szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felülvizsgálati kérelmet nyújt be a BRFK ügyvédje, miután a rendőrséget jogerősen kártérítésre kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a Lelkiismeret 88 Csoport vezetője és három társával szemben – erősítette meg az MTI-nek a Népszava információját a BRFK szóvivője csütörtökön.

Bár még az írásbeli ítéletet nem kapták meg, de amint kézhez kapják azt, felülvizsgálati kérelemmel élnek – mondta Schőn Péter a keddi ítéletet kommentálva.

Kocsis Imre és három társa kedden nyert jogerősen pert a BRFK-val szemben. A felperesek a 2004. május 23-i Erzsébet téri rendőri intézkedésekkel okozott nem vagyoni károk megtérítése érdekében fordultak a bírósághoz. A Fővárosi Bíróság idén februárban ítéletével már kimondta a kártérítést, ezt a döntést hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla.

2004. május 23-án a Lelkiismeret 88 Csoport "fővárosi goj találkozót" kívánt szervezni, az egyidejűleg ott korábban bejelentett, Izrael Állam 56. évfordulójának megünnepelésére szervezett rendezvénnyel. A találkozót a BFRK megtiltotta a közlekedési rend aránytalan sérelmére hivatkozva, ám ez a jogszabályi rendelkezés az EU csatlakozás óta már nem volt hatályos.

Kocsis Imrét, a szervezet vezetőjét és három másik aktivistát a térről a rendőrség előállította, Kocsist csaknem három napig őrizetben tartotta - mondta az ítélethozatalt követően a felperesek jogi képviselője, Gaudi-Nagy Tamás. Mind a négyük esetében utóbb a bíróság jogerősen megállapította a szabálysértés hiányát, és felmentette őket.

A bíróság Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélte meg, továbbá kötelezte a BRFK-t 333 ezer forint perköltség megfizetésére. Emellett a bíróság feljogosította a felpereseket arra, hogy egy országos napilapban és egy elektronikus médiumban BRFK költségén közzétehessenek egy elégtételt adó közleményt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve