Ungváry Krisztián történész a Népszabadság mai számában állambiztonsági dokumentumokkal bizonyítja: Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere kilenc éven keresztül a kommunista állambiztonság titkos megbízottja volt.

Szita Károlyról hónapokkal ezelőtt láttak napvilágot állambiztonsági múltját sejtető információk. Februárban a Nemzetbiztonsági Hivatal átadta a Történeti Hivatalnak "Krakus Péter" hálózati személy dossziéját, és az ügynökazonosítást szolgáló úgynevezett 6-os karton is nyilvánosságra került, amely szerint Krakus Péter és Szita Károly azonos személy.

Szita többször perrel fenyegette az ügynökmúltját nyilvánosságra hozó médiumokat és firtató politikusokat, és azt állította, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok hamisítványok. A Fidesz nyilvánosan kiállt politikusa mellet, éppen szombaton választották újra a párt önkormányzati tagozata elnökének. Mindez idáig nem indult per „Krakus”-ügyben

Ungváry Krisztián történész a mai Népszabadságban „Krakus Péter” munkadossziéjából szemléz. Kiderül, hogy „Krakus Pétert” 1980. júliusában szervezték be, és 1989. április 1-én „bocsátották el” A Somogy megyei III/II. (kémelhárító) osztálynak dolgozott. Feladata volt a laktanyák körzetében tartózkodó külföldiek megfigyelése és hazai kapcsolatainak felderítése. Ungváry úgy találta, hogy „Krakus” a számára szabott feladatokon túl, lelkesen együttműködött az állambiztonsággal, jelentett például az egyik disszidálni szándékozó barátjáról is, és a lengyelországi ellenállás közmegítéléséről is informálta tartótisztjeit.

Ungváry szerint Szita feltehetően nem okozott kárt senkinek jelentéseivel, de az, hogy a dolog titokban maradhatott, azzal a magyar demokrácia károsodott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Szita állítja, kikérte iratait az NBH-tól

Szita Károly a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz fordult és soronkívüliséget kért a rá vonatkozó iratokat illetően; ezt Kaposvár polgármestere pénteken közleményben tudatta. A Nemzetbiztonsági Hivatal ugyanakkor azt közölte, hogy pénteken késő délutánig az intézményhez nem érkezett ilyen kérés.

hvg.hu Itthon

Szita Károly szerint visszaéltek adataival

Hálózati személyként Szita Károly együttműködött a pártállam titkosszolgálatával - állapította meg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Kaposvár fideszes polgármestere azonban állítja: Krakus Péter, vagy más fedőnéven jelentéseket nem készített, személyi adataival visszaéltek.

Itthon

Szitának is üzen az egykori elhárító

Kozenkay Jenő hivatásos kémelhárítóként dolgozott 1978 és 1985 között. Állambiztonsági múltját maga tárta fel Kertész Péter újságírónak. Szerepel a Political Capital „ügynöklistáján”. A hvg.hu-hoz eljuttatott írásában az egykori rendszer valódi felelőseit keresi, és tanácsot ad Szita Károlynak.

hvg.hu Itthon

Ismét bolygatják Szita Károly múltját

Egy feladó nélkül a Népszabadsághoz érkezett dokumentum-fénymásolat szerint a Krakus Péter fedőnevű ügynök polgári neve Szita Károly, akinek adatai megegyeznek Kaposvár - azonos nevű - fideszes polgármesterével. Szombaton délig az MTI-nek nem sikerült elérnie Szita Károlyt, aki tagadja, hogy ügynök lett volna.

MTI Itthon

Szitával összefüggésbe hozott iratokat adott át az NBH

Nem voltam ügynök - jelentett ki Szita Károly pénteken Kaposváron tartott sajtótájékoztatóján, amelyet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a személyére vonatkozó iratokba történt betekintést követően hívott össze.

MTI Itthon

Nem találtak adatot Szita Károly állítólagos ügynökmúltjáról

Az iratok jelenlegi feldolgozottsági szintjén nem találtak Szita Károly kaposvári polgármesterre vonatkozó adatot az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában - közölte Kutrucz Katalin, az intézmény főigazgató-helyettese egy szerda reggeli televíziós műsorban.

MTI Itthon

Szita-ügy: a Fidesz csak megdönthetetlen bizonyítéknak hisz

A Fidesz egészen addig bízik Szita Károlyban, ameddig megdönthetetlen bizonyítékok nincsenek a kaposvári polgármester ügynökmúltjára vonatkozóan - jelentette ki Orbán Viktor szerdán újságíróknak. Tóth András szerint Orbánt korábban félrevezették.

A halak  szeretik a bort - mi is

A halak szeretik a bort - mi is

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk

Orbán szerint a bot másik végén vagyunk

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

210 milliárd euró az „önvédelmi erők rugalmas reagálási képességének fokozására” Japánban

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Több mint ezren vonultak Szombathelyen is egy Mészáros-laphoz

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Januárban kiderül, merre kormányozná az önvezető autókat a Trump-adminisztráció

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek

Hiába mér a KSH 215 ezres átlagfizetést, 18 megyében az átlag alatt keresnek