szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mohácsi Viktória, az Európa Unió Liberális Frakciójának képviselője amiatt tiltakozik, hogy Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke egy választói fórumon pozitív példaként említette a jászladányi iskola szegregációs gyakorlatát.

Közleményben tiltakozik Mohácsi Viktória, az Európa Parlament Liberális Frakciójának képviselője Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének egy berhidai választói fórumon elhangzott kijelentései miatt. Kövér a fórumon a jelenlegi kormány oktatáspolitikáját bírálva kiállt a kisgyermekek szegregálása, megalázása, megbuktatása mellett – állítja sajtóbeszámolókra hivatkozva Mohácsi.

Kövér László pozitív példaként említette a jászladányi alapítványi iskola szegregációs gyakorlatát, és azt mondta, hogy azt az intézményt, ahová többségében roma gyerekek járnak „iskolának nehéz nevezni” - idézi Kövért Mohácsi.

A liberális képviselő arra kéri közleményében Kövért, hogy kövesse meg roma honfitársait, de legalább azt a 101 roma gyereket, akiket szülei szándéka ellenére sem vettek fel a jobban felszerelt jászladányi alapítványi iskolába. Az Európa Unió és a nemzetközi szervezetek többször elítélték a roma gyerekek elkülönített oktatásának megengedhetetlen gyakorlatát – emeli ki a közlemény. A sok évtizedes elkülönítő gyakorlat miatt Magyarországon egy roma gyermek ötször-tízszer nagyobb valószínűséggel kerül az enyhe fokban értelmi fogyatékosoknak fenntartott intézményekbe, mint a többséghez tartozó társa.

Előzmények - Jászladányi iskolaügy
A jászladányi iskolaügy története 2001-re nyúlik vissza. A település önkormányzata úgy próbálta meg legalizálni a helyi iskolában a roma és a nem roma tanulók elkülönítését, hogy támogatta egy alapítványi magániskola létrehozását. A településvezetés 2002 márciusában döntött arról, hogy az önkormányzati iskolaépületben található 11 termet átad a magániskolának. Évek óta folynak a perek egyebek mellett a jászladányi önkormányzati és az alapítványi iskola szétválasztásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Tüntettek a jászladányi szegregáció ellen

A jászladányi iskolaügy bírósági tárgyalásával egy időben mintegy 15-20-an tüntettek Szolnokon az iskolai szegregáció ellen tiltakozva, s támogatásukról biztosítva a felperes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatalt.

MTI Itthon

Jászladányi iskolaügy: nem elfogult a bíró

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szerint nem elfogult a jászladányi iskolaügyet tárgyaló bíró. Így továbbra is az eredetileg kijelölt Bana Imre fog eljárni az ügyben.

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Népszava: Deutsch Tamást kizáratnák a néppárti frakcióból

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Az iskola drogdílere volt egy kiskunfélegyházi diák

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban

Több helyen külföldi orvosokkal pótolnák a munkaerőhiányt Olaszországban