Az MDF sajtótájékoztatón ismertette Bagó Zoltán Fidesz-képviselő és Romsics Imre MDF-jelölt beszélgetését, amelyből kiderült, hogy a Fidesz politikusa fenyegetéssel és ígéretekkel akarta rábírni a fórumos jelöltet a visszalépésre.

Romsics Imre. Kipakolt
© hvg.hu

Mind Bagó Zoltán (Fidesz), mind Romsics Imre (MDF) Kalocsán indul az áprilisi parlamenti választásokon (utóbbi párton kívüliként), s mindkettejüknek sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges kopogtatócédulákat.
 
Az MDF sajtótájékoztatóján közölte: a Fidesz  országgyűlési képviselője fenyegetéssel és ígéretekkel akarta rábírni a fórumos jelöltet arra, hogy lépjen vissza a jelöltségtől. A sajtótájékoztatón lejátszották a beszélgetésről titokban készített hangfelvételt, amelyen egy nappal azután készült, hogy Bagó huszonnégy órás ultimátumot szabott Romsicsnak a visszalépésre. Romsics elmondta, hogy Bagó február 28-án azzal kecsegtette, a Fidesz káderének tekinti majd, s segíti szakmai boldogulását. (Romsics Imre a kalocsai múzeum igazgatója.) Ellenkező esetben azonban  - mondta a Fidesz képviselője -személyére és szakmai karrierjére nézve következményei lesznek az ügynek.

Bagó mondta Romsicsnak
Olvassa el nálunk a szerdai beszélgetés nyilvánosságra hozott részleteit, kattintson!

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a titkosan készített hangfelvételek publikálásáról nyilatkozott a hvg.hu-nak, kattintson!

Az első találkozóról nem készült rejtett hangfelvétel, nem úgy a március 1-jeiről. A másfél órás anyagból 15 részletet ismerhetett meg a sajtó. A teljes anyag ügyvédi letétbe került. A vágatlan verziót csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha ahhoz Bagó hozzájárul, ugyanis számos "nagyon kemény személyiségi jogokat érintő részletet tartlamaz" - mondta a tájékoztatón Karsai Péter, az MDF frakcióvezető-helyettese.

A beszélgetésen Bagó azt mondta: "A politikában – sarkítok – MDF-es országgyűlési képviselőjelöltre nincs szükség."

A Fidesz képviselője a hangfelvételen egy vállalathoz hasonlította pártját. "nálunk a 2002, a Szövetséggé alakulás óta megpróbálunk áttérni egy ilyen vállalatszerű működésre, ahol menedzsmentek vannak, önálló döntési kompetenciával, önálló költségvetéssel, hatáskörökkel satöbbi" - fogalmaz a felvételen Bagó.

A "vállalat" területi menedzsere

Az 1975-ös kalocsai születésű Bagó Zoltán 2000-ben a Szegedi Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1998-tól 2002-ig az Országgyűlés Hivatala munkatársa; személyi titkár. 1996-tól tagja a Fidesznek. 1998. októberben a Bács-Kiskun megyei közgyűlésbe is bekerült, az ügyrendi és önkormányzati bizottság társelnökévé választották. 2002-ben a Fidesz-MDF országos közös listájáról került be a parlamentbe.

A Fidesz 2003-2004-ben lezajlott néppárti átalakulása során megkapta a kalocsai választókerület elnöki tisztét. Tagja az európai integrációs ügyek bizottságának, egyéni képviselőként bejutott a kalocsai önkormányzatba, míg listáról a Bács-Kiskun megyei közgyűlésbe. 2003-tól az Európai Parlamentbe delegált megfigyelő, a jogi és belsőpiaci bizottságban dolgozik.
(Forrás: www.mkogy.hu)

A fideszes jelölt elmondta: utasításokat kapott pártja vezetésétől. "Itt Bács 7-esben engem egy dolog érdekel, amire a vállalatirányítási rendszerben menedzsmenti felelősséget kaptam, hogy (…) a számokat, a nyereséget, a profitot – ha úgy tetszik, azt kitermeljem. Ehhez a felügyelő bizottság részéről kaptam bizonyos utasításokat. Azokat a partnerekkel, a beszállítókkal, az üzleti kapcsolatokkal azokat a tárgyalásokat én lefolytatom és a végeredmény fog számítani. Nálunk is meg a partnereknél is. Osztalékot akkor tudnak fizetni, hogyha nyereséges a cég. Ugyanez működik nálunk is, ha a választásokat országos szinten, megyei szinten, helyi szinten nyerjük, akkor vannak kézzelfogható eredmények, ha nem nyerjük, akkor nincsenek" - hallható a rögzített felvételen.

A felvétel készítésének körülményeiről az MDF jelenlévő képviselői nem árultak el semmi kézzel fogahatót. Karsai csak annyit mondott, "nem orsós magnóval készült".

Karsai Péter felszólította Bagót, hogy kérjen bocsánatot az MDF-től, s személyesen Romsicstól, Orbán Viktor Fidesz-elnököt pedig sürgette, hogy léptesse vissza a kalocsai jelöltójüket.

Mint ismeretes, tegnap Herényi Károly ma reggel 9-ig adott haladékor Rogán Antalnak, a Fidesz kampányfőnökének arra, hogy választ adjon arra, „a Fidesz megbízottjai és képviselői felsőbb utasításra gyakorolnak-e nyomást a Magyar Demokrata Fórum jelöltjeire annak érdekében, hogy álljanak el a választásokon való indulástól”. Rogán az MDF frakcióvezetőjének a feltételezését visszautasította.

Zádori Zsolt

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Az MDF eltemette a kormány ígéreteit

A Magyar Demokrata Fórum budapesti székházának kertjében jelképesen eltemette az örökösödési adó eltörlésével kapcsolatos kormányzati ígéreteket.

MTI Választás 2006

Semjén indul Bagó helyett

Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke indul a zsarolási ügy miatt visszaléptetett Bagó Zoltán helyett a Kalocsa központú Bács-Kiskun megye 7. választókerületében - közölte Kerényi János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

HVG Hetilap

Induló MDF-kampány

Lényegében a hétvégi nagygyűléssel indítja a kampányát a 18 éves története legnagyobb próbatétele elé néző MDF. A kérdés nemcsak az, hogy távozni kényszerül-e a parlamentből az egyik meghatározó rendszerváltó politikai erő, hanem az is, hogy az MDF-re adott szavazatok hogyan befolyásolják a két nagy párharcát.

hvg.hu Itthon

Orbán elnézést kért

Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke Bagó Zoltán ügyében levelet küldött Dávid Ibolyának, a Magyar Demokrata Fórum elnökének. A levelet teljes terjedelmében közreadjuk.

MTI Itthon

MSZP: bűncselekmény a Fidesz-levél

Az MSZP elnöke szerint bűncselekmény alapos gyanúját veti fel, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem magyar állampolgárokat levélben a magyarországi választásokon való részvételre szólított fel.

MTI Itthon

Lecseréli kampányplakát-garnitúráját a Fidesz

Folytatódik a Fidesz Valódi elszámolás elnevezésű kampánya. Az ellenzéki párt szerint az elmúlt két hónapban tovább nőtt a munkanélküliség, és emelkedtek az árak, s ezt utcai hirdetésekben, reklámfilmekben szándékozik bemutatni - mondta Rogán Antal kampányfőnök.

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Trump első kampánymenedzsere szándékosan hazudott az FBI-nak

Trump első kampánymenedzsere szándékosan hazudott az FBI-nak

Mégsem emelnék meg a tankötelezettség korhatárát

Mégsem emelnék meg a tankötelezettség korhatárát

Megszólalt a manchesteri magyar orvos, akit gyenge nyelvtudása miatt felfüggesztettek

Megszólalt a manchesteri magyar orvos, akit gyenge nyelvtudása miatt felfüggesztettek

Busás végkielégítést kapott Mourinho

Busás végkielégítést kapott Mourinho

Trump szerint Nobel-békedíjra jelölték őt

Trump szerint Nobel-békedíjra jelölték őt