szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben Budapesten tovább folyik a demonstráció, a miniszterelnök lemondását követelték Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Egerben, Békéscsabán, Szegeden, Nyíregyházán is. A miskolci tévé nem olvasta be a tüntetők szövegét, Kaposváron viszont a helyi tévé honlapján tette közzé a tüntetés időpontját.


Aranybulla, Edda, füstbomba

Csurka is megjelent, bár
nem kellett mindenkinek

Újra magyar világot kell teremtenünk, ez a feladatunk - jelentette ki Csurka István hétfői esti felszólalásában a fővárosi Kossuth téren tartott demonstráción, hozzátéve: a tüntetők "munkája" túlmutat azon, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfőt nemsokára leváltják. A MIÉP elnöke, mint mondta, "nem népfelkelést akar hirdetni". Hozzátette: nem politikusként, hanem "72 éves magyar íróként" vesz részt a demonstráción. A mintegy 10 ezres tömegből a beszéd közben több százan azt kiabálták: "nem kell Csurka!". A beszéd végén a tömegből többen sörösüveggel dobálták meg a rendőröket, és újból görögtüzet hajítottak a védőpajzzsal, valamint rohamsisakkal felszerelt rendőrök sorfala közé. A rendőrök szemmel láthatóan higgadtan tűrik a provokációt. Eddig két embert vezettek el, akik az általuk felállított kordonon átmásztak; őket a rendőrök előállították.

A budapesti Kossuth téren este 9 óra előtt mintegy 6-8 ezer ember volt. Mint a hvg.hu helyszíni tudósítója jelentette, a parlament épülete elé kordont volt a rohamrendőrség. Valaki vörös füstbombát dobott a kordon mögé, többen a téren provokátorokat emlegettek. Mindenesetre a radikálisokat elküldték a tömeg mögé.

Korábban közfelkiáltással elfogadtak egy petíciót, amelyet Nagy László, '56 os fegyveres harcos olvasott fel. Ebben az szerepel, hogy a kormány 48 órán belül mondjon le, ügyvezető kormány vegye át az országot és írjanak ki előrehozott választásokat. A petícióban az Aranybullára és abban foglalt nemzeti ellenállásra hivatkoztak a demonstrálók, akiket az Edda együttes melegít; "Magyarország, harcolnod kell régi új népedért" - énekli Pataki Attila. 

A nap folyamán  felszólalók folyamatosan Gyurcsány Ferenc lemondását, illetve a kormány távozását követelik. A tüntetők még vasárnap este vonultak a Kossuth térre, azóta - változó létszámban - követelik a kormány lemondását, miután nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc egy korábbi nyilatkozata.

Egy felszólaló úgy fogalmazott: 1956 után most van lehetősége először a népnek, hogy kinyilvánítsa szabad akaratát. Azt is elmondta: független szakembereket kell a Magyar Rádió és Televízió élére állítani és, hogy hiteles emberek vezessék a nemzetet, ezért át kell világítani a honvédség, az ügyészség, a bíróság és más közintézményekben dolgozókat is.

Az egymást követő szónokok felszólították a tömeget, hogy telefonon értesítsék barátaikat, ismerőseiket, hogy holnaptól ne menjenek munkába, mert csak egy országos méretű sztrájkkal lehet Gyurcsány lemondását elérni.

Csalódás Sólyom szavai után

A beszédek közben egy nő átugrott a rendőrségi kordonon, őt a rendőrök elvitték a Parlament épülete mellett álló rendőrautókhoz. A szónoklatok alatt a tömeg többször skandálta, hogy "56, 56" illetve, hogy "Vesszen Gyurcsány, vesszen a kormány!" Amikor a szónokok a miniszterelnök nevét kiejtették a tömeg hatalmas pfujolással és füttyszóval kísérte.

A Kossuth téren tüntetők csalódottan fogadták a köztársasági elnök hétfő délutáni megnyilatkozásáról szóló első híreket. Sólyom László hétfői nyilatkozatában nem szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a lemondásra, de rámutatott morális felelősségére.

"A köztársasági elnöknek az alkotmány erre a helyzetre nem ad közjogi felhatalmazási lehetőséget" - mondta az államfő, miután - mint fogalmazott - az utóbbi órákban sokféle címen cselekvésre hívták fel, a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi, vasárnap nyilvánosságra került beszéde kapcsán kialakult helyzet miatt.

Hétfőn kora délután a Parlament előtt a több százas tömegből az elégedetlenség hangjai hallatszottak, az emberek egy része pfujolt, másokon a tanácstalanság jelei érződtek az államfő nyilatkozata hallatán.

Nem sokkal 14.00 óra előtt a helyszínen felolvastak egy, állítólag az interneten terjedő információt, amely arról szólt, hogy a kormány hétfőn rendkívüli helyzetet vezetett volna be Magyarországon. Danks Emese kormányszóvivő ezt cáfolta, s kijelentette: nem igazak azok a híresztelések, hogy a kormány javasolná a rendkívüli állapot bevezetésének megfontolását, illetve, hogy ez ügyben, illetve egyáltalán ülésezett volna a Nemzetbiztonsági Kabinet.

A Parlament épülete előtt a miniszterelnök és a kormány távozását vasárnap este óta követelő demonstráció kapcsán Hiller István, az MSZP elnöke azt mondta, az alkotmány és a jogszabályok betartása mellett mindenkinek joga van véleményét kifejezni, akár egyénileg, akár csoportosan. A sajtótájékoztató előtt kordonnal vették körül az MSZP Köztársaság téri székházát.

A Fidesz szolidaritását fejezi ki a tüntetőkkel, ugyanakkor arra kér mindenkit, hogy próbálja féken tartani az indulatokat, ne üljön fel a kormányoldal részéről tervezett provokációknak - mondta Navracsics Tibor frakcióvezető, a Fidesz és a KDNP közös hétfő délutáni frakcióülésének nyilvános részén.

Győr, Miskolc, Eger (Oldaltörés)


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelték azok a demonstrálók, akik több kis párt, köztük a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a MIÉP hívására gyűltek össze hétfőn Győrött a megyeház előtti téren. A mintegy 300 demonstráló hosszan skandálta, hogy Gyurcsány Ferenc mondjon le.
 
A résztvevők soraiból a beszólók azt kiabálták, utalva a miniszterelnökre: "Lopott, csalt, hazudott", s volt, aki akasztófát emlegetett.
 
A szervezők arra szólították fel a jelenlévőket, hogy amíg a miniszterelnök hivatalban van, addig nap mint nap délutánonként ugyanazon a helyszínen, a megyeháza előtti téren gyűljenek össze, és követeljék távozását.

Mintegy 50 ember kezdett néma demonstrációt hétfőn Kecskemét főterén, a városháza előtt; a spontán szerveződött tiltakozásra összegyűlt tömeg fél óra alatt 150-200 fősre növekedett.
 
A köztársasági elnököt arra kérjük, hogy oszlassa fel az országgyűlést és írjon ki új választásokat, mert a kormány nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is elvesztette a legitimitását - mondta a helyszínen rövid beszédet tartó Bajzik László. Elmondta, hogy ő ugyan a Kecskeméti Konzervatív Polgári Kör elnökhelyettese, de a demonstrációt nem ez a polgári kör hívta össze, hanem spontán szerveződött. A transzparenseken az "Aki hazudik az lop is!" és a "Nem akarunk hazugságot, nem akarunk MSZP-t!" feliratokat lehetett olvasni. Volt olyan plakát is, amelyen a polgármester, Szécsi Gábor, kecskeméti polgármester alkalmatlanságát is hirdették.

Mintegy 200-300 ember demonstrált Miskolc belvárosában Gyurcsány Ferenc távozását követelve hétfő délután; az egybegyűltekhez a MIÉP megyei elnöke is szólt.  A nemzetiszínű zászlót lengetők hazaárulónak nevezték a miniszterelnököt és távozását követelték. Az egybegyűltekhez Miklós Árpád, a MIÉP megyei elnöke szólt. Az összegyűltek elvonultak a polgármesteri hivatalhoz, a miskolci Városház térre, ahol zárt kapukat találtak. Többször "Vesszenek!" kiáltás hangzott a tömegből, valamint többen kiabálták: "Hazaárulók!". A tömeg továbbvonult a szocialista pártirodához, a Corvin utcába. Hangos füttyszóval jelezték nemtetszésüket, majd többször kiáltották, "Ébresztő Miskolc!"

A szocialista párt székházától a tüntetők ismét a polgármesteri hivatal kapujához vonultak, majd a Városi Televízió székházához. A tömeg mintegy kétezer főre duzzadt, a forgalmat egyenruhás rendőrök terelték és biztosították. A demonstrálók a miskolci tévében is szerettek volna közzétenni kiáltványukat. A miskolci tévé vezetője, Karosi Imre kijött a tüntetőkhöz, és közölte: nem áll módjában beolvasni a nyilatkozatot, ugyanis a városi tévének erre nincs kompetenciája. Mint mondta, a szöveg nem a város jelenéről és jövőjéről szól. A tüntetők a beszéd után hangos nemtetszésüket füttyszóval fejezték ki, és bérencnek nevezték az adott médiumot.

A demonstráció a kezdeti helyszínen, a Szent István-szobornál fejeződött be, ahonnan az emberek békésen elvonultak.

Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását követelte hétfőn mintegy 150-200 fős tömeg Egerben a színház előtti téren, a város 1956-os emlékművénél. "Mondjon le a kormány!" , "Mondjon le Gyurcsány Ferenc!" - ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel vonultak az emberek az utcára a Hevesi megyeszékhelyen a Forradalmi Emlékbizottság elnevezésű szervezet felhívására.

Szeged, Kaposvár (Oldaltörés)


A miniszterelnök és a kormány lemondását követelte mintegy ezer demonstráló Szegeden a polgármesteri hivatal előtt hétfőn este. A nemzetiszínű és néhány Árpád-sávos lobogót lengető tömeg, amely lezárta a városháza előtti útszakaszt, elénekelt a magyar és a székely himnuszt, valamint a Kossuth-nótát.

A tiltakozók transzparensein "Aki hazudik az lop is", "Így jártál Feri!", "Vége a trükközésnek", "MSZP-SZDSZ bukásra ítélve", "Botka, te is ott voltál" feliratok voltak olvashatók.

A dobokkal és sípokkal felszerelkezett demonstrálók egy nemzetiszínű zászlót tűztek ki ki a városháza bejáratára. "Ébresztő", "Gyurcsány, mondjon le!", "Tolvaj banda", "Aki magyar, velünk van!", "Táncolj Feri, búcsú buli", "56, 2006" jelszavakat skandálták.

A tüntetésen a Fidesz és a KDNP több helyi vezetője és képviselőjelöltje is részt vett. Jelen volt Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke és Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke, polgármesterjelölt, aki délután még arra kérte az embereket, őrizzék meg nyugalmukat és az utca helyett az urnáknál adjanak hangot elégedetlenségüknek. Nem sokkal nyolc óra előtt a tömeg elindult a város sétálóutcája felé.

Kaposváron a helyi televízió honlapján tette közzé a tüntetés időpontját. A főterén este 6 órától gyülekeztek a miniszterelnök lemondását követelő demonstrálók. Tucatnyi nemzetiszínű zászlót és olyan szövegű transzparenseket vittek magukkal, mint például "takarodjatok", illetve "aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni, csalni csúnya dolog".

A Kossuth-szobornál összegyűlt tömegnek kaposvári színészek olvastak fel verseket, illetve Wass Alberttől idéztek, majd a hallgatóság soraiból önkéntesek mondták el a megafonba véleményüket a jelenlegi kormányról, amely úgy összegezhető: "tönkretették az országot, hazudtak, és el lehet menni". Rendbontás nem történt.


Nyíregyháza, Székesfehérvár (Oldaltörés)

Mintegy ezerötszáz-kétezer ember hétfőn Székesfehérváron. A Városház-téren tartott - spontán sms-üzenetlánccal összehívott - demonstráción civil szervezetek és a tüntetők soraiból a mikrofonhoz lépett alkalmi szónokok követelték a kormányfő és a kabinet lemondását. Néhányan nemzeti színű és Árpád-sávos zászlót lobogtattak, mások Gyurcsány Ferenc lemondását követelő táblákkal vonultak.

"Húzzanak el!" - skandálta hosszan a tömeg, elhangzott néhány "Hazaárulók!" közbekiáltás is, s hangos tetszésnyilvánítással fogadták az egyik szónoknak azt a megjegyzését, miszerint az országnak nem Új Magyarország program, hanem új kormány kell.

Az egyik székesfehérvári civil szervezet képviselője II. András Székesfehérváron született Aranybullájának ellenállási záradékát idézte, amely szerint a nemzetnek joga van uralkodójával szemben is fellépni, ha az megszegi az esküjét, becsapja az országot.

A demonstráció résztvevői kinyilvánították: minden este összegyűlnek a Városház-téren, mindaddig, amíg nem távozik Gyurcsány Ferenc és kormánya.

Mintegy háromszázan tüntettek Nyíregyházán a polgármesteri hivatal előtti téren a Gyurcsány-kormány távozását követelve. A nyírségi nagyváros Kossuth terén nemzeti színű lobogókkal, '56-os lyukas zászlókkal, illetve árpádsávos és Nagy-Magyarország rajzolatával ellátott piros-fehér-zöld zászlóval vonultak a városháza elé a tiltakozók. Néhányan transzparenseket tartottak a kezükben, amelyen "Dübörög a hazugsággyár", valamint Gyurcsány Ferenc távozását sürgető - nem éppen szalonképes - felirat volt, egy táblán pedig Csabai Lászlónét, Nyíregyháza polgármesterét "szólították fel" tisztségének átadására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Thürmer és Csurka egy véleményen

Ahogyan Csurka István, úgy Thürmer Gyula is alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását tartja szükségesnek a kormányfő balatonöszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után kialakult helyzetben. Közben "nyugalomra és éberségre" szólít fel minden baloldali embert a Magyar Kommunista Munkáspárt első embere.

hvg.hu Itthon

Sólyom szerint morális válság van, de nem szólít lemondásra

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn nem szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a lemondásra, de rámutatott morális felelősségére. Az államfőt sokféle címen hívták fel cselekvésre a Gyurcsány Ferenc balatonőszödi, most nyilvánosságra került beszéde kapcsán kialakult helyzet miatt.

hvg.hu Vélemény

„Gyurcsány sokkal inkább megszállott, mint cinikus"

A Nap TV hétfő reggeli adásában Betlen János beszélgetett Bence György filozófussal, Lengyel László és Stumpf István politológusokkal. A Gyurcsány-beszéd következményeiről folytatott eszmecsere rövidített és szerkesztett változatát olvashatják.

hvg.hu Itthon

"Talán nem is olyan rossz ez a kormánynak"

Az InfoRádiónak nyilatkozó Török Gábor politológus szerint a kormányzat reakciója vagy arról tanúskodik, hogy rendkívül hatékony a kormány válságkommunikációja, vagy arról, hogy nem érte őket váratlanul a beszéd nyilvánosságra kerülése.

MTI Itthon

Kéri és Stumpf: ellentétes értelmezések

Kéri László szerint aki veszi a fáradságot, és elolvassa az egész beszédet, annak kiderül, az arról szól, hogy "kimerült annak a politikának a tartaléka, amelyik hazudozásra épített". Stumpf István szerint a nyilvánosságra került májusi frakcióülés hangfelvételének ügye "súlyos morális csődje a magyar politikának és benne különösen a szocialista-liberális kormányzásnak".

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Telefonon beszéltek a mélyben rekedt kínai bányászokkal, gyorsan fogy a levegőjük

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Átláthatatlan káosz lett abból, hogy a kormány hozzányúlt az egészségügyhöz

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják

Visszatérhet az Android a Honor új telefonjaira, a Google-appokat is megkaphatják