szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A HVG értesülései szerint a Kulcsár-ügy további büntetőeljárásokat eredményezhet, ügyészségi nyomozók hivatali visszaélést gyanítva vizsgálják például Baja Ferenc és Puch László MSZP-s politikusok szerepét.

Puch László és Baja Ferenc.
Képviselők
© Túry Gergely

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal (KÜNYH) hivatali visszaélés gyanújával vizsgálja a Kulcsár-vallomásban korrupciós pénzeket elfogadó politikusként jellemzett két MSZP-s országgyűlési képviselő, Baja Ferenc miniszterelnökségi politikai államtitkár és Puch László pártpénztárnok szerepét – derül ki a HVG holnap utcára kerülő számából.

Sajtónyilatkozataikban korábban mindkét politikus cáfolta a Kulcsár által elmondottakat, hangsúlyozva, hogy az ügyészség még tanúként sem hallgatta ki őket. Ennek egyébként nem lett volna akadálya. Annak azonban már igen, hogy gyanúsítottként is faggassák őket: mindkettejüket védi ugyanis a mentelmi jog. Az egyebek mellett képviselők elleni nyomozásokra szakosodott KÜNYH vélhetően ezért is kutakodik egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Ezen ügyekben Kulcsárt és másokat (köztük például a „Taxis Gyusziként” elhíresült Szekér Gyulát, Kulcsár pénzszállító „táskás emberét") tanúként faggatják, s úgy tudni, Puch esetében egyebek mellett a sokat emlegetett „brittonos" autó beszerzésének körülményeire kíváncsiak. Egy korábbi sajtóperben Puch állítását fogadta el ugyan a polgári bíróság, mondván, hiába szólnak arról a hírek, hogy a pénztárnok a Brittontól kapott Peugeot-val furikázik, a jármű első tulajdonosa Puch volt. Az ügyészségi nyomozók előtt lévő vallomásokból ugyanakkor információink szerint az következik, hogy az autót Szekér vásárolta a Britton pénzéből és nevében, s Puchnak csak a nevére íratták.

Bajával kapcsolatban egy, a K&H-botrányhoz csak Kulcsár révén kapcsolódó ügyet vizsgálnak. Az exbróker volt ugyanis az, aki – állítása szerint – 2002-ben összehozta az államtitkárt a Synergon Rt. vezérigazgatójával, aki hajlandó volt a megbízási díj 10 százalékának visszafizetésére, ha cége állami megrendelésekhez jut. Úgy tudni, az ügyészségi nyomozók a közeljövőben döntenek, kezdeményezik-e Poltnál, hogy kérje a két képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a T. Háztól.

Az ügy további részleteiről a HVG holnap utcára kerülő számában olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Pártvélemények Kulcsár Attila kihallgatásáról

A nyilvánosságra került felvételek alapján a koalíciós pártok és az MDF is "aggályosnak" találja Kulcsár Attilának, a brókerbotrány fő gyanúsítottjának kihallgatását. A Fidesz viszont azzal érvel, hogy a szocialistáknak saját soraikban kell a kérdéseket tisztázniuk.

Itthon

Kulcsár-ügy: az ügyészség elégedett az ügyészekkel

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) szerint nem ütközik semmilyen írott jogi szabályba és nem ellentétes az elméletben leírt, illetve használt módszerekkel az az ügyészi taktika, amelyet Kulcsár Attila videóra rögzített és a közelmúltban nyilvánosságra került vallomásakor alkalmaztak.

Hirschler Richárd Itthon

A Kulcsár-jegyzőkönyvek

A HVG legújabb száma „Befejeződött a Kulcsár-nyomozás - Külszíni megfejtés” címmel elemzi az exbróker ügyészségi vallomását. A kihallgatási jegyzőkönyvek fénymásolatait most Ön is letöltheti a hvg.hu-ról!

MTI Itthon

Kulcsár már nincs házi őrizetben

A Fővárosi Bíróság szerdán megszüntette Kulcsár Attila háziőrizetét és vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el - közölte a bíróság.

MTI Itthon

Benyújtották a vádiratot Kulcsár-ügyben

Benyújtotta a vádiratot Kulcsár Attila és vádlott-társai ügyében a Fővárosi Főügyészség szerdán a Fővárosi Bíróságra - jelentette be Ihász Sándor fővárosi főügyész.

MTI Itthon

MSZP: nincs válságstáb a Kulcsár-vádirat miatt

A szocialista pártban válságstáb nincs, azt azonban figyelemmel kísérik, hogy a vádiratban pontosan mi szerepel, és ennek megfelelően hozzák meg a döntéseket - közölte az MSZP elnöke a közszolgálati televízió reggeli műsorában szerdán, annak kapcsán, hogy az ügyészség várhatóan ezen a napon vádat emel Kulcsár Attila ellen.

Hét nap

KULCSÁR-VIDEÓ

Nem befolyásolták az ügyészek Kulcsár Attila vallomását - reagált a HVG-nek Zámbó Gyula, a K&H-brókerbotrány fő...

Társadalom

Kulcsár, a videósztár

Alighanem csalódott az, aki megdönthetetlen bizonyítékot várt a Kulcsár Attila ügyészségi kihallgatását dokumentáló...

Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Annak is jár az uniós védettségi igazolvány, akit kínai vagy orosz vakcinával oltottak

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára

LMP: A miniszterelnök Petry Zsolttal foglalkozik, miközben százezreket hagyott magára