szerző:
MTI

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely alapvetően veszélyezteti a betegellátást. Kökény Mihály, a bizottság MSZP-s elnöke úgy reagált: senki nem akarja a szolidáris alapokon nyugvó egészségügyi ellátást megbontani.

Mikola István, az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere arra hívta fel a figyelmet, hogy egy július 1-től hatályba lépett kormányrendelet-módosítás a 2005-ös költségvetési bázis 95 százalékában szabta meg a volumenkorlátot, nehéz helyzetbe hozva ezzel az egészségügyi intézményeket. Ez azt jelenti, hogy a kórház csak annyi beteget láthat el, amennyi a fix ágyszáma, s ha ez éppen tele van, akkor megkapja az előző évi bevételeinek a 95 százalékát. Azonban - folytatta - a kórház a volumenkorlát felett nem láthat el beteget, vagy ha mégis megteszi, nem kap érte térítési díjat.

Mikola szerint az intézkedés a megyei kórházakat, az országos intézményeket és az egyetemi klinikákat érinti érzékenyen, hiszen az alsóbb szinteken "menekülnek" majd a drága ellátást igénylő beteg elől a kórházak, s továbbküldik őket a megyei, országos intézetekbe, ahol viszont emiatt megnő a beteglétszám.

"Az egészségügyben olyan helyzet kezd kialakulni, amely alapvetően veszélyezteti a betegek ellátását, gyógyításhoz való hozzáférést, a gyógyulás esélyét, és ezzel alkotmányellenes helyzet kezd kialakulni az egészségügyben" - mondta a parlament egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Mikola István bírálta a vizitdíj bevezetésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegények, az idősek, a nagycsaládosok nem fognak elmenni az orvosukhoz, mert nem tudják majd kifizetni a díjat. A Fidesz nem támogatja a több biztosítós modell bevezetését sem, mert álláspontjuk szerint a biztosítók közötti verseny nem a betegekért, hanem az alacsony kockázatú, fiatal gazdag embereként folyik majd.

A magyar egészségügy nem rossz rendszer, így nem igaz az a retorika, amely mindent összeomlónak és tragikusnak tüntet fel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy nemzetközi szervezet nemrégiben közzétett felmérése a világ egészségügyi rendszerei között a magyart a 14. helyre rangsorolta. "Nem szabad leértékelni a magyar egészségügyet, szó sem lehet ennek a szétveréséről, ez a világ leghatékonyabb rendszere pillanatnyilag, nincs a világon még egy olyan ország, ahol ennyi pénzből mindenki számára egészségügyi ellátást tudnának nyújtani" - érvelt Mikola István.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke reagálásában azt mondta: senki nem akarja megbontani az egészségügy szolidaritáson alapuló rendszerét, tehát azt, hogy mindenki teherbíró képessége szerint járuljon hozzá az ellátáshoz, de szigorúan csak az igényei szerint vegye igénybe. A reform lényege az, hogy egy nagy, rendezetlen és bizonytalan rendszert olyanná átalakítsanak át, amelyben a biztosító válogatni tud a szolgáltatók és a szolgáltatások között, és csak a legmegfelelőbb ellátásért fizet.

Az intézményi finanszírozással kapcsolatban elmondta: a tervezhetőség volt a fő szempont a változtatásban, és az egyes kórházak "trükközésének" kiküszöbölése. "Ebben muszáj rendet csinálni, még akkor is, ha egy-egy kórház
számára kellemetlen következményekkel jár" - mondta Kökény Mihály, hozzátéve, hogy a kórházaknak ehhez a változáshoz alkalmazkodniuk kell.

A vizitdíj esetleges bevezetéséről azt mondta, hogy a kérdésről szakértői tárgyalások folynak, kormányzati állásfoglalás nincs, és ugyanez a helyzet a több biztosítós rendszerrel kapcsolatban is. "Jelenleg nincs olyan javaslat (több biztosítós), ami politikai vita tárgya lehetne", és ebben a kérdésben a kormányprogram az irányadó - tette hozzá Kökény Mihály.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Átoperálja Molnár az egészségügyet?

Orvosi hasonlattal élve: a társadalombiztosítás, kórház-és rendelőfinanszírozás átoperálása rizikós, de a jelenlegi állóvíz meghagyása esetén a “páciens” halálára nagy értékű fogadásokat köthetünk. Jó, hogy Molnár Lajos, a leendő Gyurcsány-kabinet egészségügyért felelős tagja nem az a konfliktuskerülő típus.

Itthon

Az egészségügyi reformok mellett a többség

Az emberek több mint kétharmada szerint nem lehet tovább halogatni az átfogó reformokat az egészségügy területén - derül ki a Marketing Centrum kutatásából. 45 százalékuk egyetért azzal, hogy az egészségügyi ellátás színvonala csak akkor fog javulni, ha több egymással versengő biztosító közül választhatunk, és csupán 33 százalékuk van az ellenkező véleményen.

Plázs

Évközi megszorítások az egészségügyben

Ha az orvos nem foglalkozik átlagosan legalább öt percig a pácienseivel, nem fizet az egészségbiztosító, egy kórházi ágyra pedig naponta csak egy beteget lehet "elszámolni" - ilyen és ehhez hasonló előírásokkal indul harcba a túlköltekezés ellen az egészségügyi tárca.

Plázs

Több-biztosítós egészségügyi modellek

Európa számos országában több egészségbiztosító közül választhatnak az állampolgárok. De az idehaza liberális mintának tekintett holland, az osztrák, a cseh és a német egészségbiztosítási rendszer is állandó kiigazításra szorul.

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

Elment Elton John hangja, félbe kellett szakítania a koncertjét

Fedőneve: állambiztonság. A titkosszolgálatok irányítása 1990 után is a régi kezekben maradt

Fedőneve: állambiztonság. A titkosszolgálatok irányítása 1990 után is a régi kezekben maradt

Hongkongban rizsért és vécépapírért ölik egymást az emberek

Hongkongban rizsért és vécépapírért ölik egymást az emberek

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Horrorbaleset a Váci úton – gyorsulási verseny vezethetett kis híján tragédiához

Grúziában új messiást várnak

Grúziában új messiást várnak

Egyelőre hatástalan Orbán demográfiai csodafegyvere

Egyelőre hatástalan Orbán demográfiai csodafegyvere