szerző:
MTI

A Fidesz a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfájának csökkentése ügyében egyeztetést javasol európai parlamenti képviselői és Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa között - közölte Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

"Fontosnak tartjuk azt, hogy Kovács László megismerje a Fidesz indokait, érveit, és még hatékonyabban tudja képviselni a brüsszeli hatóságoknál ezt a magyar érdeket, ezt a reméljük, hogy közös magyar álláspontot" - indokolta a kezdeményezést Varga Mihály.

A Fidesz gazdasági kabinetvezetője elmondta, elkészítették és még hétfőn a parlament elé terjesztik Tállai Andrással és Mádi Lászlóval közösen jegyzett törvénymódosító javaslatukat, amelyben a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfájának öt százalékra csökkentését kezdeményezik, az Európai Unió döntése alapján.

Kérdésre válaszolva kifejtette, számításaik szerint maximum 10 milliárd forintos áfabevétel-kiesést jelentene a csökkentés, de az is elképzelhető, hogy nem változik a bevétel, vagyis - mint mondta - "az egyenleg nulla lesz a végén".

Varga Mihály hozzátette, azért nehéz ezt kiszámolni, mert egy olyan területről van szó, ahol elég nagy a számla nélküli forgalom, becslések szerint tízből hét-nyolc esetben nem adnak számlát. Ugyanakkor véleménye szerint a csökkentés arra készteti majd a vállalkozókat, hogy számlát állítsanak ki az elvégzett munkáról. Így az áfa csökkentése egyfelől segít a feketegazdaság kifehérítésében, és a gazdaság teljesítményének erősítésével szerepet játszik a munkahelyteremtésben - fogalmazott Varga Mihály.

Orbán Viktor vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Fidesz azt javasolja, az Európai Unió adta lehetőséggel élve Magyarországon a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfája csökkenjen 5 százalékra.

Mint a pártelnök elmondta, az Európai Unió nemrégiben döntést hozott arról, hogy bizonyos szolgáltatások áfáját a tagállamok a felső kulcsból a kedvezményes kulcsba vihetik le. Brüsszel arra nyújt lehetőséget, hogy hat szolgáltatási kategóriából - kisebb javítási szolgáltatások, magánlakások felújítása és javítása, ablaktisztítás és takarítás magánháztartásokban, házi gondozói szolgálat, fodrászat, szociális célú lakásépítés - minden tagállam kettőt válasszon, amelyben csökkentheti az áfát - emlékeztetett Orbán Viktor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A kormány értékelést irat az áfacsökkentés bemutatására

Január végére készül el az az országos értékelés, amelyben az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) árfigyelésének tapasztalatait összegzi; az előzetes részadatok alapján az üzletek 70 százaléka érvényesítette áraiban az áfacsökkentésből eredő kedvezményt - közölte Szeberényi György, az OFE program-koordinátora.

Gazdaság

Az áfacsökkentés nem hat a lakásárakra

Az áfacsökkentés nyomán nem várható az újlakás-árak általános mérséklődése. A minőségi, frekventált helyeken épülő lakások iránt ugyanis most is nagy a kereslet, a rosszabb helyeken lévő ingatlanok azonban olcsóbbodhatnak - derül ki az Engel Group negyedéves gyorsjelentéséből.

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Felfelé ordító kipufogó a McLaren új kabrióján: 315 km/h nyitott tetővel

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Kézilabda-vb: „Belehaltunk a mai mérkőzésbe”

Kézilabda-vb: „Belehaltunk a mai mérkőzésbe”

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Hollik Istvánt jelöli elhunyt képviselője helyére a Fidesz

Egyre több város vezette be a plakátadót

Egyre több város vezette be a plakátadót

Holttestet találtak a Dunában

Holttestet találtak a Dunában