szerző:
MTI

A rendőrség szakította félbe több civil szervezetnek a Király utcai 40-es számú ház lerombolása ellen szervezett sajtótájékoztatóját pénteken. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal eközben közleményben szögezi le: jogszabálysértő a bontási határozat.

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását péntek reggel megkezdték, annak ellenére, hogy a döntés ellen a civil szervezetek napok óta erőteljesen tiltakoznak, és Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók
Istvántól, a VI. kerület polgármesterétől. 
   
Ki tudja, hol áll meg?
Hamarosan egy másik ház "kálváriája" is elkezdődik - tudta meg az MTI Marinov Pétertől, az ÓVÁS! Egyesület elnökétől. "A VII. kerület Akácfa utca 47-es és 49-es épületnek Bozóki András kulturális miniszter 2006. január 13-án műemlékvédelmi védettséget adott, de egy héttel később a VI. kerületi önkormányzat a VII. kerület kérésére bontási engedélyt adott ki."
   
"Egy államigazgatási és építési jogszabály értelmében egy adott kerület önkormányzata saját tulajdonban lévő ingatlan esetében nem lehet az eljárási hatóság" - kommentálta az ügyet Fürst György, VI. kerület alpolgármestere. "Minden ilyen esetben az érintett önkormányzat a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordul, amely kijelöl egy eljáró hatóságot, amely többnyire egy szomszédos, vagy közeli kerület."
Az ÓVÁS! Egyesület és az Élőlánc Magyarországért civil szervezet helyszínen tartott, pénteki sajtótájékoztatóján a rendőrök előállították, és a VI. kerületi rendőrkapitányságra vitték Tömöri Balázst, az Élőlánc egyik aktivistáját. "A férfi egy állványra felmászva próbálta meg felolvasni a szervezet petícióját, de
befejezni már nem tudta" - mondta el Kajner Péter, aktivista. A hatóság arra hivatkozott, hogy a szervezet sajtótájékoztatót hirdetett meg, a kiáltvány felolvasása pedig a jog értelmében akaratnyilvánításnak minősül.
   
A Budapest Világörökség Alapítvány, a Levegő Munkacsoport, az Élőlánc Magyarországért és a Védegylet közös kiáltványban követelik, hogy a fővárosi közgyűlés és a képviselő testületek hozzanak a belső pesti kerületek rehabilitációját szolgáló új építési szabályzatokat, hogy "a régi házak ne váljanak a spekuláció martalékává". 
   
Budapest Terézváros önkormányzata sajtóközleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben az áll, hogy a Király utca 40-es számú ingatlant a meglehetősen rossz műszaki állapota miatt elidegenítési tilalmi listára helyezte. 1989-től napjainkig a ház lakhatóságát dúcolások segítségével tudták csak fenntartani. 2003. márciusban Terézváros nyilvános pályázatot írt ki az ingatlanra, hogy ott Szépkorúak Háza néven idősek otthonát és klubját építsék fel.

A pályázat nyertesével 2003. augusztusában megkötötték a szerződést.  Ezután a bontási engedély iránti kérelmet 2004. július 27-én benyújtották a VII. kerületi építési hatósághoz, amely 2004. november 22-én kiadta, s az engedély 2005. február 11-én vált jogerőssé. A ház ügyében az ÓVÁS! Egyesület kedden ügyészi óvást
kezdeményezett, az ügy még azóta is egy ügyészségi íróasztalon pihen, a helyszínen pedig közben megkezdődött a bontás. 
   
Az egyik kivitelező a Pro Omega Kft., a befektetőről még nincsenek megerősített információk.

Varga: jogszabálysértő a bontási határozat

A Király u. 40. alatti Hild-épület és a városrész épített örökségének
megmentésére hívta fel pénteken az érintett önkormányzatokat Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke. Közleményben arra kérte az önkormányzatokat, hogy "a másokra mutogatás helyett saját mulasztásukat beismerve és felelősségüket átérezve mozdítsák elő a Király u. 40. és a városrész épített örökségének megmentését".
   
Varga Kálmán szerint hamis és megtévesztő a terézvárosi önkormányzat közleménye, melyben a Hild-épület "jogsértően kiadott bontási határozatát utólag próbálja meg a KÖH-hel legalizálni".
   
A KÖH elnöke  rögzíti: a hivatkozott 2001-es kerületi szabályozási terv értelmében az épület a Király u. 38. alatti védett lakóház műemléki környezetébe tartozik.
   
"A KÖH a tőle korábban kikért véleményében egyetlen szóval sem utalt arra, hogy bármiféle bontást, vagy annak tervét előzetesen jóváhagyná. A hivatal szakhatósági állásfoglalásának kikérése nélkül 2004. november 22-én kiadott bontási engedély jogszabálysértő volt" - közölte le Varga Kálmán.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Bontani kezdték a Hild-házat

Bontani kezdték ma reggel a Király utca 40. számú, 1844-ben, Hild József által tervezett házat. Az elmúlt napokban több civil és zöld szervezet is tiltakozott a ház lebontása ellen, s Demszky Gábor is kiállt a bontási határozat felülvizsgálatáért. A ház nem áll ugyan közvetlen műemléki védelem alatt, de gyakorlat az, hogy ilyen régi épületeket műemlékként kezelnek.

Eddig 5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak

Eddig 5 halottja és 40 sérültje van a brutális eperjesi gázrobbanásnak

Kávéhiány fenyeget jövőre

Kávéhiány fenyeget jövőre

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

Itt a legújabb Ángyán-jelentés Veszprém megyéről: itt is olcsón számították a földet

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

"Pablo Escobar megerőszakolt, majd elvitt abortuszra"

A magyar kormány támogatásával felújított orvosi rendelőt adtak át Kárpátalján

A magyar kormány támogatásával felújított orvosi rendelőt adtak át Kárpátalján

Hogyan szervezzünk sikeres társadalmi együttműködéseket?

Hogyan szervezzünk sikeres társadalmi együttműködéseket?