szerző:
MTI

Az MSZP-frakció sem a házbizottságban, sem a parlament ülésén nem fogja támogatni a Fidesz 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó javaslatát – jelentette be Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Nem kellene a parlamentet kampánygyűlések színhelyévé tenni – indokolta a politikus a képviselő-testület döntését. Hozzátette: a Fidesz már 1998-ban bebizonyította, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja, mi szerepel a jogszabályokban, akkor ugyanis egy törvényben szabályozott nyugdíjemelést törölt el.

Katona Béla elmondta: azért sem támogatja az előterjesztést, mert az MSZP-nek megvan az ötéves nyugdíjemelési programja, amit az Országgyűlés már elfogadott.

A Fidesz szerint viszont nem zárja ki egymást a tavaly elfogadott nyugdíjkorrekciós program és a Fidesz által javasolt 14. havi nyugdíj bevezetése Erről beszélt Áder János, az ellenzéki párt frakcióvezetője a képviselőcsoport mai ülés e után.

A Fidesz rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte, ahol javaslatot tesz arra, hogy a 14. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot még a hétfői, utolsó ülésnapon tárgyalja meg és fogadja el a parlament, a házszabálytól való eltéréssel.

Ha a törvényt elfogadjuk, akkor minden nyugdíjas számára garanciát adunk arra, hogy bárki alakít kormány 2006 tavaszán, biztosítja a nyugdíjasok plusz egy havi járandóságát – hangsúlyozta Áder János, aki szerint csak a koalíciós pártokon és Gyurcsány Ferencen múlik, hogy megszületik-e a döntés "több mint hárommillió nyugdíjas kérésére".

A Fidesz törvényjavaslata szerint a 14. havi nyugdíjat a 13. havihoz hasonló módon vezetnék be a következő ciklusban, tehát 2006 és 2010 között minden évben plusz egy heti nyugdíjat fizetnének ki.

A frakcióvezető hangsúlyozta: ha volt 60 milliárd forint Gripen repülőgépeket vásárlására, vagy 20 milliárd új irodabútorra és mobiltelefonokra, akkor miért ne lehetne előteremteni a 14. havi nyugdíj időarányos részeit is.

"Gyurcsány Ferenc nem akar adni 64 ezer forintot a magyarországi nyugdíjasoknak (...) azt is mondhatnám, hogy el akarja tőlük venni. Vajon miért?" – tette fel a kérdést Áder János, aki szerint ha valóban dübörög a gazdaság, akkor elő lehet teremteni a 14. havi juttatás feltételeit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Kövér László szerint embertelen dolog a nyugdíjasok riogatása

A kiszolgáltatott és rossz anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat azzal riogatni, hogy veszélybe kerülhet a nyugdíjak kifizetése, ha a Fidesz csökkenti a társadalombiztosítási járulékot, embertelen és tisztességtelen politika - mondta Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke csütörtökön Dusnokon.

MTI Itthon

A Fidesz bevezetné a 14. havi nyugdíjat

Rogán Antal szerint a Fidesz által tervezett társadalombiztosítási járulékcsökkentés nem jelent bevételkiesést, munkahelyteremtő hatása a 14. havi nyugdíj bevezetését is lehetővé teszi.

MTI Itthon

Az MSZP szerint 4,5 százalékkal nő a nyugdíjak vásárlóértéke

Idén 4,5 százalékkal nő a nyugdíjak vásárlóértéke, kifizetik a 13. havi teljes nyugdíjat, megjelenik a nyugdíjasok krízissegélye, emelkedik továbbá az özvegyi nyugdíj, illetve az időskorúak járadéka - mondta Csákabonyi Balázs szocialista országgyűlési képviselő szombaton. Harrach Péter fideszes képviselő szerint ugyanakkor "változásra van szükség, hogy Magyarországnak ne olyan kormánya legyen, mely érzéketlen az idős emberek mindennapi problémáira".

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Mi vár ránk a jövőben? Jóindulatú diktátor, oltalmazó isten vagy valami más?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Ki akarja kimosni Bayer Zsolt száját?" - összeállt az ellenzék és a szakszervezetek Tatabányán

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?