szerző:
MTI/hvg.hu

Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban, mondta a kormányszóvivő. A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferencnek bocsánatot kellene kérnie szavaiért.

A miniszterelnök csupán annyit mondott, hogy sokaknak erős meggyőződése, a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó, és az arra épülő rasszizmus - mondta a Batiz András újságírói kérdésre. Korábban a rendőrség bejelentette, hogy a 15 éves roma fiút egy 17 éves, magát romának valló fiú szúrta le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyettese, Tóth Gábor ezredes elmondta, hogy a 17 éves törökbálinti szakközépiskolás kihallgatása folyamatban van.

A kormányszóvivő a miniszterelnök parlamenti felszólalását idézte az újságíróknak. Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Nem jó az, ha akkor is minősítünk, amikor ennek nincs még itt az ideje. De nem lehet nem észrevenni, hogy ha egy roma fiút ér támadás, akkor erre az a reakció, hogy bizony itt a fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, és ez önmagában figyelmeztető jel".

Halász János, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: "Gyurcsány Ferencnek ma bocsánatot kellett volna kérnie, az emberektől: romáktól és nem romáktól, akiket sokkolt a bűncselekmény híre, a kormányfő hangulatkeltése nélkül is. Ehelyett Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivőn keresztül szánalmas magyarázkodásba kezdett."

A miniszterelnök felelőtlen viselkedése - jelentette ki Halász - ismét bebizonyította: számára semmi sem szent, ha kicsinyes politikai haszonvágyból, minden ok nélkül a napi közéleti csatározások szintjére emelhet egy oda nem tartozó ügyet, csak azért, hogy hányaveti módon lefasisztázhassa a neki nem tetsző embereket. "A kormányfő magatartása idegen a köztársaság politikai kultúrájától, súlyosan sérti a cigányságot, a nem cigányokat, és károkat okozhat a kisebbség és a többség békés együttélésében"- fejtette ki a szóvívő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Egyre több ország ítéli el a szaúdi újságíró meggyilkolását

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Gond volt a TV2-nél, nem ment az élő műsor

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid