szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében pénteken bő fél óra alatt lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. Információk percről percre.


18:32

A Kossuth téren erős a rendőri készültség. A térhez közeli Honvéd utcában az MTI tudósítója pénteken kora este két vízágyús teherautót látott járó motorral, közöttük parkol egy rendőrségi nyitott terepjáró, könnygázlövedék kilövésére alkalmas berendezéssel. A Parlament északi parkolójában nagyon sok a rendőr, a távirati iroda helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy három fehér turistabuszból éppen szálltak ki a rendőrök és a buszok poggyásztartóiból pajzsokat vettek elő, testvédő mellényeket és lábszárvédőket vettek fel. További két Ikarus-busszal is rendőrök érkeztek. A helyszínen mentő is várakozik, a tudósítók lószállító járművet is láttak.

18:02

A Fidesz európai parlamenti és országgyűlési képviselői jogellenesen bontották el pénteken a Kossuth téri rendőrségi kordont - írja Sólyom László köztársasági elnök a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

17:52

Újabb rendőrök érkeztek, kettős sorfalat állnak és várhatóan újabb kordont húznak majd fel. Egy kocsin mozgó színpadot állítottak fel, dalokat hallgat a közel 2000 tüntető és néha felszólal valaki.

17:25

Mindannyiunkkal, az országgal fizetteti meg a felelőtlensége árát, aki az utcára viszi a politikát - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter pénteken Parádon.

16:53

A Fidelitas szerint a kormány fél az emberektől, ezért bukósisakos, azonosítószám nélküli rendőrök mögé bújik.

16:50

A Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogad-hatatlan. Ezt az SZDSZ elnöke mondta pénteken azt követően, hogy a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi akció keretében elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont. Részletek

16:46

A Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogad-hatatlan. Ezt az SZDSZ elnöke mondta azt követően, hogy a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi akció keretében elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont.

16.35

Kósa Lajos korábban rögzített polgármesteri programja miatt nem volt ott pénteken a Fidesz országgyűlési frakciójának ülésén. Az ellenzéki politikus a kordonbontásról sem tudott állítólag, különben átszervezte volna a programját.

16:00

Az egyik szónok azt mondta, hogy bejelentették a rendőrségen a tüntetést, nem oszlathatják őket a rendőrök, de a tüntetők se provokálják őket. Egy másik felszólaló elmondta, hogy Wittner Máriával beszélt, és kérte, hogy jöjjön és hívja a Fideszes képviselőket, mert a képviselők mentelmi joguk miatt lebonthatják a kordont, míg a tüntetőket elvihetik emiatt a rendőrök.

15:16

Kósa Lajos korábban rögzített polgármesteri programja miatt nem volt ott pénteken a Fidesz országgyűlési frakciójának ülésén. Erről az ellenzéki politikus az MTI érdeklődésére nyilatkozott. Mint mondta, amikor ismertté vált előtte a frakcióülés időpontja, már nem tudta átszervezni a programjait.

14:44

© AP
Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szerint nincs rendjén, hogy a Fidesz magyarországi országgyűlési képviselői nem tartják be a magyar alkotmányos normákat -  s különösen nincs rendjén, hogy az európai parlamenti képviselők is részt vesznek egy törvény- és alkotmányellenes akcióban, miközben pontosan tudják, hogy a jogállamiságot mindenhol számon kérik az EU-tagállamokban. Részletesebben.

14:22

A képviselők nem polgári engedetlenségi akciók szervezésére kaptak felhatalmazást a választóktól, hanem hazánk jövőképességének megteremtésére - közölte az MTI érdeklődésére Kóka János gazdasági miniszter, aki párbeszédet, egyeztetést kezdeményez az ügyről. Részletesen.

14:12

A nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén, mint ami Magyarországon van, előrehozott választásokat szoktak tartani - jelentette ki Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere a Hír Televíziónak. Részletesen.

14:11

A Jobbik Magyarországért Mozgalom e-mailben üdvözölte a Fidesz képviselőinek kordonbontását. "Egy lopakodó diktatúra ellen eréllyel és bátran kell fellépni" - áll levelükben, melyben a Kossuth térre hívják a Gyurcsány-rezsim távozását követelőket.

14:06

A szónoknak hangosbeszélőt szereztek, új Alkotmányt követelnek. A jelénlévőket sms-ek küldésére kérik, hívjanak ki másokat is. A kordon mögött rohamrendőrök sorakoztak fel.

14:02

Egyelőre csak gázspray és gumibot látható a Kossuth teret biztosító rohamrendőröknél, egyéb, tömegoszlatásra alkalmas eszközt jelenleg nem látni náluk - jelenti a HavariaPress.
13:00-14:00 (Oldaltörés)

13:58

Morvai Krisztina, az október 23-ai budapesti erőszakos eseményeket vizsgáló civil jogászbizottság társelnöke szerint a kormány kézi vezérléssel kívánja irányítani és brutalitásra, jogellenességre bújtja fel a rendőrséget.

13:55

Az úttest tele van emberekkel, az egykori Kossuth tériek visszatértek a térre. Ismert szélsőjobboldali figurák is megjelentek, egy alkalmi szónok arra buzdítja a jelenlevőket, hogy maradjanak, tartsanak ki, így vélhetően ma este is ott lesznek a téren.

13:51

Nem engedik haza a rendőrségtől a szolgálati idejük lejárta után sem azokat a rendőröket, akik eddig részt vettek a Kossuth tér biztosításában - értesült a HavariaPress. A hírügynökség úgy tudja, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál egyelőre nincs mozgósítás, de felkészültek erre a lehetőségre is. Mint ismert, délelőtt fideszes képviselők lebontották a téren álló kordont, majd a rendőrök kora délután - erős biztosítás mellett - visszaállították azt.

13:48

A "tavaszi hadjárat"  megkezdését jelentette be "az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok" nevében Molnár Tamás ügyvivő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Részletek itt.

13:39

Egy férfi egy Árpád-sávos zászlóval betört a kordonon belülre, társai megéljenezték. A rendőrök körbefogták, majd kivezették. A kihangosítós autó sofőrje már korábbi tüntetéseken is részt vett, egyszer 80 ezer forintra meg is bírságolták. Már közel 3000 ember gyűlt össze, és mindenki további tüntetőkért telefonál. A kordon még mindig nem teljes a téren.

13:27

Már több mint 1000 ember van a téren, de elég sok a bámészkodó is. Sokan hazamennek melegebb ruháért, úgy tűnik, hogy marad a tömeg – jelentette helyszíni tudósítónk. A téren egy „forradalmi autó” beállt szemben a Parlamenttel, zászlókkal és hangsobeszélővel, amiből az InfoRádió szól. A rendőrök megkezdték a parkoló mellett is a kordon visszaállítását.

13:13

A Kossuth téren körülbelül harminc aktív tüntető és további körülbelül száz demonstráló gyűlt össze, legalább ennyire tehető a bámészkodók és az újságírók száma is. A tüntetők szinte teljesen elfoglalták a 2-es villamos sínpályáját, így a járat nem közlekedik. A demonstrálók nem egységesek, s nincsen egyértelmű vezetőjük sem. Tudósítónk beszélt egy önmagát Szöcskének nevező tüntetővel, részletek itt.
12:00 - 13:00 (Oldaltörés)


12:39

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket; a kormányfő több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. A miniszterelnök erről azt követően beszélt újságírók előtt, hogy Szili Katalint tájékoztatta a rendőrségtől kapott információkról. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a rendet meg kell őrizni. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet.

12:35

Információink szerint a tüntetők egy része, a 20-30 fős „keménymag” vezetésével a Néprajzi Múzeummal szembeni villamosmegállóban nekiment a rendőrkordonnak. Egy férfi, aki a szervezők is próbáltak lehűteni, hergeli a tömeget. A gumibotok is előkerültek fenyegetésképpen, de összecsapás egyelőre nem történt. A villamos lépésben halad, bár a tüntetők fel-felkiáltanak: „engedjétek el a villamost”.

12:30

A rendőrség megkezdte a Kossuth Lajos téren fémkordon újjáépítést. A téren, ahol a Fidesz akciójának hírére mintegy három-négyszáz ember gyűlt össze, mintegy félezer rendőr alkotott elő kordont az elbontott kerítés helyén. Több, a tavalyi Kossuth téri tüntetésekben szervezőként fellépett személy provokálni próbálta, leköpdöste a rendőröket. Egyes esetekben tettlegesség történt, dulakodás kezdődött a rendőrök és a tüntetők között.

12:15

A rendőrök élő kordont alkotva védik a Kossuth teret, de nincsenek még elegen a tér teljes védelméhez, így a tüntetők után vonulgatnak – számol be a hvg.hu helyszíni tudósítója. Az 50-100 főből álló csapat szóváltásba keveredett a magyar újságírókkal, a külföldi médiának azonban örülnek. A rendőröknek beszólnak, provokálják őket: „tessék megbilincselni”, „elvihetnek a börtönbe”. A rendőrök többségén nincs azonosító. A villamos még jár, de a téren járkáló tüntetők, újságírók, bámészkodók miatt lassult a forgalom. Az arra járó autók közül sokan dudálnak, „aki dudál, velünk van” – skandálják erre a téren lévők. Tudósítónk szerint két ott beszélgető rendőr arról tanácskozott: addig kéne szétverni a téren lévő tömeget, amíg csak ennyien vannak, "abból nem lenne nemzetközi bonyodalom".

A Parlament oldalánál rohamrendőröket szállító teherautók és buszok állnak. A kordonban álló rendőrök elfordulnak a tüntetőktől és a fotósoktól. Szórólapot is osztogatnak, amelyen a Magyar Nemzetért Mozgalom nyilatkozata van: „a mára már teljes országot átfogó megmozdulásokkal újra kinyilvánítjuk: „nem engedünk a Kossuth téren megfogalmazott céljainkból”, illetve „célunk a valódi rendszerváltás megvalósítása, a jogállamiság, a szabadságjogok és hazánk függetlenségének maradéktalan helyreállítása” – áll az osztogatott papírokon.

Tudósítónk szerint úgy tűnik, a tüntetők egy része előre készült a mai napra.

Mi történt délelőtt? (Oldaltörés)

© AP
A fideszes parlamenti és EP-képviselők, akik délelőtt 10 órakor a Parlament Felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést. Ezt követően a képviselők - megfelelő szerszámokkal felszerelkezve - kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. A hvg.hu által megkérdezett Havasi Bertalan Fidesz-sajtófőnök szerint a helyszínen volt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is, valamint az egész frakció testületileg.

Szájer József a Magyar Rádió tudósítójának azt mondta: Európában példátlan és tarthatatlan, hogy korlátozzák a polgárok szabad gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát. A téren szolgálatban lévő rendőrök kezdetben a kordon visszaállításával próbálkoztak, de végül kisebb sorfalat alkotva figyelik az eseményeket.

Fél 12-kor a fideszes képviselők bevonultak a parlamentbe, ahol frakcióülést tartottak. Az ülést követően a politikusok nem voltak hajlandóak nyilatkozni, mindenki Szájer József EP-képviselőre mutatott, aki azonban kijövetele után a Hír Tv-hez fordult.

Ha szankciók érnek a kordon lebontása miatt, nem kívánunk élni mentelmi jogunkkal - jelentette ki Szájer József, a Fidesz EP képviselője, a Hír TV-nek adott nyilatkozatában. Mint mondotta, ha újra felrakják a kordont, holnap ismét lebontják. Törvénytelen intézkedésnek tartják, ami ellen indokolt a pogári engedetlenség, fejtette ki. "Az előbb egy hölgy Orbán Viktort bírálta itt a téren, ha állt volna a kordon, ezt itt nem tehette volna meg. Mi nem egy konkrét nézet, ideológia jegyében cselekedtünk, hanem egyszerűen úgy éreztük, sérül a gyülekezési jog. A Kossuth teret vissza kell adni a magyar polgároknak" - mondta Szájer.

A kordon-ügy háttere (Oldaltörés)

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Szájer József, a párt EP-frakciójának képviselője szerdán levélben szólította fel az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen a Kossuth téri kordonok felszámolása érdekében. A kormányszóvivő akkor válaszul azt közölte, hogy a téren álló kordonok eltávolítása a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartozik. Petrétei József igazságügy-miniszter kifejtette: a rendőrségi törvény szerint csak az országos rendőrfőkapitány útján adhat egyedi utasítást, így a budapesti rendőrfőkapitány intézkedésével kapcsolatban nem rendelkezik a határozat megsemmisítésének jogával.

A Kossuth teret október 22-ről 23-ára virradóra ürítették ki, és zárták le kordonokkal. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánya a rendőrségi törvény egyik paragrafusára és egy 1996-os kormányrendeletre hivatkozva rendelte el a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítását októberben és novemberben. Az erről szóló határozatokat a rendőrség saját webhelyén hozta nyilvánosságra. A Gergényi Péter által jegyzett dokumentum szerint a "szükséges ideig, a biztonsági kockázat fennállásának időtartamáig" lesz műveleti terület a Kossuth Lajos tér.

Az intézkedés nyilvánosságra hozását korábban több civil szervezet és az adatvédelmi biztos is kérte. Péterfalvi Attila január közepén a Magyar Nemzetnek elmondta: a dokumentumot a rendőrségnek ki kell adnia, hiszen a főkapitány döntése több alkotmányos jogot érint. Ilyen a helyváltoztatás és a gyülekezés szabadsága.

A tüntetők az állami ünnepséget követően megpróbáltak visszamenni a kordonnal körülvett térre, a rendőrség azonban megakadályozta ebben őket. Ezt követően hajnalig tartó összecsapások kezdődtek a rendőrök és a tüntetők között Budapest belvárosában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az MSZP szerint a Fidesz a magyar jogrendnek ment neki

A Fidesz nem a kormánnyal, még csak nem is a köztársaság rendőrségével szállt szembe, hanem a magyar jogrendszerrel – nyilatkozta a hvg.hu-nak Nyakó István, az MSZP szóvivője a kordont bontó fideszes „megmozdulásról”.

hvg.hu Itthon

MDF: ez már önbíráskodás

Önkényeskedésből nem hagyjuk lejáratni a magyar jobboldalt, méltatlan a parlamenti képviselőkhöz - fogalmaz az MDF elnöke. Két ellenzéki politika van ma Magyarországon: az egyik a törvénytelen magatartás és önkényeskedés, a másik a középosztály megerősítését szolgáló, építő politika - nyilatkozta a hvg.hu-nak Dávid Ibolya.

MTI Itthon

Kövér: remélem, Gergényi lemond

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke reméli, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány még ma este beadja lemondását.

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

India a nyájimmunitás közelébe érhetett, de nem tudja, hogyan

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója