szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszakerül a főváros tulajdonába az Erzsébet téri "gödör", amely jelenleg Gödör klub néven kulturális rendezvényhelyszínként üzemel. Bozóki András kulturális miniszter és Demszky Gábor polgármester pénteki találkozóján az Óbudai Gázgyár sorsáról is szó volt.

Az ügyben Budapest részéről közgyűlési döntés szükséges, amely várhatóan márciusban megszületik - mondta a miniszter a megbeszélés után tartott budapesti sajtótájékoztatón, hozzátéve: a tárca vállalta, hogy a megállapodást a kormány elé terjeszti.
   
A kultusztárca célja - mint Bozóki hangsúlyozta -, hogy az ingatlant elsődlegesen kulturális célra hasznosítsák, és erre a Fővárosi Önkormányzat ígéretet tett.

Bozóki András és Demszky Gábor megállapodott abban is, hogy a tárca és a főváros vegyes bizottságot hoz létre a Budapest tulajdonában álló volt óbudai gázgyár területén kialakítandó, a kulturális funkciót hangsúlyosan megjelenítő komplexum lehetséges alternatíváinak kidolgozására.
   
A 10-15 tagú testület munkájában restaurátorok, építészek, szociológusok, más szakértők, valamint a főváros képviselői vesznek majd részt.
   
A miniszter elmondta, június végéig egy átfogó koncepciót szeretnének letenni az asztalra, hogy a következő évi költségvetésben már megjelenhessen az elképzelés.
   
A 27 hektáros terület pillanatnyilag környezetvédelmi szempontból "tragikus állapotban van" - mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy csak a talaj megtisztítása az előzetes becslések szerint körülbelül egymilliárd forintba fog kerülni.
   
Bozóki András az MTI kérdésére elmondta, a beruházás megvalósulásához legalább öt évre, de inkább többre lesz szükség. Megerősítette továbbá, felvetődhet egyes múzeumok, például az Országos Műszaki Múzeum majdani átköltözése.
   
A főpolgármesterrel folytatott megbeszélés harmadik nagy témájaként szólt arról, hogy megállapodás született a Budapesti Fesztiválzenekar támogatásáról.
   
Eszerint állami részről 375 millió forint támogatásban részesül az idén az együttes, ebből egy rész a költségvetésből, míg 75 millió forint a miniszteri keretből származik, s ugyanekkora összeget szavazott meg csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés a zenekarnak - tette hozzá.
   
A miniszter ugyanakkor jelezte, a szerződésben szeretnék kikötni: a támogatás fejében vállaljon a zenekar konkrét kötelezettséget arra, hogy legalább öt vidéki városban fellép. Mint hozzáfűzte, úgy gondolja, ezt az együttes is örömmel vállalja majd.
   
Demszky Gábor kiemelte, hogy teljes az összhang a kulturális kormányzat és a főváros között a célkitűzések és a célok elérése szempontjából.
   
A főpolgármester rámutatott arra, hogy az Erzsébet téri "Gödör" egy seb a város testén, amely akkor gyógyulhat be, ha be tudja tölteni kulturális funkcióját.
   
"A Gödröt természetesen per-, teher- és igénymentesen kívánjuk átvenni, természetesen a mostanáig keletkező károkért a minisztérium vállalja az anyagi felelősséget" - mondta, hozzátéve: a befejezést az a cég fogja vállalja, amely a kulturális hasznosítást is.
   
Schiffer János főpolgármester-helyettes hozzáfűzte, befejezés előtt áll például egy színházterem; szeretnék, ha a "Gödör" a nagy fesztiválok központja lehetne és kulturális információs funkciót is betöltene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Felépült a koronavírusból Cristiano Ronaldo, jöhet Budapestre is

Felszállt a második szlovák repülő autó

Felszállt a második szlovák repülő autó

Százmilliókkal készül újabb megbízásaira a 4. leggazdagabb magyar üzlettársa

Százmilliókkal készül újabb megbízásaira a 4. leggazdagabb magyar üzlettársa