szerző:
hvg.hu

Kulcsár Attila kihallgatásain többször beszélt kormánypárti politikusokhoz és azok bizalmasaihoz fűződő kapcsolatairól. A legújabb kiszivárogtatások ismét Lamperth Mónika férjére, Jegesy András ügyvédre próbálják ráterelni a figyelmet. A belügyminiszter többszörösen cáfolta, hogy férje valaha is üzleti kapcsolatban állt volna a brókerügy érintettjeivel.

A Kulcsár-ügy
fő gyanúsítottjai
Nevek és egykori, a Kulcsár-ügy szempontjából fontos beosztásaik.

Kulcsár Attila: K and H Equities Rt., befektetési tanácsadási üzletágvezető; K&H Bank Rt., önkormányzati és európai uniós ügyekért felelős üv.; Britton Llc., alapító
Bitvai Miklós: Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója
Dudás Gábor: Balmoral Group Ltd., képviselő
Forró Tamás: Forka Kft., alapító tag és ügyvezető; Tízezer Tömegkommunikációs és Ügynöki Kft., alapító tag; KH Invest Befektetési Tanácsadó Kft., fb-tag, közvetett résztulajdonos; Zöld Újság Tömegkommunikációs és Kiadói Rt., elnök-vezérigazgató
Garamszegi Gábor: Betonút Rt., vezérigazgató-helyettes, résztulajdonos; Lobagola Investment Inc., képviselő
Hasan El Abed: pénzváltó, a Kulcsár által átutalt pénzek felvevője és továbbítója
Kerék Csaba: Britton Llc., képviselő, a cégcsoport magyarországi vezetője
Mahmoud Abdo: pénzváltó, a Kulcsár által átutalt pénzek felvevője és továbbítója (külföldre szökött, az eljárás a távollétében folyik ellene)
Mészáros János: Britton Llc., képviselő, a cégcsoport magyarországi vezetője
Rejtő Endre Tibor: K&H Bank Rt., vezérigazgató
Schönthal Henrik: Montrade Ltd., képviselő (a gyanút még nem közölte vele a rendőrség, kiadatását kérték az Egyesült Államoktól)
Szekér Gyula („Taxis Gyuszi”): Kulcsár sofőrje és pénzszállítója
Vargáné Vasadi Julianna: az ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft. gazdasági igazgatója
Ausztriai elfogása és tavaly március végi kiadatása után Kulcsár Attila, az ún. brókerügy elsőrendű gyanúsítottja eleinte megtagadta a vallomástételt, majd védekezési taktikát váltva nagyon is megeredt a nyelve kihallgatói, a Fővárosi Főügyészség, a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai előtt. Az exbróker részletes és feltáró vallomása során több politikust, közszolgát és üzletembert említett meg, mint akik a K&H Equities Rt. törvénytelen, 20 milliárdos kárt okozó ügyleteiben részt vettek, sőt így-úgy segítették azokat.

A bonyolult, többszereplős bűnügy nyomozását a büntetőeljárási törvény szerint két év alatt, azaz idén szeptemberig le kell zárni. A HVG értesülései szerint (2005. febr. 26.) MSZP-s körökben szilárd a meggyőződés, hogy az ellenzékhez kötődőnek tekintett ügyészség kampányidőszakra időzíti majd a vádemeléseket. Igaz, a szocialisták azzal vigasztalják magukat: politikusaik, üzleti holdudvaruk csak periférikusan érintett az ügyben.

Már tavaly megszellőztetették, hogy kihallgatása során Kulcsár azt állította volna: Kodela László – akkor a Miniszterelnöki Hivatal korábbi helyettes-államtitkára, jelenleg a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elnök-vezérigazgatója – 2002 nyarán megkérte őt, hogy a Britton cégcsoport székházában (Budapest, V. kerület Újpest rakpart 1.) biztosítson irodát Jegesy Andrásnak, illetve az általa képviselt ügyvédi irodának. Kulcsár ennek eleget is tett, és az egyik helyiséget szavai szerint „ingyen és bérmentve” rendelkezésükre bocsátotta.

Kodela László a hvg.hu-nak cáfolta, hogy Kulcsárt megkérte volna a Jegesy Andrásnak tett szívességre. Mint elmondta, erről emlékei szerint Kerék Csaba és Jegesy András – meg nem nevezett – társa tárgyalt. Jegesy András pedig már 2003 júliusában közleményben tudatta: „Korábban ügyvéd társammal valóban közös irodát béreltünk a Britton cégtől a Budapest, Újpesti rakpart 1. szám alatt, azonban (...) magam soha nem foglalkoztam a Britton ügyeivel. Ez év [2003] tavaszán szétváltunk, és irodám elköltözött.”

Lamperth Mónika belügyminiszter a férje és Kulcsár állítólagos kapcsolatát érintő, az utóbbi hetekben újból felröppenő híreszteléseket a Népszabadságnak úgy kommentálta, hogy „szeretném ismételten és nyomatékkal leszögezni, férjem nem állt üzleti kapcsolatban az úgynevezett bróker ügy érintettjeivel.” A miniszter szavainak különleges hátteret adott a Kulcsár és Jegesy koccintásáról készült, a Magyar Nemzet által közölt képsorozat. Lamperth szerint az üzleti kapcsolat rágalom vagy becsületsértés, amiért férje kész jogi elégtételt venni.

A hvg.hu úgy tudja, Kulcsár vallomásaiban azt is állította: 2003 tavaszán arra utasította a Brittonnál dolgozó egyik bizalmasát, a ma már szintén gyanúsított Mészáros Jánost, hogy kössön tanácsadói szerződést Jegesy András ügyvédi irodájával, mintegy havi 300 ezer forint értekben. És bár nem tudott nyilatkozni arról, hogy hány esetben volt tényleges pénzátutalás, Mészáros úgy informálta, hogy azokra „rendben” sor került. Ezt a gyanúsított bróker azzal indokolta, hogy szüksége volt az ügyvéd jó kapcsolataira, még azon az áron is, hogy Jegesy valójában nem végzett ügyvédi munkát a Brittonnak.

Találkozók Kulcsárral (Oldaltörés)

Kulcsár Attila bécsi kiadatási
tárgyalásán.
Rendőrök tudtával?
© Fazekas István
Lamperthnek nem jött az sem jól, hogy néhány hete a sajtó arról tudósított, a miniszter a Belügyminisztériumban június 24-én találkozott Rejtő E. Tiborral, a Kereskedelmi és Hitelbank első emberével és magával Kulcsár Attilával is. (Korábban már kiderült, hogy az exbróker „összefutott” Tóth Andrással, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárral és Áder Jánossal, a Fidesz–MPSZ parlamenti frakcióvezetőjével is.)

A TV2 Tények című műsorával Orodán Sándor, a BM szóvivője annyit közölt, hogy a belügyminiszter minden nagyobb bank vezetőjével találkozott. "Mint az önkormányzatokért is felelős miniszter, Lamperth Mónika valamennyi nagybank vezetőivel és önkormányzatok ügyeivel foglalkozó vezetőivel is találkozott, beleértve a Kereskedelmi és Hitelbank vezetőit is. Az önkormányzati ügyek vezetője ennél a banknál akkor Kulcsár Attila volt."

Nem látni pontosan, hogy Lamperthnek ekkor már hivatalosan tudomása lehetett-e Kulcsár viselt dolgairól. Egy éve, Demeter Ervin (Fidesz-MPSZ) azonnali kérdésére a parlamentben mindenesetre a miniszter azt mondta, a rendőrség 2003. július 7-én rendelte el a nyomozást a K&H Bank négy nappal korábbi feljelentése alapján. Bár maga is elismerte, hogy a Pannonplast-részvények felvásárlása ügyében már korábban nyomozott a rendőrség, igaz, június 23-án az eljárást még megtagadták.

Az sem világos pontosan, hogy Lamperth szóvivőjén keresztül mikori találkozóját ismerte el. Kulcsár ugyanis tudomásunk szerint két személyes találkozójukról is beszámolt. De ezek egyike sem 2003 nyarán volt. Az egyikre állítólag 2002 őszén a képviselői klubban került sor, a másikra 2003 elején Kodela László lakásán. Az elsőn Jegesy, a másodikon – Kulcsár visszaemlékezése szerint – Rejtő E. Tibor is megjelent. Kodela a hvg.hu-nak cáfolta, hogy részt vett volna ilyesféle megbeszéléseken.

Mindenesetre Kulcsár a kihallgatásán egyszer azt állította, hogy a 2003 eleji találkozón szerette volna rábírni a minisztert, hogy járjon el a K&H bankcsoport érdekében az önkormányzati piacon, másszor pedig tagadta, hogy bármiféle segítséget kért volna Lamperth Mónikától.

Kulcsár vallomásaiban többször felbukkan Jegesy neve. Az exbróker állítása szerint az ügyvéd segítette abban is, hogy személyes kapcsolatba kerülhessen Lamperth Mónikával. A hvg.hu-nak Jegesy András nem kívánta kommentálni Kulcsár egyetlen állítását sem.

Előbb ment, aztán hozták (Oldaltörés)

Kulcsár Attila. Ha ő egyszer
kinyitja a száját
© Fazekas István
Az exbróker 2003. június végén dönteni kényszerült: mentse a bőrét és menjen, vagy bízzon inkább baráti köre segítségében és maradjon? Miután rájött, a Pannonplast részvényeinek sikertelen felvásárlásával magára vonta a nyomozó szervek figyelmét, forró lett a lába alatt a talaj. De abban is reménykedhetett, hogy a Britton Holding hátterében olyanok állnak, akik jutalék fejében állami megrendelések elnyeréséhez segítették, és kapcsolataikat kamatoztatva megóvhatják őt a börtöntől.

Az exbróker kihallgatóinak beszélt arról is, hogy kikérte Bácskai Jánosnak, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ akkori vezetőjének, illetve Kodela Lászlónak a véleményét is. Mindketten az önfeljelentést tanácsolták Kulcsárnak, mondván, ha ezt választja, pár hónap letartóztatással megúszhatja az egészet. Kodela a hvg.hu kérdésére elmondta, valóban javasolta az önfeljelentést, de arról szó sem volt, mint ahogy azt Kulcsár állítja, hogy felajánlotta volna, háttere és kapcsolatai révén segítséget tud neki nyújtani.

Mindenestre Kulcsár „elállt” az önfeljelentéstől, és 2003. július 1-én Kirgizisztán tiszteletbeli konzuljának diplomáciai rendszámmal ellátott kocsiján Bécsbe menekült. Bár a határon feltartóztatták – mint Lamperth Mónika a parlamentben elmondta: Kulcsár személyi felelőssége csak július 4-e után merült fel –, utasítás híján a határőrség továbbengedte.

Molnár Csaba, az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának akkor osztályvezetője felajánlotta, kijön érte és hazaviszi, de Kulcsár nem ment vele, arra hivatkozva, hogy Bácskai János és rajta keresztül mások lebeszélték a hazamenetelről. Az sem nyugtatta meg az exbrókert, hogy állítása szerint Bácskai személyesen tájékoztatta: odahaza kormányzati szinten vitatták meg, mi legyen vele, illetve a K&H-üggyel.

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy Jegesy András és Kodela László ellen büntetőeljárás jelenleg nincs folyamatban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Július közepéig vádat kell emelni Kulcsár Attila ellen

A K&H-ügyben eddig kétszáznegyven tanút hallgattak ki, és jelenleg tizenkilenc gyanúsítottja van a sikkasztás-sorozatnak, Kulcsár Attila ellen pedig július közepéig vádat kell emelni - írja szombati számában a Népszava.

MTI Itthon

Újra faggatják Kulcsár Attilát

Az ügyészek ismét hozzáfogtak Kulcsár Attila kihallgatásához, a többhetesnek ígérkező procedúra során a nagy mennyiségű írásos bizonyítékkal kapcsolatos kérdésekről hallgatják meg a brókerbotrány első számú gyanúsítottját - mondta Zámbó Gyula ügyvéd.

Itthon

Fejlemények a Kulcsár-ügyben

A HVG csütörtöki számában megjelenő értesülések szerint az eddig kiszivárgottaknál terhelőbb dolgokat is vallott szocialista prominensekre az újabban ismét az ügyészségen faggatott Kulcsár Attila exbróker. Így nem minden alap nélkül tartanak attól MSZP-s berkekben, hogy a brókerügy kampánytémává válik.

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

"Limitált, mint a Feleségem" - posztolta Schobert Norbi a méregdrága Mercedes sportkocsiról

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Drámai hatását mutatták ki a légszennyezettségnek

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében