szerző:
MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) vizsgálatot rendeltek el, mert felmerült a gyanú, hogy egy korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekeltségi körébe tartozó és azóta már megszűnt cég ügyében jogosulatlan adatkezelés történt a hivatalban - közölte az APEH szerdán.

A hivatal Országos Sajtószolgálaton keresztül kiadott közleménye szerint "idén szeptember közepén a hivatal egyik dolgozója adótitoknak minősülő adatokat töltött le az APEH informatikai rendszeréről. A vélhetően jogosulatlan adatkezelés egy évekkel ezelőtt megszűnt vállalkozás adótitkait érintette. Az azóta megszűnt cég korábban Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozott."

Az MTI egy, nem az adóhivatalnál dolgozó, de az ügyet igen közelről ismerő köztisztviselőtől úgy értesült: az APEH által meg nem nevezett érintett cég a Fittelina Kft., amelynek adózási ügyeiről a Magyar Nemzet című napilap közölt részleteket korábban. A vizsgált APEH-dolgozó a korábbi APEH-vezetés bizalmi embere volt - értesült az MTI ugyanebből a forrásból.

Nagy József, az APEH titkársági főosztályának vezetője az MTI érdeklődésére nem kívánta közölni a jogosulatlan adatkezelés folytán érintett cég nevét, mert, mint mondta: "ez az adótitok körébe tartozik". Arra a kérdésre, hogy milyen beosztású APEH-dolgozó ellen vetődött fel a gyanú, annyit válaszolt, hogy az illető "magas prioritású munkahelyen dolgozik". Ez, mint magyarázta, azt jelenti, hogy az adatok széles köréhez férhet hozzá. 

A jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt Szikora János, az APEH elnöke azonnali hatállyal belső vizsgálatot rendelt el. "Az Adóhivatal elsődleges kötelességének tekinti megvédeni minden magyar állampolgár és minden magyar vállalkozás adatait és adótitkait a jogosulatlan adatkezeléstől, attól, hogy ezekkel az adatokkal bárki visszaéljen, azokat szabályellenesen bármilyen egyéb célra felhasználja" - írta az APEH.

Nagy József az MTI-nek elmondta: ahhoz, hogy egy dolgozó betekinthessen egy adott adózó adataiba, nemcsak jogosultsággal kell rendelkeznie; a jogos lekérdezés feltétele a célhoz kötöttség is. A témavizsgálatok esetében például a revizoroknak saját maguknak is rögzíteniük kell, hogy mely adózó adatait tekintették át.

Kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben a jogosulatlan adatkezelés gyanúja beigazolódik, akkor attól függően, hogy mi derül ki az adatok felhasználásával kapcsolatban, a következmény a köztisztviselői állományból való kizárás is lehet. Abban az esetben pedig, ha a jogosulatlan felhasználó anyagi kárt okozott, akkor az anyagi kár megtérítésére polgári peres eljárásban kötelezhető. Hozzátette: néhány éve működik az a  figyelőrendszer, amelynek
alapján kiszűrhetők a jogosulatlan hozzáférések az adatokhoz.

A hivatal közleménye szerint a belső vizsgálat annak kiderítésére irányul, hogy az érintett hivatali munkatárs megsértette-e az adatvédelmi törvény vagy az APEH belső szabályzatainak előírásait. A belső vizsgálat eredményéről annak
lezárulta után az APEH tájékoztatja a közvéleményt. Az ügyre egy, "az APEH-ben előírás szerint rendszeresen végzett belső adatvédelmi ellenőrzés" derített fényt kedden.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt firtatta, hogy miként és milyen pénzekből épült Gyurcsány Ferenc lakóhelyén a társasházban használt úszómedence, illetve milyen adókedvezményeket használt ki a társasház használati jogának átruházásán keresztül a miniszterelnök a lakások felújításánál.

Magyar Nemzet: csak tiszta forrásból (Oldaltörés)

A Magyar Nemzet csak nyilvános dokumentumok alapján közölt adatokat tényfeltáró sorozatában Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára közös cégéről, a Fittelina Kft.-ről - áll a lap igazgató-főszerkesztőjének az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

"A lap kizárólag olyan adatokat használt fel, amelyek nyilvánosan fellelhető hivatalos dokumentumokban, elsősorban a Fővárosi Cégbíróságra az adott cégek által beadott éves mérlegbeszámolókban, illetve az azok szöveges kiegészítő jelentéseiben szerepeltek", ezért minden érdeklődő számára hozzáférhetőek - olvasható Liszkay Gábor közleményében, amellyel a miniszterelnök aznapi parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatásán elhangzott állításokra reagált a lap. 

"A Magyar Nemzet egyetlen olyan adatot sem közölt, ami illegitim forrásból származna, és egyetlen olyan adatot sem tárt a nyilvánosság elé, ami az APEH-től származott volna" - áll a közleményben. 

A Gyurcsány-bizottság mai ülésén Csiha Judit, a bizottság MSZP-s alelnöke azt mondta: "ez év szeptember 24-én jelent meg először a Magyar Nemzetben (a Fittelina-ügynek) jó néhány adata. Szeptember közepén a hivatal egyik dolgozója adótitoknak minősülő adatokat töltött le az APEH informatikai rendszeréről." Liszkay Gábor közleményében visszautasította "a lap törvénytelen forrásaira vonatkozó gyanúsítgatásokat". A lap igazgató-főszerkesztője közölte: a Magyar Nemzet minden törvényes eszközzel fellép azok ellen, akik ilyet állítanak vagy sugallnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyarországgal példálózva emlékeztetnek a független sajtó fontosságára osztrák főszerkesztők

Magyarországgal példálózva emlékeztetnek a független sajtó fontosságára osztrák főszerkesztők

Visszatér a videojátékok két nagy klasszikusa, a Commandos és a Praetorians

Visszatér a videojátékok két nagy klasszikusa, a Commandos és a Praetorians

37 fok lesz szombaton, figyelmeztetést adtak ki

37 fok lesz szombaton, figyelmeztetést adtak ki

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

Nagy Imre unokája: A diktatúra a nyakunkba liheg

Nagy Imre unokája: A diktatúra a nyakunkba liheg

Kilencvenszer egy mondat a 90. könyvhét kínálatából

Kilencvenszer egy mondat a 90. könyvhét kínálatából