szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az interneten mindenki számára elérhető nyilatkozat szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki fizetése tavaly bruttó 18,4 millió forint volt, az ebből származó jövedelmét teljes egészében karitatív célokra osztotta szét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki fizetését tavaly – miként kormányfővé választása óta minden hónapban – teljes egészében karitatív célokra utalta. Gyurcsány Ferenc a fizetéséből eddig 28 alapítványt, egyesületet és civil szervezetet támogatott. A kormányfő és felesége, Dobrev Klára vagyonnyilatkozatának legfontosabb adatait mától mindenki elolvashatja az interneten.

A miniszterelnök továbbra is egy 50 négyzetméter alapterületű, pápai ingatlan tulajdonosa, amelyben édesanyja lakik. A családnak otthont adó, 400 négyzetméteres budapesti ingatlan tulajdonosa felesége, Dobrev Klára. A család tulajdonában van egy 2004 szeptemberében vásárolt Opel Zafira gépkocsi. Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára két közös hozzáférésű bankszámlát vezet, 2005 végén az egyiken 2,15 millió forint, a másikon 360 624 forint volt.

Tavaly sem történt változás a cégeknél: Gyurcsány Ferencnek három magánvállalkozásban van részesedése. Az Altus Befektetési Rt.-nek kizárólagos tulajdonosa; az Aldo Kft.-ben 4,4 százalékos üzletrésze van; az Ark Rt. részvényeinek pedig 8,3 százaléka az övé. Gyurcsány Ferenc a magánvállalkozásaitól bruttó 87,67 millió forint osztalékot kapott tavaly, ami után befizette a 20 százalékos osztalékadót, több mint 17,5 millió forintot. Dobrev Klárának továbbra sincs saját vállalkozása, rendszeres jövedelmet az ELTE oktatójaként kap.

Gyurcsány Ferenc 2004-ben 85 922 500 forint osztalékot kapott a cégeitől, gyermek- ifjúsági és sportminiszterként, majd miniszterelnökként pedig 14 599 957 forint jövedelme volt. 2005-ben 87 669 038 forint osztalékot és 18 429732 forint miniszterelnöki fizetést kapott.

Dobrev Klára 2004-ben 6 676 313 forintot, 2005-ben pedig 3 090 950 forintot keresett. Dobrev Klára lemondott a Nemzeti Fejlesztési Hivatal alelnöki posztjáról, miután férjét miniszterelnök-jelölté választotta az MSZP kongresszusa. Azóta kizárólag az ELTE-n tartott előadásai után kap rendszeres jövedelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Irigy lennék, ha nem nekünk adatott volna meg ez az évad” – interjú a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával

„Irigy lennék, ha nem nekünk adatott volna meg ez az évad” – interjú a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójával

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van

Száraz Dénes: Arrogancia, kivagyiság, hatalom és erőfitogtatás van

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here