szerző:
MTI

A fővárosban kialakult helyzet kiszámíthatatlanságára hívta fel a köztársasági elnök figyelmét az a jelentés, amelyet az elmúlt napok tüntetéseiről készített Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter Sólyom László számára.

Az MTI birtokába került jelentés az Országos Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek elemzése és értékelése alapján készült. A távirati iroda értesülése szerint a jelentést elküldték Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, Simicskó Istvánnak, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága fideszes elnökének, valamint Lázár Jánosnak, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága fideszes elnökének is. 

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy az országos demonstráció-sorozat Budapestre koncentrál. A tüntetésekre néhány száz, illetve ezres létszámú, szélsőséges nézeteket valló csoport épül rá. Új jelenségként "a társadalomban kevésbé szocializálódott" futballhuligánok aktív részesei lettek a politikai rendezvényeken tapasztalt atrocitásoknak. 

"Az elmúlt napok eseményeit értékelve levonható az a reális következtetés, hogy ezeknél a személyeknél nincs visszatartó erő. Ebből adódóan a folyamatok kiszámíthatatlan módon történő eszkalálódása folytatódhat" - írta a jelentés szerzője. Az erőszakos cselekményekre bujtogatók gyakorta háttérbe húzódnak. A szélsőségesek mozgatásának szervezettségét mutatja, hogy egyes vidéki településekről tudatosan irányítanak ilyen személyeket a fővárosba.

A tüntetéseket kísérő törvénytelen eseményekben jól ismert, korábban köztörvényes bűncselekmények miatt elítélt, bűncselekményekből élő, valamint radikális jobboldali nézeteket valló személyek is részt vesznek. "Az érintettek azonosítását nehezíti, hogy a politikai véleményformálástól eddig távolmaradó szélsőséges csoportok is bekapcsolódtak a folyamatba" - olvasható a dokumentumban. 

A miniszter szerint indokolt annak elemzése, hogy tervezett tömegrendezvények milyen kockázati tényezőket tartalmaznak a kialakult helyzetben. 

Ha az elmúlt napokban tapasztalt extrém, garázda jellegű cselekmények az eddigieknél jóval nagyobb létszámú tömegrendezvényekhez kapcsolódnak, a helyzet nagyon nehezen lesz kezelhető, sőt adott esetben rendőrségi eszközökkel kezelhetetlenné is válhat - állapította meg a jelentés. 

A miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a garázda csoportok közvetlenül veszélyeztethetik a békés tüntetők életét, vagyonát, valamint a tömegben esetlegesen kialakuló pánik beláthatatlan következményekkel járhat. Ugyanilyen hatása lehet egy egyébként jogszerű és szükséges rendőri intézkedésnek is. 

Az említett nagyságú tömeg kezelése rendzavarás esetén esetleg napokig is eltartó, Budapest egész területére kiterjedő közveszély okozással, fosztogatással, adott esetben az alkotmányos rend veszélyeztetésével is járhat - vonta le a következtetést a jelentés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Visszafoglalták Budapestet a huligánoktól

Kedd este már szó sem volt maroknyi, a békés tüntetők ájtatosságát elrontó vandálról: aki a Köztársaság térre ment, az balhézni ment. Több ezer tüntető lepte el a Rákóczi utat, gyakorlatilag mindent tönkretettek maguk körül, de mégis mással voltak elégedetlenek. A rendőrség határozottan és tudatosan, több órás munkával oszlatta szét az őt minden eszközzel támadó rendbontókat.

hvg.hu Itthon

Budapest lángokban - nézze végig fotógalériánkat!

A Köztársaság téren egyszer már szétoszlatott tömeg a Blaha Lujza téren tört-zúzott tovább. A rendőrök határozottan léptek fel a huligánokkal szemben, akik azonban közben tönkretettek mindent, amit értek. Képeink.

MTI/hvg.hu Választás 2006

Szilvásy a Fidesz-nagygyűlésről: a felelősség a szervezőké

A Fidesz elnöke nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ellenzéki párt "meg, szeretné és meg is fogja tartani" a hétvégi nagygyűlését. Orbán Viktor közölte: az önkormányzati választás a kulcsa mindennek, a Fidesz pedig konkrét megoldási javaslatokkal rendelkezik a kialakult helyzet megoldására. A kancellária-miniszter kijelentette: a rendezvény Orbánék felelőssége, kéretik a nagygyűlést az adott helyzetben elhalasztani.

hvg.hu Itthon

"Óriási balhé lesz" - sms-ben figyelmeztettek

Az MTV-székház mellett több más kiemelt kockázatú közintézményt biztosító In-Kal Security információgyűjtő emberei is a tüntetők között voltak tegnap, s még időben értesítették a székház biztonsági szolgálatát a várható atrocitásról - tudta meg a hvg.hu. A biztonsági cégen keresztül a rendőrség tehát már az ostrom előtt értesült a randalírozók tervéről, mégsem mozgósított komolyabb erőket a helyszínre.

hvg.hu Itthon

Fejbevertek kedd este egy magát igazoló újságírót is

A kedd esti Köztársaság téri zavargásokban a már több tévéfelvételen látható operatőr mellett megsérült egy újságíró is. Kóré Károly a Stop.hu tudósítója mindvégig a „tűzvonalban” figyelte az eseményeket. Hiába mutatta fel újságíró igazolványát és kérte, hogy ne bántsák, ő csak tudósítani jött ki, a rohamrendőr gumibotjával fejbe verte őt. A sebet, amelyből két kisartériás vérzés miatt ömlött a vér az egyik fővárosi kórházban varrták össze.

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Felfoghatatlan összeg ment el eddig határvédelemre

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Hosszan elbeszélget Merkel és Orbán

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Csak így történhetett a vasfüggöny átvágása - drMáriás megmutatja

Csak így történhetett a vasfüggöny átvágása - drMáriás megmutatja