szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie" - jelentette ki a korábban hangoztatott "új állammal" kapcsolatban évértékelő beszéde végén Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Sorra vette az elmúlt hetekben már nyilvánosságra hozott elképzeléseket és ígéreteket s felvonultatta országos körútjának több "civil" szereplőjét is.

Az évértékelő beszédben Orbán Viktor az országos körútja során megtárgyalt témák köré rendezte mondandóját s megismételte az elmúlt hetekben nagy vitákat kiváltott ígéreteket és elképzeléseket.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére Orbán Viktor a SYMA csarnokban, Martonyi János bevezetője után mondta el beszédét, vasárnap délután. A budapesti évértékelőn a felvetett témákhoz egy-egy vendéget is felvonultatott, olyanok tettek fel kérdéseket, akikkel a pártelnök az ország különböző városaiban találkozott. Az elmúlt esztendő a beletörődés éve volt Magyarország számára - kezdte Orbán Viktor, ám ez előtt még felolvasott egy szöveget, amelyet elmondása szerint Pécsett "nyomtak a kezébe", s amely leginkább keserédes tanmese volt "Nagyajólét-királyról" és népéről.

A Fidesz elnöke szót emelt a kishitűség ellen, és a Fidesz-kormány által elért eredmények példáival támasztotta alá mondandóját. "Ez a kormány ennyit tud. Ígérget, vagy legfeljebb a Fideszt kergeti. Magyarország többre képes" - mondta Orbán Viktor. Az elmúlt esztendő a luxuspolitikából való kiábrándulás éve is lett - mondta ezt követően, s idézve az egyik országértékelő beszélgetésen hallott véleményt, a jelenlegi kormányoldalról szólva kijelentette: "Előbb elkényeztette őket a hatalom, aztán elkényeztették őket a milliárdok".

Az évértékelő beszédben elhangzottak az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott elképzelések, ígéretek is. Megismételte nézeteit a munka alapú, illetve a spekuláció alapú gazdaság szembeállításáról, s kijelentette, az ország legnagyobb problémája a munkanélküliség. Ha nem csökken a társadalombiztosítási járulék, akkor az idén további 60-80 ezer ember veszíti el az állását - mondta  Orbán Viktor s megismételte, a tb-járulék mértékét július elsejétől a mostani 29 százalékról 19 százalékra kell csökkenteni, s ismét kijelentette, az így kieső bevételt a munkahelyek megteremtődése ellensúlyozza majd.

"A magyar gazdaságnak radikálisan emelnie kell a béreket".  A munka kérdéseiről szóló részben hangzott el ez a konklúzió, miután arról beszélt, sok pályakezdő hagyja el az országot, mert külföldön biztosabb megélhetést talál, s nem kevesen soha nem is térnek vissza a hazájukba.

A munka és munkavállalás kérdései közt volt szó a közlekedési költségekről is, itt Orbán arra  hívta fel a figyelmet, hogy a magyarországi autópálya-használati díjak magasak. Ausztriától Szlovákiáig több példát sorolt, kiknél fizetünk többet az autópályák használatáért s jelezte, kormányra kerülésük esetén ezek a költségek csökkennének. Felmerült az elmúlt hónapokban a köztudatba dobott "luxusprofit" témaköre is, az árak, a megélhetési költségek és a keresetek közti feszültség. Ezt illusztrálandó egyes közüzemi díjakról (gáz és villany) volt szó és olyan szolgáltatásokról, amelyekért a magyar családokról "lehúzzák az ötödik, hatodik, hetedik, nyolcadik bőrt is", vagyis többet fizettetnek velük, mint a szolgáltatások tényleges értéke. Orbán kijelentette, ha kormányra kerülnek, kevesebb összeg szerepelhet egyes közüzemi számláinkon.

A beszéd végén Orbán szóba hozta a korábban sokat emlegetett "új állam" kifejezést is, amelyről elmondta, ennek alapját a szolidaritásnak kell jelentenie. A szolidaritás ugyanis, mint mondotta "eltűnt" az elmúlt idők "vadkapitalista tülekedésében".

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta, kijelentetve: "elfelejtettünk szolidárisak lenni egymással". Ugyanakkor szerinte a változás már el is kezdődött, "szerveződőfélben van egyfajta 'csak azért' is hangulat". A választásokon a magyar szolidaritás és a "közönyös, kíméletlen vadkapitalizmus" között kell választani - mondta. Nem az a normális, ha külföldiek élveznek előnyt Magyarországon, éppen ellenkezőleg - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A szám szerint nyolcadik évértékelő beszéd végén, Rákay Philip műsorvezető felszólítására elhangzott a Himnusz és a Székely himnusz is. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!