügynöklistáról" lemaradtak

A Political Capital "ügynöklistája" 19 nevet tartalmaz. Egyik sem meglepetés. Félrevezető lehet azonban, hogy az egykori ügynökök mellett szt-tisztek és "egyszeri úti jelentésírók" is helyet kaptak. A várt katarzis most még biztosan elmarad.

MTI Itthon

Magyar ügynöklista az interneten

Pénteken felteszik az internetre a már ismert ügynökök, beszervezettek és együttműködők névsorát - közölte a Political Capital közéleti elemző intézet. Az adatvédelmi ombudsman szerint csak azok a nevek szerepeltethetők ezen a listán, amelyeket jogszerűen hoztak nyilvánosságra.

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró

Tucatnyi vadonatúj autót tett tönkre egy túl alacsony vasúti átjáró

Budapest belvárosát is elérte az 5G-ellenes mozgalom

Budapest belvárosát is elérte az 5G-ellenes mozgalom

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában