szerző:
MTI

A 20. század és a millennium világtörténelmi jelentőségű, meghatározó, karizmatikus személyiségének nevezte II. János Pál pápát Mádl Ferenc köztársasági elnök abban a levélben, amelyben részvétét fejezte ki a pápa halála miatt Martinez Somalo Eduardo-nak, a Szent Római Egyház kamarásának. Részvétét fejezte ki Gyurcsány Ferenc kormányfő is, Orbán Viktor pedig a távirati irodának adott nyilatkozatában méltatta az eltávozott szentatyát.

II. János Pál pápa "sorsfordító korban vezette a Katolikus Egyházat több mint negyed évszázadon át, és fáradozott egy emberibb világért" - írta levelében a köztársasági elnök. Mádl Ferenc szerint a pápa életpályája, bár sok szempontból
tükrözi, mégis meghaladja a 20. századi európai ember sorsát. "Megtapasztalta a második világháború borzalmait, a kommunista diktatúra elnyomását. Kelet-Európából kerülve Szent-Péter trónjára, állhatatos kiállása az emberi jogokért, a vallásszabadságért történelmivé emelte szerepét a kommunista diktatúrák bukásában is." Megemlítette, hogy II. János Pál kétszer is ellátogatott a társadalmi átalakulás nehézségeivel küzdő Magyarországra, és e számunkra különösen fontos időszakban segítette hazánk erkölcsi megújulását, hozta el hozzánk máig érvényes üzenetét: "A béke neve igazságosság, szolidaritás és szeretet. A nemzet csak akkor remélhet jobb jövőt, ha polgárai képesek közös erőfeszítéssel felelősséget vállalni a közjóért."
 
"Tanítása és tanúságtétele minden jó szándékú embernek, kereszténynek és nem kereszténynek, hívőnek és nem hívőnek egyaránt szólt. Enciklikái híven tükrözik az Egyház teológiai és szociális tanításának megújítását szolgáló szándékát. II. János Pál pápa egész életében vallotta, hogy az ellentétek feloldásának leghatásosabb eszköze a párbeszéd és az együttműködés. Hite, emberi nagysága, kitartása egy kivételes történelmi időszak kivételes személyiségévé tették. Az egész emberiség javára végzett fáradhatatlan szolgálatával II. János Pál pápa az isteni Gondviselés méltó eszközévé vált." - írta Mádl Ferenc.


Gyurcsány: II. János Pál a bűn és igazság dolgában soha nem tévesztett (Oldaltörés)

A Magyar Köztársaság kormánya nevében tisztelettel és mély szomorúsággal hajtok fejet II. János Pál pápa halálakor - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rövid sajtónyilatkozatában vasárnap Budapesten. "II. János Pál pápa halálával a XX. század egyik legnagyobb humanistája távozott el közülünk. Egy olyan ember, aki értette a szegénység, nyomorúság, kitaszítottság ezer hangon megszólaló nyelvét" - mondta a miniszterelnök.

II. János Pál pápa olyan ember volt, aki képes volt megbocsátani, aki a bűn és igazság dolgában soha nem tévesztett - mondta. Egy olyan ember távozott el, aki jó és rossz dolgában tudta, merre van az emberiség számára kivezető út. "II. János Pál pápa halálával a katolikus egyház történelmének egyik legkarizmatikusabb, az egyház tevékenységén és működésén leginkább nyomot hagyó pápa távozott el" - mondta a kormányfő. Olyan egyházfő hunyt el, aki egyházának bátor képviselője, erkölcsi tanításainak állhatatos őrzője volt, aki megújította az egyház szervezetét, átalakította belső világát.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: "eltávozott egy államfő is, egy modern, nagyformátumú államférfi". II. János Pál pápa olyan ember volt, aki a XX. század végének ellentmondásos konfliktusaiban, a diktatúrák és demokráciák, a béke és a háború, a szeretet és a gyűlölet versenyében, a sokfajta igazságtalanság tobzódásában egyenes, mindenki számára érthető útra vezette államát. Olyan ember volt, aki a béke érdekében a legnagyobbakkal is vállalta a vitát, és minden esetben azért szállt síkra, hogy a párbeszéd, a megegyezés,
egymás kölcsönös megértése legyen a konfliktusok megoldásának és feloldásának választott eszköze és módja - mondta. "És egy közülünk való ember távozott el" - mondta Gyurcsány Ferenc. "Karol Wojtyla itt született nem is olyan messze tőlünk, ebben a furcsa, kesze-kusza Közép-Kelet-Európában, aki végig élte ennek a régiónak sok-sok változását az elmúlt közel egy évszázadban" - tette hozzá. II. János Pál pápa tudta, milyen összetett és bonyolult a lelke az erre élőknek, hogy milyen keservesen, de állhatosan keresik az együttélés és a megértés közös útját Európa ezen tájának sokfajta népei - mondta Gyurcsány Ferenc.

"A Magyar Köztársaság valamennyi polgára megdöbbenéssel és fájdalommal búcsúzik II. János Pál pápától. Isten veled, II. János Pál" - fejezte be beszédét a miniszterelnök. A miniszterelnöki kabinetiroda sajtófőosztálya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Gyurcsány Ferenc telefonon beszélt Juliusz Janusz apostoli nunciussal, Erdő Péter bíboros érsekkel és Rafael Wisnievski lengyel nagykövettel, akik felé a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki a pápa halála alkalmából. A nemzeti megemlékezést, a kormányfő részvételével hétfőn 18 órakor tartják a Szent István-bazilikában.

Orbán: a pápa mindannyiunk személyes jótevője volt (Oldaltörés)

"Most egy olyan embertől készülünk elbúcsúzni, aki mindannyiunk személyes jótevője volt, mi magyarok gondolhatunk rá úgy, mint a saját jótevőnkre, egy olyan emberre, (...) aki segíteni akart rajtunk élete utolsó pillanatáig" - mondta Orbán Viktor vasárnapi nyilatkozatában. Hangsúlyozta: II. János Pál első pápai minőségében celebrált miséjét a "ne féljetek" bibliai mondatára alapozta, és amikor megválasztását követően először látogatott szülőhazájába, az akkor még kommunista Lengyelországba, az ott tartott szertartás is ugyanezen gondolat köré szerveződött.

II. János Pál a kommunista világban azt mondta ki, hogy ne féljetek, mert mindannyitoknak joga van az Istenhez, a hithez, az emberi jogokhoz, az emberi méltósághoz, és ha nem féltek akkor sikerülni fog felépíteni egy emberségesebb világot - tette hozzá. "Ez az üzenet (...) talán az első helyen szerepel azon tények között, amelyek megrendítették az akkori szabadság nélküli, elnyomásra épülő politikai rendszereket Közép-Európában" - mondta. Nem is véletlen az a merénylet, ami néhány évvel később bekövetkezett - fűzte hozzá. Kiemelte: az a gondolat, hogy ha nem félünk, akkor közösen sikerülhet felépíteni egy emberségesebb világot, ma éppúgy aktuális, mint amikor II. János Pál első pápai miséjét tartotta. 

Orbán Viktor arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy sokan konzervatívként jellemezték a pápát azt mondta: II. János Pál "krisztusi ember volt, a hit, remény és szeretet képviselője a világban élete utolsó percéig, és ez felette áll minden politikai kategóriának".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Pápautódlás: a fehér füstre várva

Még fel sem fogta a világ II. János Pál pápa halálhírét, máris megkezdődtek a találgatások a lehetséges utód személyéről. A leggyakrabban Dionigi Tettamanzi milánói érsek nevét emlegetik, de hondurasi és nigériai bíboros is van a legesélyesebbek között. A 117 pápaválasztó bíboros közül elvben bárki, akár a magyar prímás, Erdő Péter is pápa lehet. A konklávé 15 nap múlva ül össze, hogy döntését - első ízben a pápaság történetében - egyszerű többséggel hozza meg. Ha meghozta, a tényt a Sixtusi Kápolnából felszálló fehér füst tudatja majd a világgal.

hvg.hu Világ

Meghalt II. János Pál pápa

Szombaton este tíz óra előtt a Vatikán hivatalosan bejelentette, hogy meghalt II. János Pál pápa. A 85 éves egyházfőt hosszú betegeskedés után érte a halál. Karol Wojtyla történelmileg is jelentős személyiség volt, aki egy nyomasztó gondoktól terhes, forrongó időszakban erősítette meg a római katolikus egyház tekintélyét a világ és egymilliárdnyi híve előtt.

MTI Világ

A egész keresztény világ a pápát gyászolja

Világszerte megrendülten gyászolják a pápát, a világ legnagyobb televíziós állomásai attól kezdve, hogy Vatikánban bejelentették a szentatya halálhírét, vasárnap kora reggelig gyakorlatilag csak a katolikus egyházfőre emlékező műsorokat sugároztak.

MTI Világ

Az afrikai katolikusok is gyászolják a Szentatyát

Megrendüléssel fogadták Afrika-szerte a katolikus hívők II. János Pál pápa szombaton este bekövetkezett halálát, az egyházfő tanításai ugyanis az elmúlt években mind nagyobb vonzerőt jelentettek a vallási szempontból konzervatív beállítottságú földrészen.

MTI Világ

Oroszország: megrendültség és részvét

II. Alekszij pátriárka mély részvétét nyilvánította II. János Pál pápa elhunyta miatt, s egyben reményét fejezte ki, hogy a katolikus egyházban beköszöntő új időszak segít megújítani az orosz ortodox egyházhoz fűződő kapcsolatokat. A szentatya halálhírét Vlagyimir Putyin orosz elnök is megrendülten fogadta.

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

Kikötött az Open Arms hajója Lampedusán, partra szálltak a menekültek

A Google megcsinálta a keresője lite verzióját, már ön is kipróbálhatja

A Google megcsinálta a keresője lite verzióját, már ön is kipróbálhatja

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Amerikai demokrata politikusok nyílt levelet írtak az Auróra ügyében

Több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Elfogták a férfit, aki a tanévzáró alatt lopta végig az iskolát

Elfogták a férfit, aki a tanévzáró alatt lopta végig az iskolát

Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia