szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészség óvást nyújtott be a Király utca 40. alatti Hild-épület bontása ellen - mondta Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Az aznap kikézbesített óvást az ügyészség a VII. kerületi önkormányzat műszaki irodája által 2004. november 22-én hozott, a bontást engedélyező határozata ellen nyújtotta be.

Az óvás indoklása szerint az ügyben eljáró elsőfokú építésügyi hatóság, vagyis az erzsébetvárosi önkormányzat az engedélyezési eljárás során nem kereste meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt mint az ügyben illetékes szakhatóságot.

Az ügyészség egyidejűleg indítványozta a bontási határozat végrehajtásának felfüggesztését; a végrehajtás felfüggesztése az ügyész indítványa folytán kötelező. Az óvást a bontási engedélyt kiadó hatóságnak nyolc napon belül kell elbírálnia.

Ha egyetért, hatályon kívül kell helyezni korábbi határozatát, és új eljárást kell lefolytatnia. Ellenkező esetben felettes szervéhez, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalához kell felterjesztenie az ügyet, ebben az esetben a felettes hatóság dönt az óvás tárgyában.

Mint Varga Jenő kifejtette, az óvás következtében a VII. kerületi önkormányzatnak, akár egyetért, akár nem, fel kell függesztenie a bontás végrehajtását.

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását múlt hét pénteken kezdték meg, annak ellenére, hogy a döntés ellen civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak, és Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók Istvántól, a tulajdonos VI. kerület polgármesterétől.

A bontás elleni tiltakozó ÓVÁS! Egyesület múlt héten fordult a Budapesti Törvényességi Felügyeleti Ügyészséghez, azt kérve, nyújtson be óvást a bontási engedély ellen, a bontás megakadályozására ugyanis ez maradt az egyetlen eszköz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hild-ház: ígéret a bontás felfüggesztésére

Verók István VI. kerületi polgármester ígéretet tett Bozóki András kulturális miniszternek arra, hogy felfüggesztik a Király utca 40. alatti Hild-épület bontását – derült ki minisztériumi forrásból.

hvg.hu Itthon

Bontani kezdték a Hild-házat

Bontani kezdték ma reggel a Király utca 40. számú, 1844-ben, Hild József által tervezett házat. Az elmúlt napokban több civil és zöld szervezet is tiltakozott a ház lebontása ellen, s Demszky Gábor is kiállt a bontási határozat felülvizsgálatáért. A ház nem áll ugyan közvetlen műemléki védelem alatt, de gyakorlat az, hogy ilyen régi épületeket műemlékként kezelnek.

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk

Dorosz Dávid: Orbán Mohácsot hozott – közösen változást fogunk