szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hétfő éjjeli tudósítása miatt a köztévé elnöke, az SZDSZ és a MÚOSZ által is elítélt Hír TV a nap folyamán több alkalommal is olyan válogatást sugárzott, amely véleményük szerint pártatlanságukat bizonyítja.

Képek a Szabadság térről.
© Stiller Ákos
A válogatásban többek között olyan felvételek szerepelnek, melyben a riporter elítéli és túlzásnak tartja a vízágyúval felszerelt rendőrautó megtámadását, felgyújtását, kővel ütögetését.

Az este azt megelőző részében, majd később többször is a tudósító a huligánokra gyakran használta a fiatalok, bátrak, forradalmárok kifejezést, és a randalírozást az 56-os forradalomhoz hasonlította.

Elítélték a tudósítás stílusát

Így tudósítottak

Részletek Császár Attila, a HírTV riporterének tudósításából:

"Ez már nem tüntetés, ez forradalom! A fiatalok... istenem (köhögve).. a fiatalok változást akarnak."

"Egy tüntető kollega megerősítette, hogy a rendőrök provokálták az összecsapást!"

"A tömegnek csalódnia kellett, a rendőrség nem állt át az oldalára."

(az Index.hu gyűjtése)

Az SZDSZ a közvetítést követően bejelentette: súlyosan elfogult volt a HírTV hajnali tudósítása, amelyben a riporter a sérüléseket, óriási kárt okozó randalírozók mellett állt ki. "Mikor azt veti a tudósító a rendőrök szemére, hogy már nem velünk vannak, mikor ujjongva köszönti, hogy a tüntetők bevették a köztévé épületét, azaz a tömeg a rendőröket súlyosan bántalmazva, a tévé épületét feldúlva beront a közszolgálati intézménybe és rombol, olyan súlyos etikátlanságot követ el, melyet nem hagyhatunk szó nélkül" - fogalmazta meg véleményét az SZDSZ.

Kedden nem engedték be a Parlamentbe a HírTV riporterét, aki előző éjszaka az MTV-székház ostromáról tudósított, a hírcsatorna egyik stábját pedig rendőrök vezették ki az MTV mindenki számára nyilvános sajtótájékoztatójáról. "Szégyenteljesnek tartom, amit tegnap műveltek" - mondta Rudi Zoltán, az MTV elnöke, a részletek említését elhárítva. 
 
Sólyom nyilatkozata
"Felháborodással tiltakozom az ellen, hogy a Magyar Televízió épülete előtt történt erőszakos bűncselekményeket az 1956-os forradalommal párhuzamba állítsák." - fogalmazott kedden Sólyom László köztársasági elnök.
Szili Katalin házelnök látogatásakor "bejutottak" az épületbe a kereskedelmi hírcsatorna munkatársai, akik külön interjút kértek tőle, "kértem a kollégáimat, hogy vezessék ki őket" – idézte fel az ekkor történteket a közszolgálati médium vezetője. Elmondta: "ez teljesen normális dolog" minden olyan orgánum esetében, "amelyik elfogult, és amelyik szégyenteljesen viselkedik".

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a Hír Tv közvetítői tevékenysége, az a mód, ahogy a Magyar Televízió elleni garázda akció elkövetői iránt együttérzést igyekeztek ébreszteni, a nyilvánosság normáival összeegyeztethetelen. – „A MÚOSZ elnökeként nem csak a fizikai erőszak, hanem a verbális támadás elkövetőit is elítélem, így különösen azokat, akik a szakmai és emberi szolidaritás teljes hiányával tüntető mozgalmár újságíróként viselkedtek.”

Liszkay Gábor a HírTV ZRt. nevében visszautasította az SZDSZ "provokatív vádjait", szerinte a liberális pártnak kellene bocsánatot kérnie, de közleményében nem írja, hogy pontosan miért. Ezen kívül közölte, hogy ha az SZDSZ-nek nem tetszik az adás, ne nézzék.  Liszkay a csatornát elítélő többi nyilatkozatra nem reagált.

ORTT-vizsgálat a csatornák közvetítése ügyében

Az Országos Rádió és Televízió Testület a 2006. szeptember 18-án éjszaka a Magyar Televízió székháza előtti események médiabeli megjelenítésével kapcsolatban hatósági ellenőrzést rendelt el - írja közleményében a médiahatóség. A Testület határozott álláspontja szerint semmiképpen nem engedhető meg az olyan műsorszolgáltatói magatartás, amely a bűncselekményeket támogatja, az azokkal való azonosulás látszatát kelti. Az ORTT vizsgálata nem csupán a HírTV-t érinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!