szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tragédiát okozott Budapesten vasárnap az ünnepi tűzijáték alatt kitört vihar. Négy ember meghalt, az MTI által elért budapesti kórházakba, mentőállomásokra mintegy 250 sérültet szállítottak be.

Hétfő reggelre már négy halottja és 240 sérültje lett a vasárnap esti budapesti viharnak, az egyik sérült kórházba szállítása után vesztette életét. A halottak között van egy tizenkét éves kislány is. A vihar kitörése után a belvárosban pánik tört ki, kaotikus állapotok uralkodtak. Demszky Gábor főpolgármester szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha a szervezők a várható időjárásra hivatkozva lemondták volna a tűzijátékot.

Belehalt a budapesti vihar idején szerzett sérüléseibe hétfőn egy sebesült a Péterfy Sándor utcai kórházban - jelentette a Magyar Televízió. Így négyre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma, köztük van egy 12 éves kislány is. Két ember a budai alsó rakparton vesztette életét, itt egy fa dőlt egy 12 éves kislányra és egy 30-40 év körüli férfira. A pesti oldalon egy idős nő halt meg, egyelőre nem tudni, hogy sérülés, vagy rosszullét miatt. A negyedik áldozat kórházba szállítása után vesztette életét.

A katasztrófavédelem ügyelete azt erősítette meg, hogy a Lánchíd és Margit-híd között között két ember halt meg, másik kettő súlyosan megsérült, mert a vihar rájuk döntött egy fát. A rendőrség teljesen lezárta a környéket.

A késő esti órákban kapott tájékoztatás szerint - a korábbi információval szemben - nem egy, hanem több hajó is összeütközött és felborult a Dunán. Több eltűnt embert keresnek a vízben.

Mint arról korábban a hvg.hu is beszámolt, a Zsófia hercegnő hajó és egy kisebb vízi jármű ütközött, s ennek következtében öt ember a vízbe esett. Négy személyt kimentettek, egyet viszont este tíz óra körül még nem találtak meg.

Helyesbítés
A Zsófia főhercegné hajót tulajdonló Captain-Daniel Kft. ügyvezetőjének szeptember 14-én kelt helyreigazítási kérelmének eleget téve tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy az augusztus 20-ai tűzijáték közben támadt vihar kapcsán tévesen sugalmaztuk azt, hogy a Zsófia főhercegnő hajó a Dunán úszott és ennek során ütközött egy másik úszó hajóval. Valójában a kikötőjében horgonyzó Zsófia főhercegnő hajóba ütközött bele egy másik hajó.

A hvg.hu szerkesztősége


Súlyos sérültek vannak a budai Várban, ahol a Sándor-palota teteje megrongálódott. Leszakadt a népligeti autóbusz-pályaudvar teteje is. Személyi sérülés itt nem történt, de a várakozó autóbuszok megrongálódtak. A pánik miatt nagyon sok gyermek elsodródott szülei mellől.

A Zsófia főhercegné fedélzetén
© hvg.hu
A hvg.hu értesülései szerint az Alkotás úton kidőlt két fa, ami teljesen elfoglalja a Gazdagrétig járó 139-es busz Királyhágó utcai megállóját. Nem járnak az 59-es, 61-es villamosok sem a vihar miatt. A BKV nem rakott ki a vidéki, vagy külföldi vendégek útbaigazítását szolgáló jelzést, ez több helyütt tovább lassította a haladást, és növelte a kétségbeesést. Több helyen hosszú percekre használhatatlanná váltak a mobiltelefonok - azt nem tudni, hogy a túlterheltség vagy a vihar okozta károk miatt.

A Felvonulási téren rendezett Borfalu utolsó óráit is elmosta a vihar. A fából ácsolt bódék tetejéről a vihar több helyen leszaggatta a ponyvát, volt, hogy fa székeket kapott fel a szél, vagy a víz sodorta magával az asztalokat, de szerencsére ott senki sem sérült meg.

Előre jelezték

A vihar - amelynek lehetőségére az Országos Meteorológiai Szolgálat már kora este figyelmeztetett - néhány perccel este kilenc óra, a tűzijáték megkezdése után tört ki. Óránkénti nyolcvan-száz kilométeres széllökések zúdultak a fővárosra, ahol a tűzijáték megtekintésére összegyűlt több százezernyi ember soraiban pánik tört ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese elmondta, hogy a várható viharról csak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kért tájékoztatást, a budapesti tűzijáték szervezői nem.

Fennakadások a vonatközlekedésben

Egy-másfél órát késnek a vonatok Budapest fő pályaudvarain, mivel sínre dőlt fák, zárlatos felső vezetékek nehezítik a vonatközlekedést. Nem közlekednek a vonatok a Budapest-Vác vonalon, mert este kilenc óra után a rákosrendezői főépületre és a sínre dőlt egy fa. Jelentős késésekre kell számítani a Budapest-Esztergom vonalon is. Fa dőlt a vezetékre Kelenföld és a Déli pályaudvar között, a vonatok csak egy vágányon járnak ezen a szakaszon.

A Keleti pályaudvaron is problémát okozott a szél: a főbejárat előtti lépcsőre zuhant két nagyméretű ablaktábla. A balesetben senki nem sérült meg, de a rendőrség lezárta a helyszínt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Kísérletezni merő színházi alkotókat szolgálna ki egy új nonprofit vállalkozás

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Soha nem végeztek még ennyi mintavételt Magyarországon, de nem tudni, milyen teszteket vetettek be

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben