szerző:
hvg.hu

Miután romának vallotta magát a 15 éves roma fiút karddal megszúró támadó, Tamás Gáspár Miklós, a múlt vasárnapi, Moszkva téri antirasszista demonstráció szónoka visszavonta állításainak egy részét a Népszabadságban és a Hírt TV-ben.


Kard, pajzs, hagyomány
Péntekre virradóra a BRFK nyomozói vették őrizetbe Gy. M. 17 éves törökbálinti fiatalembert. A baráti körében "Mortimer" becenéven ismert fiatalember beismerte: ő szúrta át május 8-án egy karddal a 15 éves P. Józsefet a 21-es busz Várfok utcai végállomásán. Lakossági bejelentés alapján jutottak el egy be nem jegyzett hagyományőrző egyesület  budapesti tagjához, Gy.M.-hez, aki kihallgatásakor elmondta: két és fél évig az egyesület tagja volt, innen tagdíj-fizetés elmulasztása miatt kizárták. Egy évvel ezelőtt egy – általa gyakran látogatott – ruhaüzletben szólította meg egy fiatal, akinek megígérte, kiképzi őt és barátait a karddal való harcművészetre. Eleinte a törökbálinti focipályán, majd áprilistól a Normafánál gyakoroltak, általában fakarddal és -pajzzsal, de a csoport "Mortimer" becenevű tagja éles karddal gyakorolt ilyenkor.
A Hír TV weboldalán szombaton jelent meg annak a beszélgetésnek az írott változata, amelyet a televízió stúdiójában készítettek Tamás Gáspár Miklós (TGM) filozófussal. TGM a Moszkva téren zajott antirasszista demonstráción kész tényként kezelte, rasszista indíttatású támadás történt a 21-es buszon, s beszédét így kezdte: "Leszúrtak egy fiút a fasiszták".

A Hírt TV-ben most -ahogy ez a televízió weboldalán áll - ezt mondta: "A dolog elég világos: tévedtem. Tévedtem, és roppantul sajnálom, hogy olyasmiket mondtam, igen hevesen, aminek az alapja hát egyszerűen nem volt helytálló(...) és nyilvánvaló, hogy ugye a heves vérmérsékletem és egyebek is elragadják az embert, meg a hamis látszatok, de kétségkívül, nem kívánom ezt a dolgot mentegetni, az ember tévedett, ismerje el. Én most tévedtem, elismerem, és
nagyon sajnálom..."

A filozófus ezt megelőzően a Népszabadságban így írt (Tessék nyugodtan nevetni!; 2005. május 21.):
"A rendőrség közleményéből kiderült, hogy a május 8-án elkövetett kardos merényletet a roma fiú ellen (21-es busz, Moszkva tér) olyasvalaki követte el, aki maga is roma származású. Ezért az általam hangoztatott vádak jelentős része elesik.
Elnézést kérek.
Azt nem tudni, mi vesz rá roma embert arra, hogy az egyébként fajüldözőkre jellemző szimbólumokat viselve, fegyveresen flangáljon a városban. Én bizonyosan nem tudom."

TGM a tüntetésen több ízben elmondta, nem most, amikor már vér folyik kellett volna először utcára vonulni, hanem minden alkalommal tüntetni kellene, amikor faji alapú megkülönböztetés folyik Magyarországon. Említette a szegregált oktatást, a munkaerőpiacon és a médiában, a szóhasználatban történő hétköznapi megkülönböztetést. 

A Hírt TV-ben ezután TGM és a kérdező között vita alakult ki arról, pontosan mit is mondott még a Moszkva téren a filozófus; vajon azt állította-e, hogy ez egy fajüldöző ország, vagy csak erre utaló tendenciákról beszélt, s arról, ki kell jelentenünk, fajüldöző országban nem kívánunk élni.

A televízió weboldala így rögzíti TGM szavait:" Azt mondtam, hogy fajüldöző országban nem akarunk élni. Na most ez azt jelenti, hogyha valaki tud magyarul, ez azt jelenti, hogy nem akarjuk, hogy ez fajüldöző ország legyen, természetesen, nem azt, hogy ez fajüldöző ország, hiszen ahol vannak ilyen jelenségek, ez nem fajüldöző ország, hála Istennek, annak ellenére, hogy súlyos diszkriminációs jelenségek vannak."

A baráti körében "Mortimer" becenéven ismert fiatalember, Gy.M. beismerte: ő szúrta át május 8-án egy karddal a 15 éves P. Józsefet a 21-es busz Várfok utcai végállomásán. Tagadta ugyanakkor, hogy tettének rasszista indítékai voltak, önmagát romának mondta. Elmondása szerint a sértettel szóváltásba keveredett a buszon, ennek végén rántott kardot.

 A sértett, vagyis a tizenöt éves fiú több ízben kijelentette, nem látta romának a támadót. A megszúrt fiú édesapja a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: sem fia, sem a vele utazó két barátja nem látták romának a támadót. „Barna bőrű volt és húzott szemű, de nem volt roma”— állította Patai József fiára hivatkozva.


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Még mindig nem találják a kardos támadót

A rendőrség közölte, még mindig nagy erőkkel keresik azt a csoportot, amelynek egyik tagja vasárnap karddal életveszélyesen megsebesített egy roma fiút a Moszkva térnél. A rendőrök továbbra is számítanak a lakosság segítségére. A nyomozást a titkosszolgálat is segíti. Civil szervezetek május 15-re tiltakozó demostrációt szerveznek a Moszkva térre.

MTI/hvg.hu Itthon

Tüntetés a megszúrt roma fiúért, a rasszizmus ellen

Tiltakozó gyűlést rendeztek ma a fővárosban, a Moszkva téren, ahol múlt vasárnap egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A demonstráción - többek között - roma szervezetek vezetői és a megkéselt fiú szülei szólaltak fel.

MTI Itthon

"Mortimer" a kardos támadó

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki a közelmúltban karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút – közölte a rendőrség.

MTI/hvg.hu Itthon

Kormány kontra Fidesz

Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban, mondta a kormányszóvivő. A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferencnek bocsánatot kellene kérnie szavaiért.

Starbucks-index: Budapest az egyik legolcsóbb város

Starbucks-index: Budapest az egyik legolcsóbb város

A nap 24 órájában figyelik a győri késelő fiút a cellájában

A nap 24 órájában figyelik a győri késelő fiút a cellájában

A Vidi volt edzője is ott van az Arsenal kívánságlistáján, de van egy bökkenő

A Vidi volt edzője is ott van az Arsenal kívánságlistáján, de van egy bökkenő

Kirúgja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely

Kirúgja a Főtáv vezetőjét Karácsony Gergely

Cigarettacsempészekre csapott le a NAV, végül találtak 33 kiló füvet is

Cigarettacsempészekre csapott le a NAV, végül találtak 33 kiló füvet is

Telepítse már most a gépére ezt a Windows-frissítést, komoly rést töm be vele

Telepítse már most a gépére ezt a Windows-frissítést, komoly rést töm be vele