szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brazil író önéletrajzi ihletésű új műve, A zahir magyarul pénteken látott napvilágot.

Paolo Coelho. Az írás alkimistája
A Budapest Kongresszusi Központban április 21. és 24. sorra kerülő XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén is a kortárs igényes irodalomról, elsősorban Magyarország és Európa ünnepelt, valamint újonnan bemutatkozó alkotóiról szól; "kulcsszava" az olvasáskultúra fejlesztése lesz – ígérik a szervezők.

A Budapest Nagydíjat az 1947-ben született Paulo Coelho veheti majd át Demszky Gábor főpolgármestertől a fesztivál nyitónapján.

Coelho a világ "legdivatosabb" írói közé tartozik; művei 140 országban, 59 nyelven, 56 millió példányban fogytak el; Az alkimista című, Magyarországon 2000-ben megjelent regénye hosszú ideig a sikerlisták élén állt.

A szerző legújabb regénye, A zahir - amely csaknem negyven nyelven jelenik meg ebben a hónapban világszerte – egy szerelemkereső íróról szól, akit felesége tízévi házasság után búcsú nélkül hagy el.

Paulo Coelhot hétévesen íratták be a Rio de Janeiró-i Szent Ignác jezsuita iskolába, amelynek zord falai között talált rá igazi, írói hivatására. Szülei más sorsot szántak neki, megpróbálták lebeszélni arról, hogy az irodalomnak szentelje magát. Apja fia viselkedését az idegbetegség jelének vélte, és a tizenhét éves fiút kétszer is ideggyógyintézetbe záratta, ahol többször sokkterápiának vetették alá.

Coelho később újságíróként kezdett tevékenykedni, tagja lett egy színjátszó-csoportnak is. 1977-ben Londonba költözött, vett egy írógépet és dolgozni kezdett. Már az első, 1987-ben megjelent regénye, A zarándoklat (Egy mágus naplója) sikerkönyv lett.

Következő műve, az 1988-ban megjelent Az alkimista, amelyben az író alkímiának szentelt tizenegy évi kutakodásának tapasztalatai is megfogalmazódnak, első kiadásban csak kilencszáz példányban fogyott el. Később viszont minden idők legnagyobb példányszámban eladott könyve lett Brazíliában. Egyes statisztikák szerint több példányban kelt el, mint addig bármely más portugál nyelvű könyv.

Az Egyesült Államokban 1993-ban, ötvenezer példányban adták ki Az alkimistát; első kiadású könyvet ilyen magas példányszámban brazil szerzőtől azelőtt sohasem hoztak ki. Az amerikai siker ugródeszkát jelentett a nemzetközi elismertséghez, a mű, amelyet már 56 országban adtak ki, ma klasszikusnak számít.

Paulo Coelho a 2003. évi frankfurti könyvvásáron Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy Az alkimista 53 nyelven megjelent kiadásait dedikálta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult

Könyvfesztivál: a nagy kipakolás

A magyar könyvpiac 53 milliárdos tavalyi összforgalmáról szóló, sokat idézett adat valóban lenyűgöző. Még akkor is nagy eredmény ez, ha az árbevétel legalább 40 százaléka a terjesztésé, s maga a kiadói ipar a fennmaradóból működik. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál ennek ellenére inkább presztízsrendezvény, mint az eladás terepe. Ön mennyit költ olvasásra, könyvvásárlásra?