szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bácskai János tábornok tagadta a terhére rótt cselekmények elkövetését az ellene indult, a K and H-üggyel összefüggő büntetőügy megismételt tárgyalásán hétfőn Szegeden.

A katonai ügyészség vádirata szerint Bácskai János dandártábornok, aki a vádbeli cselekmények idején a maffiaellenes központ főigazgatója volt, Kulcsár Attilával kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el. Az eljárásban gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vétségével is vádolják Bácskai Jánost, ez azonban nincs összefüggésében a Kulcsár-üggyel. A bíróság a maffiaellenes központ korábbi főigazgatóját először a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vétségével kapcsolatban hallgatta meg.

Bácskai János vallomásában elmondta, családi háza elektronikus riasztórendszerrel van ellátva, az épületet nyitás- és mozgásérzékelőkkel szerelték fel. Az iratot abban a tudatban vitte haza, hogy azt otthonában páncélszekrényben tárolja, a kiépített biztonsági rendszer pedig jelzett volna bármiféle behatolást. Kiss Károly tanácsvezető bíró ezt követően zárt tárgyalást rendelt el.

Amikor 2004 februárjában első fokon a Kulcsár-üggyel összefüggésben bűnösnek mondta ki a katonai bíróság Bácskai János dandártábornokot, s hivatali visszaélés miatt rendfokozatától megfosztotta, a másik, a Kulcsár-üggyel össze nem függő vádpont, a gondatlan államtitoksértés vádpontja alól felmentette.

A felmentéssel kapcsolatban a bíróság kifejtette, hogy Bácskai János a megfelelő biztonságtechnikai berendezésekkel felszerelt otthonában hagyta íróasztalán - a Kulcsár-üggyel egyébként össze nem függő - minősített iratot, amelybe senki nem tekintett be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Brókerbotrány: vádat emelnek Bácskai János ellen

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetője ellen pénteken hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt nyújtottak be vádiratot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsához - közölte a Fővárosi Katonai Ügyészség.

Itthon

Brókerbotrány: Tóth András tagadja Bácskai információit

A titkosszolgálatokat irányító államtitkár szerint nem igaz, hogy Kulcsár Attilával találkozva a brókertől szocialista politikusokról, a párt vezető tisztségviselőiről, és a kormány tagjainak Kulcsárral való kapcsolatáról érdeklődött volna, amint azt Bácskai János egy tévéműsorban állította.

Itthon

Bácskai-ügy: új eljárás indul

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatásáról döntött a hivatali visszaélés miatt elmarasztalt Bácskai János dandártábornok ügyében másodfokon szerdán a Fővárosi Ítélőtábla.

Tudatosan tervezhet Orbán: A komolyabb influenzaszezon elé lőtték be a járványcsúcsot

Tudatosan tervezhet Orbán: A komolyabb influenzaszezon elé lőtték be a járványcsúcsot

Maszk nélkül viharzott be a Kardiológiai Intézetbe, a biztonsági őrt is megütötte egy férfi

Maszk nélkül viharzott be a Kardiológiai Intézetbe, a biztonsági őrt is megütötte egy férfi

A Hungaroringen mutatta be gigantikus elektromosautó-töltőjét a Porsche

A Hungaroringen mutatta be gigantikus elektromosautó-töltőjét a Porsche