szerző:
ATV
Tetszett a cikk?

Elsősorban a szülők és a pedagógusok felelősségét hangsúlyozza a Magyarországi Balkezesek Egyesülete, akik a vasárnapi nemzetközi világnapra előadásokkal és készségfejlesztő játékokkal készülnek, hogy a „világ legnagyobb kisebbsége” hallathassa a hangját.

Balkezesek: a legnagyobb kisebbség
© hvg.hu
A 2005 telén, Kecskeméten alapított egyesület jelenleg tíz tagot számlál, ám Kiss Erzsébet elnök a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, szeretnék ha a társadalom jobban megismerhetné a szervezetet, és komolyabban odafigyelnének a balkezeseket érintő problémákra.

„Elsősorban a pedagógusok és a szülők felelősségét szeretnénk hangsúlyozni” – mondta Kiss Erzsébet. „Bár hihetetlennek hangzik, de még ma is akad olyan tanár és szülő, aki megpróbálja a balkezes gyerekét átszoktatni, rávenni, hogy a „szép kezét” használja. Ez pedig komoly problémákat okozhat, a dadogástól kezdve a diszlexián, diszgráfián át egészen az  agykárosodásig. Ez azért alakulhat ki, mert a balkezesek beszédközpontja fordítva működik, s az átszoktatás következtében zavarok alakulhatnak ki. Megfigyelhető, hogy a diszlexiás, diszgráfiás gyerekek jelentős hányada – akár 40 – 50 százaléka – balkezes.”

„Ha valakit megpróbálnak átszoktatni, nagy az esélye, hogy kialakul valamiféle zavar benne” – magyarázta Agócs Verona kineziológus, aki előadást is tart majd a világnap alkalmából. „Önbizalomhiány, dadogás, krónikus fejfájás, hiperaktivitás, vagy akár éppen ellenkezőleg, csendesség, visszahúzódás alakulhat ki. Azonban a balkezesek sok szempontból elönyökhöz is jutnak a genetika révén. Náluk ugyanis a jobb agyfélteke, a kreativitásért felelős rész aktív, amelynek, ha technikai hasonlattal élünk, „nagyobb a sávszélessége”. Míg egy jobbkezes ember csupán 7 másodpercig tudja felidézni egy egyszer látott kép apróbb részleteit, a balkezeseknél ez akár 10 000 másodperc is lehet. Emellett az öregkori szenilitás is csak korlátozottan, késleltetve, vagy egyáltalán nem jelentkezik.”

Csak odafigyelés kérdése (Oldaltörés)

Az egyesület elnöke szerint csupán egy kis odafigyelés szükséges, mind a szülők, mind a pedagógusok részéről. Ha időben felismerik, hogy a gyerek a bal kezét gyakrabban, illetve a jobb kezét bizonytalanul használja,  – ez egyébként már a magzat 16 hetes korában kialakul – akkor rengeteg frusztrációtól, önbizalomhiánytól kímélhetik meg. Fontos lehet például a megfelelő ültetés  - például az iskolában, hogy ne üssék össze írás közben a könyöküket jobbkezes padtársukkal – illetve az írás oktatása, ahol figyelembe veszik, hogy a balkezesek esetében más szabályok érvényesülnek betűvetés közben.

„A jobbkezesek húzzák a kezük után a tollat, míg a balkezesek tolják maguk előtt, ezért nekik nagyobb erőt is kell kifejteni írás közben” – magyarázta Kiss Erzsébet. „Ebben segíthet például az úgynevezett háromszögceruza használata. Ez egy háromszög keresztmetszetű ceruza, amelyet stabilabban meg tudnak fogni a balkezesek, így magabiztosabban tanulhatnak meg írni is. Szintén problémákat okozhat a manapság egyre divatosabb, úgynevezett dőltbetűs írás oktatása, amelyet egy balkezesnek még a sima írásnál is komolyabb gondokat okoz.”

Kiss Erzsébet szerint ma már nem probléma beszerezni a balkezesek speciális igényeihez igazított használati tárgyakat, például a fordítva becsiszolt ollót, vagy konzervnyitót. A németországi példát – ahol egységcsomagban árulnak hasonló eszközöket –azonban itthon is meghonosításra érdemesnek tartja.

„Nekem személyesen a különféle ügyfélszolgálatokon, bankban, postán és hasonló helyeken szokott gondot okozni, hogy a gumiszálra rögzített tollat leragasztják a pult jobb oldalára” – mesélte Kiss Erzsébet. „Terveink között szerepel, hogy a megfelelő anyagi háttér esetén megajándékozzuk ezeket a helyeket egy készlet tollal, hogy a másik oldalra is jusson belőle.”

A Magyarországi Balkezesek Egyesülete Budapesten a XIII. kerület Pozsonyi út 7. cím alatt található Életműhelyben ünnepli majd a balkezesek világnapját, amelyet először 1992. augusztus 13-án rendeztek meg az Egyesült Államokban. Az érdeklődőket a balkezesség különböző aspketusairól szóló előadások, könyvbemutató, írás-, és rajzelemzés, balkezes eszköhasználati bemutató, illetve a gyerekeket játszóház várja majd.


A szerző balkezes

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ma van a Romák Világnapja

Április 8-a a Romák Világnapja, negyedszázada ezen a napon tizennégy ország küldöttei és a csatlakozó roma szervezetek részvételével kezdetét vette Londonban az Első Roma Világkongresszus –írja az Országos Sajtószolgálat.

Itthon

Persányi programot hirdetett a környezetvédelmi világnapon

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön, a környezetvédelmi világnap alkalmából ismertette a tárca terveit, amelyek között a legfontosabb a fenntartható fejlődés stratégiájának megalkotása, illetve a Nemzeti Környezetvédelmi Program elindítása, amelyet az Országgyűlésnek kell majd elfogadnia.

MTI Tech

Holnap van a meteorológia világnapja

Minden évben március 22-én tartják a Meteorológiai Világnapot arra emlékezve, hogy az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950-ben ezen a napon alakult meg Genfben a Meteorológiai Világszervezet, s másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya.