szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz egészen addig bízik Szita Károlyban, ameddig megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek a kaposvári polgármester ügynökmúltjára vonatkozóan - jelentette ki Orbán Viktor szerdán újságíróknak. Tóth András szerint Orbánt korábban félrevezették.

A pártelnök arra a kérdésre válaszolt, meddig bízik meg a Fidesz Szita Károlyban, azok után, hogy a polgármester ügynökmúltját bizonyító információkkal szemben kizárólag Szita Károly tagadása áll. "Egész addig, amíg megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek az ellenkezőjére" - mondta Orbán Viktor, aki esti országértékelő beszédének helyszínén, a Körcsarnokban válaszolt újságírói kérdésekre. Hozzátette: nincs oka arra, hogy ne bízzon Szita Károlyban, egészen addig, amíg valami "megfellebbezhetetlen" adat nem kerül elő.

Arra a sajtóhírre vonatkozó kérdésre, vajon honnan tudja, hogy 2002-ben nem voltak a nemzetbiztonsági szolgálatoknál Szita Károlyra vonatkozó adatok, a Fidesz elnöke azt mondta: most kérdeztetett utána ennek az információnak. A Népszava szerdai száma idézte a Somogyi Hírlapból Orbán Viktor kijelentését, miszerint "Tudtommal a Fidesz-kormány alatt nem volt a Nemzetbiztonsági Hivatalnál olyan dokumentum, mint amilyen most kikerült onnan a kaposvári polgármesterről".

Demeter Ervin, az Orbán-kormány volt egykori titokminisztere azt állítja, hogy "azok az iratok, amik most előkerültek,(...) 1998 és 2002 között a Nemzetbiztonsági Hivatalnál nem voltak. "Tehát vagy utólag kreálták, vagy utólag csempészték azt oda" - vélekedett Demeter Ervin. Azt mondta, ilyen iratok abban az időben nem is lehettek a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH), mert a hatályos törvények alapján azokat az iratokat, amelyek a szolgálatok törvényes működéséhez nem szükségesek, át kellett adni a Történeti Hivatalnak. "Ezek között ilyen irat nem volt, és a visszamaradt iratok között sem" - mondta. Közölte: az iratok mozgása szigorúan regisztrált, az iktatókönyvekben nyomon követhető kell, hogy legyen.

"A Krakus fedőnevű titkos megbízott iratanyagát a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság III/II. osztálya 1989-ben lezárta, és elküldte a Budapesten működő központi nyilvántartónak. Innen a megalakuló NBH irattárába került, és ott volt 2005. január 18-ig, amikor átadták az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának - közölte Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár, miután az Orbán-nyilatkozatról értesülve tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójától. "Aki más információt adott a volt kormányfőnek, az akarva-akaratlanul félrevezette" - tette hozzá.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Itthon

Szita Károly szerint visszaéltek adataival

Hálózati személyként Szita Károly együttműködött a pártállam titkosszolgálatával - állapította meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Kaposvár fideszes polgármestere azonban állítja: Krakus Péter, vagy más fedőnéven jelentéseket nem készített, személyi adataival visszaéltek.

hvg.hu Itthon

Ismét bolygatják Szita Károly múltját

Egy feladó nélkül a Népszabadsághoz érkezett dokumentum-fénymásolat szerint a Krakus Péter fedőnevű ügynök polgári neve Szita Károly, akinek adatai megegyeznek Kaposvár - azonos nevű - fideszes polgármesterével. Szombaton délig az MTI-nek nem sikerült elérnie Szita Károlyt, aki tagadja, hogy ügynök lett volna.

MTI Itthon

Szita állítja, kikérte iratait az NBH-tól

Szita Károly a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordult és soronkívüliséget kért a rá vonatkozó iratokat illetően; ezt Kaposvár polgármestere pénteken közleményben tudatta. A Nemzetbiztonsági Hivatal ugyanakkor azt közölte, hogy pénteken késő délutánig az intézményhez nem érkezett ilyen kérés.

Itthon

Szitának is üzen az egykori elhárító

Kozenkay Jenő hivatásos kémelhárítóként dolgozott 1978 és 1985 között. Állambiztonsági múltját maga tárta fel Kertész Péter újságírónak. Szerepel a Political Capital „ügynöklistáján”. A hvg.hu-hoz eljuttatott írásában az egykori rendszer valódi felelőseit keresi, és tanácsot ad Szita Károlynak.

MTI Itthon

Nem találtak adatot Szita Károly állítólagos ügynökmúltjáról

Az iratok jelenlegi feldolgozottsági szintjén nem találtak Szita Károly kaposvári polgármesterre vonatkozó adatot az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában - közölte Kutrucz Katalin, az intézmény főigazgató-helyettese egy szerda reggeli televíziós műsorban.

Megvette a Pesti Hírlapot a Brit Media

Megvette a Pesti Hírlapot a Brit Media

Furcsa eredmény jönne ki, ha saját életünk nyomaira bukkannánk a Marson

Furcsa eredmény jönne ki, ha saját életünk nyomaira bukkannánk a Marson

Kizuhant a hetedikről és meghalt az MSI vezérigazgatója

Kizuhant a hetedikről és meghalt az MSI vezérigazgatója