szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

 

"Az elvi állásfoglaláshoz nem szükséges a nevek ismerete" - mondta Péterfalvi Attila a lista bezúzása közben. Somogyi Zoltán, a Poitical Capital igazgatója elmondta: a több mint ezer nevet tartalmazó listát olyan, már nyilvánosságot látott történelmi kutatások alapján állították össze, amelyek elvileg bárki számára hozzáférhetőek.

Ungváry Krisztián történész - szintén a Political Capital képviseletében - elmondta: a listán a több mint ezer név mellett szerepelt az illetők életrajza, a beszervezés módja, az, hogy kivel tartották a kapcsolatot és hogy kiről írtak jelentést.

Somogyi Zoltán szerint a lista átadásával azért nem várták ki az ügynöktörvény jelenleg parlament előtt lévő módosítását, mert nem szeretnék, hogy a politika diktálja a lépéseiket.

A Political Capital február elején tett közzé egy rövidebb, 19 nevet tartalmazó listát, február 27-én pedig egy "Szakértő 90" névvel jelzett illető egy külföldi honlapon 219 nevet tartalmazó listát hozott nyilvánosságra. Somogyi  hozzátette, hogy Péterfalvi Attila jövő hétre ígért állásfoglalást a lista nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Varga: olyan mintha "a lista" lenne, de nem az

"Biztos vagyok benne, hogy volt olyan név rajta akkor, ami most nincsen. Olyan mintha az a lista lenne, de valószínűleg nem az" - mondta Varga László a Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója. A világhálóra felkerült, 219 nevet tartalmazó "ügynöklistát" is 1989 novembere körül állíthatták össze, ahogy a Németh Miklós által készíttetett listát is.

Kövér László: A világ azoké, akik teleszülik

Kövér László: A világ azoké, akik teleszülik

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Külön platformot indít az Amazon a fenntartható termékeknek

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos