szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhunyt Pásztory Zoltán, az Illés együttes dobosa. A 61 éves, Kossuth-díjas művészt vasárnap hajnalban, 61 éves korában élte a halál. A zenekar augusztusra koncerteket tervezett, egyelőre nem tudni, mi lesz az elképzelésekből.

Az Illés együttes
Negyvenedik születésnapjukra készültek
© Ostbeat.de
A magyarországi beatzene egyik meghonosítójaként számon tartott zenész magas vérnyomása miatt néhány napja a budapesti Szabolcs utcai Kórházban volt. Halálának pontos okát még nem tudják, feltehetően szívinfarktus érte. Pásztory Zoltán temetéséről később gondoskodnak.

Bár a hozzá közel állók tudták, hogy vérnyomásproblémái vannak, mindenki számára váratlan és sokkoló hír volt, hogy elhunyt  Pásztory Zoltán, az Illés együttes egykori dobosa. Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs megrendülten nyilatkozott a tragédiáról, a zenekar egykori vezetőjét, Illés Lajost vasárnap
estig nem sikerült elérni.
 
Pásztory az Illés-együttes megalakulásának 40. évfordulója alkalmából augusztus 5-én Csíkszeredában, augusztus 9-én pedig a Sziget-fesztivál nulladik napján lépett volna fel. Az együttes tagjai egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy mi lesz a koncertekkel. 

Pásztory Zoltán Mosonmagyaróváron született, október 31-én töltötte volna be hatvanegyedik születésnapját. Pásztory úttörő- és iskolai zenekarokban játszott, s a MÁV ifjúsági és szimfonikus zenekarában folytatta. A KISZ Központi Művészegyüttesében, majd a Fővárosi Operettszínház zenekarában dobolt. Elvégezte a konzervatóriumot. 

Az Illésékhez 1965 végén került, amikor a "családi" zenekar átalakult Bródy János, Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs csatlakozásával - utánuk jött Pásztory és tagja maradt az együttesnek egészen annak 1973-ban bekövetkezett megszűnéséig. (Az első időkben még megtartotta "állását" az Operettszínházban.)  

Bár kétségtelenül nem ő volt a sztár az együttesben, megbízható ütős volt. Szörényi Levente nemrégiben  beszélt arról, hogy 2001-ben, az Illés együttes legutóbbi koncertjén Pásztory nagyon jól dobolt és ezért is volt nagyon jó a zenekar a hármas koncerten. Pásztory Zoltán egyébként ott volt a feloszlást követő valamennyi Illés-koncerten, vagyis 1981-ben, 1990-ben, 1996-ban is. A zenekar többi tagjával együtt 2000-ben ő is megkapta a Kossuth-díjat.    

Az együttes 1973-as felbomlása után Pásztory egy ideig gumiműhelyben dolgozott ahol súlyos fertőzést kapott. Ezután Németországba költözött, Lindauban  vendéglátóipari zenész lett, majd 1989-től a weissenburgi hotel ügyvezetőjeként működött. Németországban megnősült, egy lánya van. Pásztory Zoltánnak a zene mellett az olvasás, a sport (kerékpározás, ping-pong) volt a kedvelt időtöltése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!