szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyémántügy néven elhíresült büntetőper tárgyalásán az egyik tanú azt állította, hogy a Siemens magyar érdekeltségeivel perben és haragban álló Farkas Imre vállalkozó fontos szerepet kapott egy fantomcég, a Voluta Kft. ügyvezetőjének kiválasztásában.

Gyémánt. Mancsok és komancsok
© AP
A HVG és a hvg.hu több ízben is foglalkozott már a tíz éve kirobbant gyémántüggyel. A tekervényes történet bűnpere tavaly októbere óta zajlik a Budai Központi Kerületi Bíróságon, és a legjobb esetben jövőre születhet elsőfokú ítélet. A sok szereplő ellenére mindössze két vádlott ellen folyik a per, és nem is biztos, hogy a legfontosabb figurák ülnek a vádlottak padján.

Az ügyészség szerint a vádlottak a terhükre rótt cselekményeket 1996-ban követték el vagy tervelték ki, amikor a Voluta Kft. egymást váltó ügyvezetőiként közreműködtek olyan adók elcsalá-sában, amelyeket  benzin-származékok for-galmazásából eredő jövedelmekre róttak ki,  továbbá közreműködtek fiktív drágakőügyletekből származó illegális bevételek elleplezésében.

Matula Ferenc jogász 1996. március 16-tól október 4-ig vezette a céget, az őt követő Janca József egykori mérnök pedig december 17-ig. Az ügyészség nem tudta összesíteni, mekkora kárt okozott a cég az államnak.   Egyedül 1996 augusztusa és decembere között a Voluta 5,4 milliárd forintért adott el benzint, amiből közel négymilliárdos adófizetési kötelezettsége származott, de a cég ennek nem tett eleget. Az V. és XIII. kerületi Ügyészség által jegyzett vádiratból nem derül ki pontosan, hogy a cég a teljes összeg befizetésével adós maradt-e vagy valamennyit befizetett-e. A vádhatóság csak annyit állapított meg, hogy a kár négy adónemben is meghaladta az ötmillió forintot.

Különössé teszi az ügyet az is, hogy a vádlottak egyike sem találkozott és telefonon sem beszélt a cég tulajdonosának, a gibraltári bejegyzésű Moranbow Ltd.-nek a képviselőivel, utasításokat csak közvetítőkön keresztül kaptak. Az sem mindennapos, hogy a frissen gründolt Voluta több állami céggel állt kapcsolatban, így például a Metal-Art Nemesfémipari Rt.-vel (az egykori Állami Pénzverőtől leválasztott, nemesfémekkel és drágakövekkel foglalkozó vállalattal), amely megvásárolta a valójában nem is létező gyémántokat, smaragdokat, rubinokat és zafírokat a be sem jegyzett Antica Kft.-től. Majd a Voluta „exportálta” azokat az amerikai Murton Corporation nevű cégnek, de egy fillért sem kapott ezért.

A drágakő „mozgatása” jövedelemáramlással járt, ami után az áfát is vissza lehetett kérni az államtól. Matula az ügyészség szerint 290 millió forint jogosulatlan áfa-visszaigénylésében segédkezett, amit egyébként az APEH nem fizetett ki. A vád szerint az állammal szembeni hamis igényt valótlan szerződések sorozatával alapozták meg. A vádlott szerint a Volutának az volt a szerepe, hogy a magyar kft közbeiktatásával legalizálja az arab és izraeli cégek közötti kereskedést, mivel az mind Izraelben, mind az arab államokban tiltott.

A hétfői tárgyaláson hallgatták meg Lengyel Gáspár tüdőgyógyászt, aki 1996 kora őszén vizsgálta meg Janca Józsefet, hogy alkalmas-e a Matula lemondásával megüresedett ügyvezetői poszt betöltésére. A szakorvosnak azt kellett – mint mondta „szívességből” – kideríteni, hogy mennyi ideig élhet még az alkoholproblémákkal küzdő Janca. Az orvos néhány hónapot prognosztizált – mint ma már tudjuk, tévesen –, így a megbízó  - gondolván, hogy nem kell hosszabb távon számolni vele, bevenni a "buliba" - Jancát alkalmasnak találta a Voluta Kft. ügyvezetői teendőinek ellátására. Dr. Lengyel később is kapcsolatban maradt Jancával, és ő kísérte el Kanadába, amikor a botrány kirobbant, a cég nemesfémügyletei a kútba estek, az ÁPV Rt. és a pénzügyőrök pedig el kezdtek vizsgálódni a cég viselt dolgai után.

Adó-vevő (Oldaltörés)

A hétfői tárgyaláson Barna György Péter bíró kérdésére Lengyel doktor elmondta: őt az a Farkas Imre bízta meg Janca megvizsgálásával, aki mostanában úgy került a hírekbe, hogy a SATeLIT Tv tulajdonosaként több fronton is támadja a magyar Siemens-érdekeltségeket, mondván, azok kárt okoztak neki, és egyoldalúan bontottak vele szerződést.

Mint ismeretes, Farkas nemrég zsarolás miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A hvg.hu-nak  elmondta, több éve húzódó polgári peres eljárás idején megfenyegették, hogy  egzisztenciája rámehet, ha nem fogadja el a Siemens által kínált egyezséget. A Siemens még 2000-ben kötött szerződést a Satelit Tv-vel arról, hogy évi 1,5 milliárd forinttal segíti az induló vállalkozást, egyidejűleg - Farkas állítása szerint - a cég képviselője jelezte, hogy "időnként szükségük van készpénzre", ami 2001-ben 720 millió forint volt. A megállapodást a német-magyar cég 2002-ben felmondta, amiért Farkas a bírósághoz fordult. A Siemens Zrt. többször is tagadta, hogy bármilyen tartozása lenne, pert is nyert már Farkassal szemben, és eljárást kezdeményezett az egykori tévétulajdonossal szemben.

Lengyel doktor most úgy emlékezett, hogy több jelölt is volt a Voluta ügyvezetői posztjára, és Janca mellett elsősorban annak roskatag állapota szólt. Lengyel elmondta azt is, hogy korábban baráti viszonyban állt Farkassal, de egy vitás biztosítási ügy miatt (Lengyel neje biztosítási bróker) összekülönböztek. Farkas Imre a hvg.hu-nak tagadta, hogy ismerné Jancát, vagy  Volutát. Több orvos barátja is van, és sejti is, hogy ki lehet Lengyel, de  megbízást neki nem adott, és szívességre sem kért tőle.

A hvg.hu hétfőn, a HVG hetilap pedig legújabb számában  számol be a Siemens-saga újabb magyarországi fejezetéről:   hajléktalan ügyvezetők segítségével  milliárdos összegeket mozgattak.  A magyar cégfantomizálások történetében egyébként sem szokatlan, hogy csöveseket vagy lopott útleveleket használnak bűncselekmények elkövetésére.

A gyémántügy tárgyalása 2007 januárban folytatódik: szembesítik  a két könyvvizsgálót, akik az előző tárgyalásokon egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tettek. Beidézhetik újra László Éva budapesti ügyvédet is, aki korábban a bíróság előtt tagadta, hogy Matulával szoros munkakapcsolatban állt volna. A most a bírósághoz becsatolt dokumentum szerint azonban egyedül 1996 augusztusában nem kevesebb, mint 132-szer beszéltek egymással mobiltelefonon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Farkas Imre megmosolyogja a Siemens közleményét

A SATeLIT TV egykori tulajdonosa feljelentést tett a Siemens Rt. ellen. A nagyvállalat 'cserébe' jó hírnév megsértése miatt készül perelni Farkas Imrét. A volt tévétulaj szerint nevetséges blöff a Siemens fenyegetőzése, mely csupán arra jó, hogy eloszlassa a cég körül egyre gyűlő viharfelhőket.

MTI Itthon

Elkészült a vádirat a Siemens-ügyben

Már elkészült a vádirat abban az ügyben, amelyben a Siemens egyik volt magyarországi ágazati igazgatója is érintett - olvasható a Magyar Televízió Híradójának weboldalára pénteken feltett írásban. A portál híre szerint a Pest Megyei Főügyészségen megerősítették, hogy öt ember ellen emeltek vádat, s némelyikükre akár több éves börtönbüntetés is kiszabható, mivel a vesztegetés minősített esetéről van szó.

MTI Világ

A Siemens vezetőségéig nyúlik a korrupciós botrány

Már a Siemens vezetőségét "súrolja" a másfél hete kirobbant korrupciós botrány. Hétfői értesülések szerint a müncheni főügyészség a közeli jövőben arra készül, hogy kihallgassa Klaus Kleinfeldet, az egyik legtekintélyesebb európai, illetve német vegyes ipari és elektronikai cég, a Siemens igazgatótanácsának elnökét, a részvényesek pedig "tetőtől-talpig" terjedő átvilágítást követelnek.

Sipos Anett Itthon

Hajléktalanok fantomcégei – újabb magyar Siemens botrány

Kutrucz László és Baráth László többedmagukkal évekig sikeres hajléktalanoknak számítottak: ügyvezetőkké avanzsáltak a Schrödl András kezdeményezésére alapított cégekben. Ügyfeleik között tudhatták a Siemenset is. A fedél nélküli ügyvezetőket a Nemzeti Nyomozó Iroda most okirat-hamisítással és sikkasztással vádolja.

Itthon

A Siemens-botrány hullámai

Lassan fél Európa zeng a német Siemens elektronikai cég botrányától, már Ausztriában, Olaszországban is próbálják visszakeresni a feketepénzek mozgását.

Mostantól könnyebb lesz bejelentést tenni a főnök ellen

Mostantól könnyebb lesz bejelentést tenni a főnök ellen

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Parányi, nagyon olcsó elektromos autóval hódítana a Citroen

Parányi, nagyon olcsó elektromos autóval hódítana a Citroen