Tetszett a cikk?

Antall József néhai miniszterelnök fia szerint "mazsolázott anyag" az a 219 nevet tartalmazó "ügynöklista", amelyet szombaton helyeztek el egy ingyenes internetes tárhelyen. Fodor Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint valódi lehet a lista.

Antall Péter újságíróktól értesült arról, hogy milyen nevek szerepelnek a listán, és ezek alapján "van mindenképpen átfedés" ezen lista és aközött a lista között, amelyet Németh Miklós adott át Antall Józsefnek az 1990-es kormányváltás idején, és amelyet - mint Antall Péter egy korábbi interjúban elmondta -, édesapja hazavitt. Megjegyezte: bizonyos nevek viszont, amelyekre rákérdezett, nincsenek rajta a listán. A hiányzó nevek között vannak újságírók, politikusok, közéleti személyiségek.

Arra a kérdésre, hogy honnan származhat a lista, azt mondta, hogy szerinte "az egykori hármasoktól". Antall Péter az MTI kérdésre kifejtette: úgy látja, lesz folytatása a listának, és ő ettől "elég szomorú".

"A politikai felelősséget hiányolom, alapvetően azt, hogy itt emberek életéről, sorsáról van szó, szembesülni kell a családdal, az unokával, egy 70 éves ember hogyan fogja elmagyarázni a 16 éves unokájának, aki soha nem élt nem demokráciában, hogy hogyan történt a beszervezése és miért írta alá?" - tette fel a kérdést.

A 17 lapból álló anyag öt egymástól elkülönülő lista, amely a rendszerváltás előtt az országos sajtó, a kulturális és a művészeti élet, a helyi lapkiadás területén dolgozókból, a pártok és politikai szervezetek és a történelmi egyházak képviselőinek köréből áll. A listákon összesen 219 név és a személyazonosság megállapításához szükséges adat (születési hely, év és anyja neve) szerepel.

Fodor szerint valószínű, hogy ez az 'a lista' (Oldaltörés)

Az SZDSZ ügyvivője szerint valódi lehet az a 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklista", amelyet szombaton helyeztek el egy ingyenes internetes tárhelyen.

Fodor Gábor az MTI-nek azt mondta: valószínű, hogy az interneten megjelentetett lista azonos azzal, amelynek egy részletét ő a nemzetbiztonsági bizottság tagjaként még a 90-es évek elején látott.

Véleménye szerint a listát "kellő távolságtartással kell kezelni", ellenőrizni kell, "hogy az adatok stimmelnek-e rajta, hiszen nem kizárt, hogy nagyon sok minden, ami felkerült, az manipuláció útján került fel annak idején".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb ügynöknévsort tettek közzé az interneten

A 219 nevet tartalmazó lista állítólag megegyezik azzal a rendszerváltás idején készült ügynöknévsorral, amelyet a tisztéről leköszönő Németh Miklós adott át a hivatalba lépő Antall Józsefnek.

hvg.hu Itthon

Állambiztonsági értelmező szótár

Mostanában újra forgalomba kerültek olyan szavak, mint az ügynök, titkos megbízott vagy társadalmi kapcsolat. Róluk nagyjából tudjuk, mit "jelentettek". De mi volt a legenda, a bátorság vagy az elaltatás jelentése az állambiztonsági szakzsargonban? Kit neveztek rezidensnek vagy személyi postaládának? Képekkel illusztrált összeállításunk nem csak a rétegnyelv, hanem az állampárti félmúlt iránt érdeklődőknek is csemege lehet.

De ki fogja beoltani a Mikulást?

De ki fogja beoltani a Mikulást?

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

Négyszáznál is több órát állítanak át a windsori kastélyban

A Vaterán is sláger a maszk

A Vaterán is sláger a maszk