szerző:
hvg.hu

Bontani kezdték ma reggel a Király utca 40. számú, 1844-ben, Hild József által tervezett házat. Az elmúlt napokban több civil és zöld szervezet is tiltakozott a ház lebontása ellen, s Demszky Gábor is kiállt a bontási határozat felülvizsgálatáért. A ház nem áll ugyan közvetlen műemléki védelem alatt, de gyakorlat az, hogy ilyen régi épületeket műemlékként kezelnek.

A hvg.hu értesülése szerint a bontás ma reggel megindult. Nyolc óra tájban munkások jelentek meg a ház tetején és a tetőcserepek bontásába kezdtek. Az épület megóvásáért kiálló szervezetek riadóláncban értesítették tagjaikat, akik mintegy tucatnyian meg is jelentek a Király utcában. Ezek után a munkások elvonultak és lezárták az épületet.

Kérdésünkre ezidáig sem a VII. kerületi polgármesteri hivatal, sem a VI. kerületi - amely állítólag a bontást végzi - nem árulta el, valóban megkezdték-e a bontási munkálatokat a kérdéses házon.  A VII. kerület műszaki irodáján azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bontást egyszer már jóváhagyta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH). Varga Kálmán a KÖH elnöke kérdésünkre azt mondta, tíz éve valóban látott a hivatal terveket a szóban forgó környékről, de a KÖH nem hagyhatta jóvá a bontásról szóló tervet, mert ilyenfajta jogosítványa nincs is. Megerősítette, a környék műemléki védettséget élvez és a KÖH is tud arról, hogy ma bontási munkák kezdődtek az épületen. Az elnök szerint örvendetes, hogy az épület megmentése körül erősödik az egység. Egyben sajnálatosnak nevezte, hogy az anyagi lehetőségekben nem dúskáló önkormányzatok ilyen megoldásokra kényszerülnek az égető épületfelújítások helyett.

Egyszer már engedélyezték?
A VII. kerület, Erzsébetváros Önkormányzati Hivatalának műszaki irodája a következő szöveget juttatta el a hvg.hu szerkesztőségébe:
"A Budapest VI. kerület Király u. 40. szám alatti épület műemléki védettség alatt nem áll. Az épület műszaki állapota, szerkezeti elavultsága teljes aládúcolást tett szükségessé, a lakók kiköltöztetésre kerültek. Az ingatlant is magába foglaló tömb szabályozási terve az épület bontását irányozta elő, melyet előzetesen a műemléki szakhatóság jóváhagyott."

A faxon Simonné Müller Katalin, műszaki irodavezető neve szerepel, ettől fügetlenül, sem a VII., sem a VI. kerület nem erősítette meg, hogy a bontás valóban zajlik.
A Hild József tervezete épület miatt néhány nappal ezelőtt tüntetést szervezett az Óvás! Egyesület civil és zöld szervezetek támogatásával. Tegnap Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere közleményben szögezte le, az épület megmentendő érték.

Varga Kálmán hozzátette, Európában egyedülálló módon nálunk nem támogatja semmiféle adókedvezmény, ha ingatlanfejlesztéseknél úgy jön létre új épület, hogy közben megőrzik egy eredeti épület architektúráját.

Az epiteszforum.hu-n N. Kósa Judit írásában három ilyen lehetőséget is vázol: A bérházat védi a kora, hiszen az 1875 előtt épült házak műemléknek minősülnek, a Hild tervezte ház pedig 1844-ben épült. A városrész „műemlék jelentőségű terület besorolása” is figyelmeztető jel lehetett volna a bontásra utasítást adó VII. kerületi jegyző számára.

A bontási határozat megszületésekor, 2004 őszén a Király utca vonaláig már élt a régi pesti zsidónegyedre kimondott ideiglenes védelem. A határozat jogerőre emelkedésével, lassan egy éve hatályos a világörökségi terület szabályozása és műemléki jelentőségűvé való besorolása. Mindez azt jelenti, hogy a kerületek által ignorált KÖH hozzájárulása nélkül nem lehet lebontani. Az is a bérház mellett szól, hogy a szomszédos ház egyedi műemlék, ami speciális státuszt ad a Király utca 40-nek.

Az Óvás! Egyesület szerint a lebontott bérház helyére egy 99 lakásos házat terveznek. Úgy tudni, egy az eredtinél kétszer magasabb új épület állna a Hild József tervezte ház helyén.

Az Óvás! Egyesület az Ügyészségtől kérte kedden az épület lebontási engedélyének azonnali felfüggesztését
   
"Hild József forog a sírjában!" - állt az Óvás! sajtótájékoztatóján a mintegy félszáz érdeklődő között az egyik aktivista transzparensén. Arra utalt, hogy a neves építész 1844-ben tervezett házát minden jel szerint lebontják.  Ezt erősítette meg  Gerle János, az Élőlánc Magyarországért képviselője is, aki kedden még úgy tudta, ebben a hónapban elkezdik lebontani a házat.

Bozóki is szót emelt a Hild-épület megmentéséért
 
Bozóki András kulturális miniszter a Király utca 40. alatti klasszicista stílusú épület megmentése érdekében nyílt levélben fordult Verók Istvánhoz, a VI. kerület polgármesteréhez.

"Ön az egyetlen ember, aki megakadályozhatja, hogy a buldózerek martalékává váljon a Hild József által 1844-ben tervezett, világörökségi védettségi területen, műemléki környezetben álló sarokház" - hangsúlyozta nyílt levelében a miniszter.

"A Király utca 40. ügye - mint ahogy a belső-erzsébetvárosi régi zsidónegyed ügye is - számomra több puszta paragrafusoknál. Ahol a jog eszközeivel nem jutunk előrébb, ott már csak a józan ész szava és a kulturális örökségünk iránti felelősségérzet segíthet" - írja Bozóki András, aki arra kéri Verók Istvánt, hogy állítassa le az épület bontását és közösen tekintsék át, hogyan lehetne megőrizni és hasznosítani a klasszicista építészet e remekét.

"Mint a nemzeti kulturális örökség minisztere, a Király utca 40. védelmében szolidaritást vállalok az ÓVÁS! Egyesülettel, a Budapesti Városvédő Egyesülettel, a Budapesti Világörökségért Alapítvánnyal, a Védegylettel és a Critical Mass szervezettel" - fűzte hozzá a kulturális miniszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

Önnél mi dübörgött idén? Megjött a Spotify 2019-es összefoglalója

A debreceni polgármester elárulta, hogyan lehet városából főváros

A debreceni polgármester elárulta, hogyan lehet városából főváros

Íme az új Opel Insignia

Íme az új Opel Insignia

Facebookos adatokra vadászik egy alattomos új vírus

Facebookos adatokra vadászik egy alattomos új vírus

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

10 tuti tipp – Így veheti fel a harcot az év végi stressz ellen

10 tuti tipp – Így veheti fel a harcot az év végi stressz ellen