szerző:
MTI/hvg.hu

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szabálysértési eljárásban háromnapos elzárásra ítélt egy 19 éves főiskolást, illetve egy 18 éves érettségi előtt álló diákot, s még két hasonló korú fiatalt garázdaságért. Az elítélteket már a tárgyalás után szabadlábra helyezték, értesült a hvg.hu. Ezzel párhuzamosan előzetes letartóztatásba helyeztek két férfit. Egyikük kedd hajnalban a rendőrökre támadt, a másik garázdát lopással gyanúsítják.

Galéria. Kattintson!
© AP
A Pesti Központi Kerületi Bíróság  szabálysértési eljárásban ítélte háromnapos elzárásra a keddi tüntetőket. A Károly körút és a Rákóczi út sarkán szemeteskukákat felborító, illetve az 907-es  éjszakai buszon sörösüveggel garázdálkodó fiatalokat még  19-én őrizetbe vették a rendőrök. Magatartásuk ugyanis arra utalt, hogy a Köztársaság térre tartanak, azzal a feltett szándékkal, hogy megrongálják az MSZP székházát.

A bíróság esetükben megalapozottnak találta a garázdaság vádját,  de a tárgyalóteremben hozott jogerős ítéletben meghatározott tüntetést letöltöttnek tekintette, ezért a vádlottakat a tárgyalás után azonnal szabadlábra helyezte. Az elítélteket hangos örömujjongással: "Szép volt fiúk!" búcsúztatták a tárgyalóteremben ülők - tudta meg a hvg.hu.

Előzetesben a rugdosódó

Közben előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság két férfit, akik közül az egyik kedd hajnalban az MTV székházánál a rendőrökre támadt. A Fővárosi Bíróság a döntését azzal indokolta, hogy a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés valamint a bűnismétlés veszélye. A másik őrizetbe vett személyt lopással gyanúsítják - tudta meg a hvg.hu. Őt szintén az MTV székháza előtt fogták el a rendőrök, miközben lopáson kapták rajta.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila kedden tudatta, hogy az előzetes letartóztatásba helyezett rendőrökre támadó férfi megalapozott gyanú szerint az MTV székháza előtt az oszlatást végző rendőrök felszólítására sem hagyta el a területet. A pajzsot tartó rendőrök több tagjába belerúgott, és egy üveggel a kezében ütötte őket. A férfit elő akarták állítani, ám ő közben az úgynevezett kiemelő csoport tagjainak sisakrostélyait ütötte, és az egyik rendőr lábába bele is rúgott.

Az MTV székháza elől előállított férfit gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették, most pedig előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A férfi csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Öten büntetett előéletűek (Oldaltörés)

Eddig 33 személy vált ismertté, akiket a rendőrség bűncselekménnyel gyanúsít a tüntetésekkel kapcsolatban - jelentette be Bene László országos rendőrfőkapitány az ORFK-n tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A bűncselekménnyel gyanúsítottak egy részét már kihallgatták, néhányuk előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság. Emellett csütörtökre virradóra több olyan személyt fogott el a rendőrség, akik az MTV székházánál viperával támadtak az intézkedő rendőrökre - közölte.

Hat személytől közbiztonságra veszélyes eszközöket foglaltak le, olyan is akadt, akinél sétabotba rejthető tőrt találtak. Az Oktogon, az Opera és a Terror Háza környékén éjfélkor kezdtek gyülekezni csoportok, amelyek résztvevői között több olyan személyt ismertek fel a rendőrök, akik már a korábbi napok zavargásaiban is részt vettek. Ezért is döntöttek az oszlatás mellett, mert a korábbi napok tapasztalatai alapján a csuklyás, arcukat maszkkal eltakaró gyülekezőkből arra következtettek, hogy azok ismét zavargásokra készülnek. Több tüntető hátizsákkal ment a helyszínre, amelyet már kövekkel pakoltak meg. 

A 62 előállított személy mellett  elfogtak olyanokat is, akiket az előző napok zavargásai miatt kerestek. Közöttük öten büntetett előéletűek, korábban rablás, testi sértés vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélték el őket. A szovjet hősi emlékmű megrongálói közül már korábban elfogtak egy személyt, akinek két társát csütörtökre virradóra fogták el.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a vidékről Budapestre vezényelt rendőrök ellátásáról gondoskodni tudnak, szállásolásuk, élelmezésük megoldott. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak a rendészeti biztonsági szolgálatnál 900 főt tudnak elszállásolni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a vidékről felvezényelt rendőrök között sok a fiatal, akik a napokban, a zavargások miatti bevetéseken "estek át a tűzkeresztségen".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Rendőrségi körözések a tüntetők ellen - fotógaléria

Körözést adott ki a rendőrség több olyan ember ellen - akiknek nevét és arcképét is feltették a rendőrség honlapjára szerda délben - , akik a főváros területén több helyszínen, demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtottak végre. A rendőrség azok segítségét is kéri, akik a fotókon látható ismeretleneket felismerik.

hvg.hu Itthon

Fotógaléria: magabiztos rendőrök, padlóra vitt huligánok

Szerdán éjszaka, csütörtök hajnalban folytatódtak a zavargások Budapesten. A rendőrség azonban az eddigi legnagyobb elszántságot és keménységet mutatva pár óra alatt felszámolta a rendzavarást. A randalírozók is kisebb elszántságot mutattak, valószínűleg azért is, mert a legfontosabb hangadókat már begyűjtötte a rendőrség.

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Az ügyészség tényleg dolgozik a Microsoft-botrányon

Az ügyészség tényleg dolgozik a Microsoft-botrányon

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

200 milliót ad a kormány az iraki jezidiek támogatására

Kibontották az álmennyezetet, hatvanezer méhet találtak mögötte

Kibontották az álmennyezetet, hatvanezer méhet találtak mögötte