szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt Csányi László karnagy, a Magyar Rádió Gyermekkórusának egyik alapítója - tudatta a Magyar Rádió szerdán a művész felesége, Botka Valéria közlése alapján.

A karnagyot 81 évesen, kórházi műtétje után, álmában érte a halál. Csányi Lászlót a Magyar Rádió saját halottjának tekinti. A karnagy 1950-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Számos rádiófelvételt készített, új kórusműveket mutatott be, koncertezett szinte az egész világon. Az alapító karnagy-házaspár, Botka Valéria és Csányi László vezetésével a gyermekkórus, amely ebben az évadban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, Európa szinte valamennyi országában járt.

Csányi László 1924. április 23-án született Csákváron. A Pázmány Péter Tudományegyetemen és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, majd 1948-1953. között Vásárhelyi Zoltán, Kodály Zoltán, Ádám Jenő, Szabolcsi Bence, Gát József tanítványa volt. Munkáját 1966-ban Liszt Ferenc-díjjal, 1996-ban Németh László-, 1998-ban Magyar Örökség-díjjal ismerték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Te nem vagy Zlatan, ne hívd ki magad ellen a vírust!

Te nem vagy Zlatan, ne hívd ki magad ellen a vírust!

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Az oltásellenesség régebbi, mint az oltás

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10